marți, 17 iulie 2018

Lansare de carte "Ziarul SFATUL Sighetu Marmaţiei (decembrie 1918-decembrie 1919)". Vineri, 20 iulie 2018, ora 12,oo. Prezintă dr. Nicolae Iuga şi dr. Ioan Liviu Tăut



            Primul număr al primului ziar în limba română din Maramureș a apărut în urmă cu o sută de ani, în ziua de vineri 7 decembrie 1918, deci la mai puțin de o săptămână de la Proclamarea Unirii de la 1 Decembrie 1918. Ziarul avea formatul A4, un număr de 4 pagini, periodicitatea săptămânală și a apărut timp de un an de zile, în total 51 de numere (2 numere în decembrie 1918 și celelalte în cursul anului 1919), până la 19 decembrie 1919. Era subintitulat „Organ oficios al Consiliului Național Român Comitatens Maramurăș”, în caseta tehnică din pagina 4 era scris: „Editor și proprietar C.N.R.C. Maramurășși era redactat de doi „redactori responsabili”: dr. Vasile Kindriș și dr. Titu Doroș.
            Valoarea documentară a acestei publicații este cu adevărat excepțională, mai cu seamă dacă avem în vedere că în cursul vremurilor, respectiv în timpul celui de Al II-lea Război Mondial, în Maramureșul intrat atunci în Ungaria horthystă, multe arhive fie că au fost duse și puse la păstrare în Ungaria în locuri necunoscute sau inaccesibile, fie că parțial au fost distruse intenționat, fie că pur și simplu s-au pierdut. Așa se face că, pentru anumite evenimente, în lipsa unor documente de arhivă, paginile aceste foi devin o sursă primară de informare de cea mai mare importanță.

            Și iată că recent un grup de cadre didactice de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Filiala Baia Mare – format din lect. univ. dr. Ioan Liviu Tăut, manager proiect, prof. univ. dr. Nicolae Iuga, consultant științific, lect. univ. dr. Magnolia Tilca și lect. univ. dr. Laura-Rebeca Stiegelbauer – au avut ideea de a retipări colecția integrală a acestui ziar, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș. Lansarea va avea loc vineri 20 iulie, ora 12.00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu