joi, 1 iunie 2017

Reformarea bugetarilor


              de Nicolae Goja
    
 Proiectul de lege unitară a salarizării mulţumeşte sindicatele din sănătate, poliţie şi finanţe, dar cer modificări şi protestează vehement salariaţii din învăţămînt, primării şi deconcentrate. Ajungem iată acolo de unde am plecat, la aceeaşi vrajbă între categoriile sociale, cu acuzaţii spuse în particular că unii muncesc fizic şi intelectual puţin şi primesc leafă prea multă de la stat. Singura soluţie ar fi normarea pentru fiecare loc de muncă, pentru a echilibra efortul făcut cu plata lunară!
Dar acum este prea tîrziu, iniţiatorii legii au pornit construcţia de sus, de la grila 12, crezînd că au bani suficienţi. Au neglijat că ultimii din grilă, 1 şi 2, nu vor fi mulţumiţi, munca lor fiind socotită mai puţin importantă decît a altora – o jignire greu de anulat. Protestul este deci mai profund decît pare şi nu va fi uşor de stins, urmînd să reacţioneze cei ce vor cădea la baza piramidei.
Guvernanţii se văd obligaţi să stea din nou la masa de dialog social cu sindicatele revoltate. Ideea unei grile 6:1 ar fi mai potrivită. Cadrele didactice  solicită  ca personalul din învăţămînt să fie „mai bine poziţionat în grila de salarizare” şi prima tranşă de majorare să fie de la 1 iulie 2017. În grila 1:12, învăţămîntul preuniversitar are 2,25, sub poliţişti, militari, agenţi fiscali…
Funcţionarii din primării au fost excluşi din grilă, fiind lăsaţi la voia consiliilor locale şi a primarilor, cu pierderea caracterului de lege unitară, de vreme ce veniturile sînt diferite de la o unitate administrativ teritorială la alta, în funcţie de posibilităţile locale şi de voia aleşilor. Pasul acesta este corect, iar legea salarizării unitare ni se pare o absurditate, de vreme ce promite salarii, însă nu precizează norma de realizat de către fiecare salariat.
Cade în desuetitudine şi principiul salariului echitabil după munca prestată, de vreme ce s-a renunţat la conexiunea între sectoare. Un salariat cu studii medii dintr-un spital ar avea retribuţie mai mare decît un funcţionar public cu studii superioare dintr-o primărie. Bugetarii se compară unii cu alţii şi constată frecvente dezechilibre, ceea ce îi învrăjbeşte. De ce să aibă agentul de poliţie din comună (cu studii medii) salariu mai mare decît directorul şcolii? La aceste întrebări trebuie să răspundă iniţiatorii legii şi nu găsesc dovezi măsurabile, ci vorbe.
Nemulţumiri apar şi în cadrul aceleiaşi familii ocupaţionale, salariul profesorilor nefiind legat de calitatea muncii lor la catedră şi nici de progresul şcolar al elevilor, astfel că un cadru didactic ai cărui discipoli au rezultate slabe la examene va primi acelaşi salariu precum cel conştiincios. Extinzînd relaţia, şcoala de calitate va căpăta aceeaşi finanţare ca şcoala ce neglijează procesul educativ. Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţămînt nu găsesc rezolvări pentru aceste probleme. Nici pe plan local nu se pot da soluţii, deoarece directorul şi consiliul de administraţie a şcolii pot să acorde legal premii de 5%, însă nu pot să sancţioneze lipsa de calitate pedagogică. În plus, statul nu asigură mijloace moderne de predare la clasă, dotările de laborator nu corespund, multe şcoli nu deţin autorizaţie de funcţionare, deci au şanse de reuşită mici.

Specialiştii IT din justiţie sînt şi ei nemulţumiţi, veniturile ar urma să le fie înjumătăţite, de la 8.000 la 4.000 lei, căzînd de la salarii de magistrat la salarii de funcţionar public. Micşorări vor avea şi grefierii, de la 80% la 30% faţă de magistraţi. Pentru fondurile europene nu va fi spor de 50%… Ca urmare, ameninţările cu greva se înmulţesc, însă preşedintele nu intervine, ci lasă responsabilitatea pe coaliţia PDS+ALDE. Probabil că nu ştie nici şeful statului ce să facem, cui să dăm salarii mari, cui mici?! Klaus Iohannis ar putea să le ofere guvernanţilor ideea ca munca să fie normată şi plătită pentru fiecare post din grila de 12 – deşi de 6 trepte ar fi mai potrivită pentru un stat social aşa cum dorim să fim.

Sursa: Graiul Maramureşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu