miercuri, 15 noiembrie 2017

“Joc în lătureni” – un eveniment de excepție organizat la Oncești


 Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, la Casa de Petrecere a Moroșenilor din localitatea Oncești a avut loc a II-a ediție a evenimentului ”Joc în lătureni”. Inițiat cu scopul promovării culturii și tradițiilor populare premergătoare postului Crăciunului, evenimentul a reunit peste o mie de oameni, iubitori ai portului și dansului popular maramureșean. Printre invitați s-au numărat Ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, secretarul de stat al Ministerului Transporturilor, Dragoș Titea, președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Bogdan Pușcaș, dar și reprezentanți din Ucraina. Manifestarea a fost organizată de Asociația “Bogdan Dragoș” a nobilimii maramureșene, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș.
Partea artistică a fost asigurată de orchestra și corpul de balet al Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”, dar și de oameni talentați din comunitățile maramureșene și sătmărene. Ringul de dans a devenit prea mic, atunci când în scenă au intrat Dumitru Dobrican, Alexandru Pop, Florentina și Petre Giurgi. Nu au fost mai prejos nici reprezentanții Țării Oașului.
“Cred că niciodată nu m-am simțit atât de mândru că sunt maramureșean în ultimii ani de zile, așa cum sunt în ultima perioadă. Văd peste tot, în întreg Maramureșul, din Codrul până în Lăpuș și mai ales în Maramureșul Voievodal, din Sighet până în Borșa, un eveniment al fiecărui om care își dorește să reînvie cu adevărat tradițiile Maramureșului. Poate că am pierdut-o în ultimii 26 de ani, dar în ultima perioadă văd că într-adevăr iubim Maramureșul și iubim cu adevărat ceea ce este autentic. Vedem, în ultima perioadă, o retorică agresivă a unor asociații, ONG-uri și chiar a unor partide politice care au o retorică antiromânească. Eu cred ca noi nu trebuie să-i ascultăm, să înțelegem greșit valorile europene, care vorbesc despre multiculturalism, ci să vorbim despre autenticul Maramureșului. De aceea, cred că este datoria noastră, a comunităților locale, a Consiliului Județean și a fiecărei primării în parte să susținem cu adevărat ceea ce am moștenit de la moșii și strămoșii noștri. Tradiția noastră maramureșeană nu trebuie să moară, ci trebuie să facem în fiecare zi eforturi s-o reînviem. Consiliul Județean Maramureș va face în continuare tot ceea ce poate pentru a promova tradițiile maramureșene și Maramureșul ca brand”, a transmis Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Şi fiindcă prin acest eveniment s-a dorit marcarea Lăsatului Secului, de pe mese nu au lipsit nici bucatele alese. Pâinea de casă caldă, slănina, cârnaţul şi caşul de oaie, dar şi tochitura cu mămăliguţă au fost un deliciu, care a atras numeroase laude din partea oaspeţilor. Nu au venit cu măna goală nici invitaţii din Ţara Oaşului, aceştia aducând colaci şi cozonaci de casă. Vinul şi pălinca de Maramureş au încins spiritele şi ringul de dans. Cântecul şi voia bună au domnit în ”Casa de Petrecere a Maramureşenilor”, iar evenimentul s-a dovedit a fi unul cel puțin la fel de reuşit ca prima ediție.


                                                                                  CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu