vineri, 13 iulie 2018

Morala, politica şi banii



Deşi se face atâta caz de „justiţie”, din abecedarul vieţii politice a dispărut conceptul de „morală”. Pare desuet să vorbeşti despre „morală”. PSD are o comisie de „Etică şi Integritate”. PNL are un „Cod etic”. Toate partidele au astfel de organisme, dar ele funcţionează exclusiv în interior, acţionând ca o adevărată curte marţială faţă de propriii membri. Mai ales faţă de cei deveniţi indezirabili în raport cu liderul.
„Morala”, sub forma ei postmodernă de „etică”, de „integritate”, este pusă în mişcare în situaţiile extreme, când un membru este pus sub urmărire penală sau este condamnat. Depinde de fiecare partid. În PNL se activează codul la punerea în urmărire penală. PSD este cu câţiva paşi în urmă, în unele cazuri nu se întâmplă nimic nici după condamnare.
Asta ar fi una dintre diferenţele majore dintre principalele partide din România. Evident, se profită politic. PSD, fiind exemplul partidului care nu ţine seama de propriile principii etice enunţate în statut, suportă consecinţele. Suplineşte această lipsă de morală prin măsuri de ordin social. Liviu Dragnea nu se retrage nici din partid, nici de la conducere, deşi are două condamnări, dar măreşte pensiile.
Fiecare partid şi-a construit o retorică raportându-se la „statul de drept”, nu la cele zece porunci, nu la înalte principii de morală creştină, ci la propriile acţiuni, la fapte.
Am mai da un exemplu recent. Acelaşi Liviu Dragnea a ţinut să prezinte personal forma finală a legii offshore prin care companiile străine care exploatează gazele din Marea Neagră sunt obligate să plătească sume uriaşe. Ceva de circa 40 de miliarde de dolari în 20 de ani, faţă de vreo 500 de milioane, cât se aşteptau companiile respective. PNL nu a votat legea pe motiv că multinaţionalele se vor retrage din ţară. PSD, fiind partidul care ştie că nu fuge câinele de lângă măcelărie, a riscat. Prin urmare, PSD şi-a asigurat un munte de antidot anti-morală. La atâta bănet, ce morală îţi mai trebuie? Poate fi condamnat tot partidul, că tot nu-şi activează „etica”.
S-ar părea că PSD intră într-o nouă fază în care se inversează  relaţiile dintre morală, politică şi bani. PSD pune la baza piramidei banii, în vreme ce PNL, şi evident preşedintele Klaus Iohannis, continuă să parieze pe morală, sub formula atotcuprinzătoare a „statului de drept”.
Cam în felul acesta trebuie interpretat noul discurs politic al lui Liviu Dragnea, recent inaugurat cu ocazia unui interviu la o televiziune. Liderul PSD, şi după el tot partidul, se aliniază în spatele cuvântului „a face”. În sensul acesta a enumerat seria legilor blocate de preşedinte prin atacarea la CCR, prin retrimiterea lor în Parlament etc. Deci PSD, parlamentul, guvernul, întreaga coaliţie de guvernare, vor să facă, dar nu sunt lăsaţi.
Este un motiv suficient de plauzibil pentru a-l suspenda pe preşedinte? Dragnea spune că da. Blocând legile, preşedintele blochează ţara. Aceasta este noua direcţie de atac a PSD, noua „morală” după care începe să se conducă. Va avea succes? Într-o lume dominată de bani, este greu de crezut că lumea se va lăsa impresionată de continuarea luptei anticorupţie, de „statul de drept”, de „independenţa procurorilor”, de alte concepte la fel de frumoase, dar care nu pun în mod direct friptura în farfurie.
Ca să concluzionăm, politic, PSD, prin Liviu Dragnea, pariază pe bani, iar opoziţia, prin Klaus Iohannis, pe morală. Cine va avea câştig de cauză? Adică mai multe voturi.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu