vineri, 23 iunie 2017

Români nu vă uitați istoria! 22 iunie 1941- 22 iunie 2017: 76 de ani de la Războiul pentru eliberarea Basarabiei și Nordului Bucovinei de sub Rusia sovietică!


 În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, România a declarat război Uniunii Sovietice, intrând în cel de-al doilea Război Mondial."Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbuna a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre!", se arăta în Ordinul de zi, din 22 iunie 1941, al generalului Ion Antonescu, conducătorul militar al statului român, transmite Romnanian Global News.
Ordinul către Armată a fost urmat de o Proclamaţie către Ţară:
"Români ! Vă chem la luptă. La lupta sfântă, în contra prăvălitorilor civilizaţiei şi bisericii, ai dreptăţii şi propriilor noastre drepturi. La lupta sfântă pentru Neam şi pentru Rege. La lupta mare şi dreaptă, alături de Marea Naţiune Germană, pentru dreptatea viitorului românesc".
Decizia României de intra oficial în război, alături de Germania hitleristă, împotriva URSS urma să repare evenimentele tragice petrecute cu un an înainte, când Armata Română cedase Uniunii Sovietice, fără luptă, Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei.
Generalul Antonescu a dorit să transmită şi un mesaj special pentru românii dintre Prut şi Nistru:
"Basarabeni, anul zbuciumat de umilire şi nedreptate, de cotropire şi vrajbă a luat sfârşit. Aţi simţit prin propria voastră suferinţă, prin sărăcia şi umilirea în care aţi trăit ce înseamnă comunismul. (...) Să răzbunăm, prin vrednicia noastră de azi, uitarea de ieri. Meritaţi-vă morţii, meritaţi-vă Patria! Trăiască România!".
Bătălia pentru Basarabia și Bucovina de Nord a impus și pierderi în vieți omenești, răniți și dispăruți. Au fost angajate în operațiunile militare efectivele celor două armate (peste 450.000 de militari români), care totalizau 12 divizii de infanterie, o divizie blindată și 6 brigăzi independente, precum și aviația militară (672 de avioane, dintre care 219 de bombardament și 146 de vânătoare) și forța maritimă (3 distrugătoare, două submarine și alte vase mici).
 La 27 iulie 1941, întreg teritoriul istoric românesc din Est fusese eliberat. Populația românească din provinciile istorice a salutat cu entuziasm eliberarea și a oferit momente de fraternitate deosebite. Până la acest punct atât Conducătorul statului, general Ion Antonescu, cât și mare parte a politicienilor români căzuseră de acord că eliberarea trecea drept obiectiv al politicii naționale.

Romanian Global News, din 22 iunie 2017



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu