sâmbătă, 11 august 2018

Mircea Cărtărescu, despre violenţele jandarmilor: Scenariul este identic cu cel din 13-15 iunie 1990!

Scriitorul Mircea Cărtărescu este de părere că scopul ultim al violenţelor din Piaţa Victoriei este acela de a intimida demonstranţii pe termen lung, scenariul fiind acelaşi cu al mineriadelor. Prezentă la demonstraţia de vineri, din Piaţa Victoriei, Ana Blandiana este de aceeaşi părere, îndemnând românii să nu se teamă şi afirmând că protestele "cu cât sunt mai reprimate, cu atât au mai multă dreptate".
 Cărtărescu a scris pe Facebook: ”Să terminăm o dată pentru totdeauna cu protestele de stradă!” Este scopul ultim al violenţei incredibile a jandarmilor în noaptea trecută. A fost o acţiune de intimidare pe termen lung a demonstranţilor paşnici.  Pentru asta, a fost nevoie de diversiunea ultraşilor, care-a ”justificat” agresiunea forţelor de ordine. Scenariul e identic cu cel din 13-15 iunie 1990, când minerii au ”curăţat de golani” Piaţa Universităţii.
 Profesorul şi scriitorul Radu Vancu a scris: "Orice reacţie de asemenea amploare şi violenţă a jandarmeriei se face numai cu ordin de la cel mai înalt nivel". El a continuat: "Regimul Liviu Dragnea a înţeles că a pierdut lupta în Parlament - a înţeles că legile justiţiei şi cele penale nu vor ieşi cum vor ei - şi a ales ca, din abuziv, să devină represiv. De azi, a fi pesedist e sinonim cu a fi represiv". 
Şi Ana Blandiana afirmă pe Facebook că odată cu aceste acţiuni violente "ne-am reîntors în 1990, sau poate înainte..." şi îi îndeamnă pe români să nu se teamă, "protestele sunt singurul mod de a ne dovedi că suntem vii".  "Nu sunt naivă şi nu sunt optimistă. N-am crezut nici o clipă că protestele - cele din ultimul an şi jumătate şi cele de azi - vor face banda ajunsă la conducerea ţării să renunţe la putere. Şi totuşi am fost şi sunt convinsă că protestele sunt importante şi necesare. Şi am luat întotdeauna parte la ele. Pentru că protestele sunt singurul mijloc de dizolvare a umilinţei, care altfel ne-ar mortifica celula sufletului colectiv pentru alte decenii. Pentru că protestele sunt singurul mod de a ne dovedi că suntem vii şi că nu acceptăm să recădem în „somnul cel de moarte”. Să nu ne fie teamă: Miraculoasa forţă regeneratoare a protestelor constă în faptul că - iată! – cu cât sunt mai reprimate, cu atât au mai multă dreptate. În mod evident, în România istoria face marche-arriere. Ne-am reîntors în 1990, doar că, în locul minerilor, sunt folosite galeriile de fotbal, care nu atacă manifestanţii, ci se travestesc în manifestanţi pentru a-i compromite, iar jandarmii, înarmaţi împotriva populaţiei civile cu arme de foc, bat şi reprimă ca în orice dictatură. Ne-am reântors în 1990, sau poate chiar înainte...".  Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.  Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă. După miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare.


Citeste mai mult: adev.ro/pdavz4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu