joi, 19 iulie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE



Frații, Hristos și...poporul român

1.  „În fiecare din noi, care formăm poporul român,  există vitejia şi nobleţea latină şi dacă Traian şi Decebal ne vor apăra, că nu sunt morţi (ci numai duşi), ne vor apăra şi Horia, Avram Iancu şi Bălcescu, care vorbesc neîntrerupt, şi ecoul vorbelor şi îndemnurilor lor le auzim şi le trăim. Ne vor apăra zidurile Sarmisegetusei şi ale tuturor strămoşilor noştri, ziduri pe care este scrisă istoria noastră, testamentul nostru. De o mie de ani ne pare rău că vrăjmaşii noştri nu au cunoscut ascuţişul răbdării noastre. Am fost ospitalieri şi voi acum vreţi să ne faceţi robi! Cine are adevărul în învăţătura lui Hristos şi este viteaz şi ştie să moară, nu poate fi rob, dragi cotropitori.
Iar vouă, celor care vreţi să ne schimbaţi credinţa, voi care vreţi să cuceriţi lumea cu pretexte religioase, vă spunem că veţi cuceri hotare şi pământ, dar Adevărul nu-l veţi putea cuceri şi vă va mustra hotărâtor. Hristos  este Adevărul şi este în noi, şi dacă întindeţi suliţa spre noi, veţi înţepa în coastă adevărul lui Hristos, care este în noi”.

 Arsenie Papacioc  (1914-2011),
a fost unul din cei mari duhovnici ortodocşi din Biserica Ortodoxă Română. Din anul 1976  este duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol. A trecut prin puşcăriile comuniste unde a pătimit alături de părintele Iustin Pârvu, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu şi alţii. S-a călugărit în anul 1946, după eliberare şi s-a nevoit la Mănăstirea Antim din Bucureşti. Din 1949 până în anul 1950 a fost sculptor la Institutul Biblic, apoi preot la Seminarul Teologic Monahal de la Mănăstirea Neamţ. În 1958 este arestat din nou, pentru că făcea parte din "Rugul aprins", şi condamnat la 20 de ani muncă silnică, dar în 1964 a fost graţiat de la Aiud, odată cu graţierea generală. În timpul prigoanei de urmărire fuge pe la Mănăstirile: Cozia, Cioclovina, Sihăstria , unde stareţ era părintele Cleopa. Apoi a fost egumen la Mănăstirea Slatina. A scris mai multe cărţi cu caracter religios şi social-moral. În anul 2002, preşedintele României Ion Iliescu, i-a conferit "Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler", pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere lirerare pentru civilizaţia românească şi universală.

***

2. „Oricare alt învățător invită la sine pe cei mai buni oameni, pe cei mai înțelepți și mai virtuoși, dar ACEST NEBUN DE HRISTOS, CHEAMĂ LA EL PE CEI OSTENIȚI ȘI ZDROBIȚI... EPAVA ȘI DROJDIA”.
Aulus Cornelius Celsus (25 î.Hr. - 50 d.Hr.)
a fost medic-enciclopedist roman, supranumit Hippocrate al latinilor și Cicero al medicinei. Lucrarea  sa de bază este una enciclopedică și se numește ARTES și care îmbrățișează mai multe domenii: agricultură, filosofie, retorică și drept.

***

3. „FII AI ROMÂNIEI, FRAȚII MEI DE SÂNGE, / RĂSCOLIȚI CENUȘA VETREI STRĂMOȘEȘTI / ȘI VĂPAIA SLAVEI DIN TRECUT VA-NCINGE / INIMILE NOASTRE MARI ȘI BĂRBĂTEȘTI”.
Alexandru Sihleanu (1834-1857),
poet romantic român.  A copilărit în castelul și parcul construit de tatăl său pe moșia de la Sihla. A fost dat la școala de la pensionul „Monty”, după care a urmat cursurile Colegiului „Sf. Sava” din București. A făcut Liceul „Louis le Grand” din Paris, unde și-a luat bacalaureatul în anul 1853. În acest timp a redactat împreună cu colegii săi Alexandru Odobescu și Gheorghe Crețeanu, ziarul „Junimea română”. În anul 1855 se întoarce în țară intrând în cercul ziarului „Concordia”. Moare la București în anul 1857 de antrax. În acest an apare și volumul intitulat „Armonii intime” cu 24 din poeziile sale. În anul 1877, trupul lui a fost reînhumat la Sihla.

1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan, L.S.R. Maramureș.
Preot Ortodox Român, Ilie Bucur Sărmășanul





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu