marți, 17 iulie 2018

Revenirea unui “greu”


 Copreşedinte al PNL, devenit lider al PDL după desprinderea de Traian Băsescu şi înfiinţarea PMP, Vasile Blaga a făcut o lungă pauză politică. Nevoit să-şi demonstreze nevinovăţia, el se poate considera şi o victimă a DNA, dar şi unul dintre puţinii care se retrag din viaţa publică atunci când asupra lor planează o bănuială de corupţie.
Se vorbea la un moment dat că instrumentarea unui dosar era singura modalitate de a fi eliminat de la conducerea bicefală a PNL. Poate să fie adevărat, poate fi o legendă. Cert este că fostul „greu” a decis să se întoarcă.
Ar putea avea intenţiile unui Lăpuşneanu care avertiza „de mă voi întoarce pre mulţi am să popesc şi eu”. Poate că nu este mânat de răzbunare, singurul lucru care şi-l doreşte este redresarea partidului, care, într-o mare măsură, este creaţia lui.
„Marele PNL” rezultat în urma fuziunii dintre PNL şi PDL a obţinut o victorie istorică la alegerile prezidenţiale din 2014, dar şi un eşec răsunător la parlamentare doi ani mai târziu.
Ce s-a întâmplat în cei doi ani, cum a decăzut PNL cu toate că dăduse preşedintele ţării?
O analiză serioasă nu s-a auzit să se fi făcut în interiorul partidului. În spaţiul public se vehicula ideea că Vasile Blaga o încurcă pe copreşedinta Alina Gorghiu. Rămasă singură la butoane, PNL a continuat să pedaleze în gol. Nu a reuşit să-i imprime partidului o viteză de croazieră nici următoarea lideră.
Raluca Turcan, dovedindu-şi ineficienţa, i-a facilitat ascensiunea la conducere următorului lider. Ludovic Orban este, aşadar, al treilea preşedinte unic al PNL de la retragerea lui Vasile Blaga. Contestat de tot mai mulţi şefi de filiale, poziţia lui se clatină.
Fostul „greu” PDL apare într-un astfel de moment. Şi nu pentru a dărâma un lider contestat, ci pentru a-l apăra.
Miercuri va avea loc marea întâlnire la fostul sediu al PDL. Convocarea fiind făcută de Vasile Blaga, rezultă că soarta lui Orban se joacă la iniţiativa lui.
Nu ştim dacă numărul participanţilor este de unu la unu, în funcţie de apartenenţa la fostele partide PNL şi PDL. În orice caz, fuziunea s-a făcut formal, nu însă şi în spiritul celor două partide. Grupările din interiorul partidului urmează linia politică a formaţiunilor din care provine fiecare.
Pentru calmarea spiritelor se aude că se va discuta lista pentru alegerile europene. Jumătate din locurile eligibile vor aparţine foştilor liberali, jumătate foştilor pedelişti.
Probabil se va schiţa şi o listă neagră cuprinzând persoanele devenite indezirabile.
Primul pe listă pare să fie Cristian Buşoi. Lui i se pun în cârcă pierderea alegerilor locale din 2016 la Bucureşti.
PNL are infinit mai multe probleme de rezolvat decât mazilirea lui Buşoi. În ce măsură se va implica sau va fi lăsat să se implice Vasile Blaga în rezolvarea multelor şi delicatelor probleme cu care se confruntă PNL?
Va fi repusă în discuţie conducerea bicefală? PDL-iştii au suficiente motive de nemulţumire. După retragerea lui Blaga, rând pe rând, foştii fruntaşi democrat liberali au fost marginalizaţi.
Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care PNL nu a reuşit să devină „marele PNL”? Răspunsul l-ar putea oferi Vasile Blaga.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu