joi, 19 iulie 2018

O întâlnire necesară, dar inutilă

După ce a jignit-o într-un mod inadmisibil, după ce i-a cerut demisia pe motiv că nu se ridică la înlălţimea funcţiei de prim ministru, preşedintele Klaus Iohannis a convocat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni.Este prima întâlnire dintre preşedinte şi premier anunţată public. Cum paza bună trece primejdia rea, opoziţia şi mass media anti-PSD au acuzat guvernul că vrea să dea o nouă ordonanţă 13.
Şi preşedintele a fost convins că guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă, mascată sub o lege a amnistiei şi graţierii cu dedicaţie specială pentru Liviu Dragnea. Drept urmare a dorit să participe la şedinţa de guvern, dar a fost asigurat că guvernul nu are pregătită buclucaşa ordonanţă.
Întâlnirea de la Cotroceni imită în mic marea întâlnire dintre preşedinţii celor două puteri militare, SUA şi Rusia. Cei doi, Iohannis şi Dăncilă, sunt pe poziţii mai inconciliante decât Trump şi Putin.
La Constituţie scrie să preşedintele este parte a Executivului, dar niciodată până acum preşedintele Iohannis nu a fost de acord nici măcar cu un sfert de rând din măsurile luate de guvern sau cu legile votate în parlament.
Practic, opozantul preşedintelui Iohannis este Dragnea. Prin urmare dacă se dorea o reconciliere, cei doi trebuiau să stea faţă în faţă. Se pare că nu au vorbitor. Fiecare îl consideră pe celălalt nedemn să ocupe funcţia. Liviu Dragnea este condamnat, iar Klaus Iohannis a pierdut procesul pentru o casă pe care a luat-o cu acte false.
Nici unul, nici altul nefiind un model de moralitate ar putea ajunge la o înţelegere. Desigur, în interesul naţional. Uitat cu desăvârşire în ultimii ani, interesul naţional, nu mai intră în preocupările politicienilor. Partidele nu au putut cădea de acord nici măcar pe modalitatea în care trebuie exploatate gazele din Marea Neagră.
Ar fi fost de datoria preşedintelui să-i adune la aceeaşi masă. Se pare însă că unii sunt de părere că trebuie în continuare acordate facilităţi investitorilor străini, iar alţii vor să le ia mai mulţi bani.
Întâlnirea dintre cele două vârfuri ale Executivului, considerată importantă, a fost mai degrabă urmarea unei cerinţe venite din partea Comisiei Europene. Ca şi în cazul Băsescu-Ponta, Bruxelles-ul vrea pace în politica din România.
Ţigănia care a marcat mandatele lui Traian Băsescu şi a continuat în primii ani din mandatul preşedintelui Iohannis, începe să deranjeze nu atât cancelariile occidentale, cât interesele multinaţionalelor.
Într-adevăr întâlnirea de la Cotroceni a fost impusă de la Bruxelles. Anul viitor România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. De exemplu când a venit rândul Ungariei de a deţine preşedinţia Consiliului UE, printre alte pregătiri, s-a aflat şi restaurarea palatului imperial Godollo.
La noi, după cum se vede, prima pregătire a constat într-o întâlnire de gradul zero. În sensul unui zero barat, pentru că, în fond, nu s-a rezolvat nimic. Întâlnirea-necesară, dar inutilă – marchează, totuşi, o nouă etapă a luptei sterile dintre palate. S-a convenit, de ochii lumii, să se certe mai puţin în public. În rest, rămâne cum a fost.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu