miercuri, 1 august 2018

OAMENII CETĂȚII

                                                  
 
Sunt„ Oamenii Cetății” ce nu pot rămâne indiferenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Arta cuvântului reprezintă  pentru ei un refugiu, un scut în același timp, o atitudine prin care arată că „le pasă„ și nu pot rămâne indiferenți. Iată-i pe cei din nordul țării, de acolo de unde se agață harta-n cui, cum gândesc și cum scriu.
Există un climat spiritual care-i unește pe autori prin aceleași idealuri, prin aderarea la anumite valori; sectoare felurite ale vieții sunt trecute prin filtrul personalității fiecărui autor-toate au ca dominantă actualitatea, astfel autorii de mai jos sunt pasionați de prezentul imediat pe care-l văd așa cum este și pe care-l văd „mai bun”. Există o substanță comună demonstrată cu argumente solide -dobândite din legătura  cu realitatea imediată  -prelucrate artistic printr-o observare curioasă și critică în același timp.
Am considerat că o prezentare succintă a vieții autorului  ar fi de folos cititorului iar citatele selectate cu grijă din scrierile autorilor prezentați astfel  îi vor reprezenta ca și conștiință civică.
Scriitorii reprezintă sufletul nației  pentru care arta este un mod de a fi, ei sunt oameni onești și demni cetățeni; ei s-au format în cadrul unei culturi tradiționale românești fiind continuatorii celui ce era „suflet în sufletul neamului meu, și-i cânta bucuria si-amarul”.  Cei ce vor citi aceste citate-vor dori să citească și cărțile scriitorilor maramureșeni, cunoscând astfel cum au reacționat la vremurile pe care le-au parcurs.
Am încercat și cred că am reușit să surprind acea atmosferă care trebuie să existe între scriitori- asemănătoare cu cea din trecut, când Vasile Alecsandri i se adresa lui Eminescu prin aceste versuri:„ E unul care cântă mai bine decât mine?/ Cu atât mai bine țării și lui cu-atât mai bine,/ Apuce înainte, ajungă cât de sus, /La răsăritu-i falnic se-nchină al meu apus.”
  


1.  „Pâinea cea de toate zilele / Dă-ne-o nouă astăzi...”
Chiar Doamne, de câte feluri este pâinea?! / - Ce obrăznicie să întrebi așa direct Creatorul! / Caută pământul roditor și sămânța bună, roagă-te! / Fă-ți cruce, trudește, ai încredere! / Du-te la seceriș apoi, cu speranță! / Așa o să ai pâine zi de zi fiule! / -IARTĂ-MĂ DOAMNE! N-am vrut să te supăr! / Sunt învățat cu voi oamenii! Să-ți răspund blând: / Cea dintâi e pâinea care te hrănește când ești însetat de Domnul, / Urmează Pâinea cu miez de pace și adevăr în ea, / Apoi e Pâinea regală „Dă-i Cezarului ce-i al Cezarului”. // Pe urmă e pâinea tocmai bună de scris un poem pe ea;  / Dar Pâinea de piatră a lui Brâncuși e veșnică la noi, românii / O spune și brutarul satului cosmic MIHAI OLOS... / Nu uita totuși, că PÂINEA e darul Tatălui ceresc pentru voi, muritorii!            (Pământul ca o pâine imensă!)
Gelu Dragoș (22-02-1967-),
Membru L.S.R., U.Z.P.R, scriitor, redactor la Revista Casei Corpului Didactic Maramureș, membru al Cenaclului Scriitorilor din Maramureş, membru al Uniunii Scriitorilor Europeni de Limba Română, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Mireşu-Mare jud. Maramureș; are patru cărți publicate, a apărut în peste zece antologii de poezie. Un om deschis spre lume, comunicare, atât prin mijloacele electronice cât și prin ziare, reviste și cărți, evenimente literar artistice, prezență vie în spațiul cultural din nordul țării acolo unde se agață „harta în cui”. Sociabil, altruist, apolitic, ecologist convins, iubitor de frumos, jurnalist de renume, este deținătorul blogului „MOARA LUI GELU”, botezat după numele bunicului care avea o moară acasă, pe Someş, la Lucăcești -care acum se află la Muzeul Tehnicii din Dumbrava Sibiului, blog accesat de peste un milion de internauți.



2. „Au grijă, dar au de ei, / Se luptă ca niște lei, / Să pună laba pe „os”,/ Restul...pot ieși pe dos!”-”LUPTA PENTRU PUTERE”.  „Pe teren e Dumnezeu, / Vede-se-n orice clișeu, / Comentarii-fără rost, / El când zice: Gol...a fost! „ARBITRUL”.  „Cine-i miruit de el, / Doagă lipsă-n cerebel, / La un demon sau un drac / Doar cu crucea-i vii de hac!” „DRACUL”.  „De pădure-ar ști să spună, /  Câte care au dus sub lună; //Care mici și care mari,  / După faima de tâlhari!”- „CURSE FORESTIERE”.  „Când ajungi la vârf de scară, / Uiți că te-ai născut la țară, / Ca și Boul, vai de el, / Ce-a uitat c-a fost ...Vițel!” „SĂ NU UIȚI DE UNDE AI PLECAT”.  Pensia cea românească, /  N-au soluții s-o mărească. // Când la noi va lua ființă /  Pensia de ...neputință? „CÂND ALEȘII DAU DIN COATE”.

                                  Aurelia Velea (1951 -),  
scriitoare din nordul transilvan, ambițioasă din fire, publică mai întâi în „Graiul Maramureșului”, în reviste de umor ca „SPINUL”-Baia Mare; „Colac peste pupăză” -Vișeul de Sus ; în 2007 Gânduri în patru rânduri apare cu epigrame și în volumele colective: „Săgețile lui Cupidon”, „”-2008, „Calul, vinul și femeia”-2009, „Tolba cu țepi”-2009; în 2010 apare în voluminoasa lucrare a lui N. Păuna Șcheianu „O antologie a poeziei maramureșene” editura Etnologică; volumul de „Epigrame-Cu și despre femei”- apărut în 2010, editura „Grafit”,  Bacău; în epigramele sale surprinde diferite aspecte ale societății față de care are o atitudine critică și cu un deosebit curaj literar și civic critică defectele mai marilor zilei fiind un adevărat „om al cetății”.
***

3. „Când m-am  născut în Casa Ta, / Eram cu mama și cu tata, / Am deschis ochii mari să-nvăț / Și știam că doar mă răsfăț. // La școală apoi am înțeles / CE ESTE ȚARA: LOC ALES / de care, cel ce s-a născut / Este legat prin legământ, Ce vine din adânc pământ. // Pământul țării-i leagăn sfânt, / Ne strigă Bunii din mormânt, / SĂ NU TRĂDĂM ACEST PĂMÂNT!... // Iar bunii ție îți lăsară / Comori cât nu-ncap în hotară / Cetăți, biserici și-obiceiuri, / Rânduieli multe, cu temeiuri, / Tu ni i-ai dat, cu crez cu har / Pe cei mai buni ai noștri-n dar: / Brâncuși, Enescu, Eminescu, / Vlaicu și Coandă, Grigorescu, / ... Și-i neamul cel mai tolerant, / Dovada. Nu v-ați întrebat / Cum de atâtea alte neamuri / S-au așezat pe-aste meleaguri / Și o duc bine-n conlucrare / Cu neamul băștinaș mai mare? / Și chiar de unii-ți râvnesc glia / Noi învăța-i vom omenia / Doar de-or găsi COZI DE TOPOR. / ...Și țară și popor mereu. // Să-i mulțumim lui Dumnezeu,/ De toate câte ni le-a dat, / Pe plaiul nostru minunat. // Și dacă să întreb ar fi / ȚARĂ  ce ți-ar mai trebui? / Doar munca și iubirea noastră / Să te păstreze tot frumoasă.” (IUBITĂ ȚARĂ-POEZII 2013)

Cedică (Robu )Maria Georgeta (1938 - ),
născută în Băseștii Maramureșului istoric, profesoară de limba română timp de 48 de ani,  scriitoare cu peste zece volume de poezii, recenzii, rememorări, memorialistică familială, culegeri de colinde, cântece patriotice, cântări religioase, pricesne. A condus un cor de 80 de persoane cu rezultate foarte bune, actualmente conduce corul parohiei Ulmeni-Maramureș, cor cu o armonie deosebită și farmec de cântec popular. A avut de suferit în viață din cauză că tatăl era considerat mic burghez și condamnat politic, dar cu ajutorul lui Dumnezeu pe care L-a iubit toată viața, a învins toate obstacolele vieții: „Motivația vieții mele a fost iubirea de oameni și  Dumnezeu; sensul vieții  mele pe care l-am căutat mereu conștientă a fost găsirea  lui Dumnezeu”.
***

4. „Căci astfel e pravila, / Unui om pe care vrei să-l neantizezi / Fără a-l ucide, / IA-I CÂNTECUL, RELIGIA ȘI LIMBA- / ȘI FĂ-L SĂ-ȘI UITE ISTORIA, / Atunci legumă e, / Precum s-a văzul.”...„Vârcolacii lumii încă mai există, / Rod osia lumii până hăt departe/ Unde s-a pus piatra grea de temelie, / Subminând cetatea pentru veșnicie.”... „Of, cât de grea e desaga / Ce-o purtăm în spinare / Cu neîmpliniri încărcată.”...„Nu-mi mai găsesc liniștea / Nici lacul din care lua / Curcubeul dragostea”    (Hieroglife pe creastă de val).

Dragomir Ignat  (1947 -),
 a  absolvit liceul la Baia Mare, Facultatea de Filologie din cadrul Universității Babeș Bolyai-Cluj Napoca; a lucrat în învățământ și în cultură; în paralel a desfășurat de-a lungul a peste patru decenii activitate jurnalistică scriind în presa locală și națională ; este membru U.Z.P. din România ;membru L.S.R. Filiala Maramureș, al Uniunii Epigramiștilor din România, redactor șef al revistei „SPINUL„ din Baia Mare, membru al Cenaclului Scriitorilor din Baia Mare. A publicat volume de versuri: „Risipiri”-2007, „Biblioraftul cu sentimente”-aceeași editură Eurotip Baia Mare; „Privirea de promoroacă”, Editura Dacia Cluj Napoca-2011 și „Hieroglife pe creastă de val”, Ed.Marist. Baia Mare, 2015; în anul 2012 la împlinirea vârstei de 65 de ani Biblioteca Petre Dulfu din Baia Mare i-a editat un documentar biobibliografic aniversar în cadrul colecției „Personalități maramureșene”; este cuprins în mai multe antologii literare locale și naționale.
***

5. „E ziua noastră, dragi eroi! // E ziua noastră sacră! // Simțim mândria națională, / Cum sufletul încarcă. // Torța nemuririi la infinit, / Dorim să ardă….// Avut cinstit și meritat, / Ce dacii l-au divinizat, / L-au proslăvit și apărat, / Iar Decebal, regele dac, / Să nu cadă de viu, / Dușmanilor pe plac, / Cu-n pumnal gâtul și-a tăiat. // Tribut la turci copii am dat, / Tot neamul s-a cutremurat, Voi nu ați știut! // Sau ați uitat? / Martiriul Horea, Cloșca și Crișan, Nu v-a înfiorat?// De mici istorie-am știut, / Așa părinții ne-au crescut, / Și pentru noi a fost un cult, / Ce-n sânge l-am avut. // Și ne-a mișcat orice cuvânt, / De-această țară și pământ…./ Geaba omagieri avem, / Dacă-n mormânt, / Nemulțumiți suntem. // Istoria noastră cu sânge scrisă, / În fața voastră-i compromisă. // Nu vă lăudați cu noi, / Păziți-vă hotarul țării, /Fiți demni, și-adevărați eroi. // Tineri români, ce vă-ntristați! //  De țară nu vă–ndepărtați! // La țară nu renunțați! Nu ne uitați, luptați ca noi! // Ce patrie frumoasă aveți voi! // Iar noi eroii din morminte, /  Mai sperăm! // Tributul liniștii eterne, / Să-l avem, că-l merităm!”     (Când florile-și deschid corola)
Elena Borcuti (1949 -)
profesoară de biologie timp de peste 30 de ani în localitățile Lăpuș, Dumbrăvița, Chechiș din Maramureș; deși majoritatea poeziilor sale sunt  pasteluri, scriitoarea este atentă  și la situația tinerilor din zilele noastre și manifestă în multe poezii interesul pentru trecutul nostru glorios pe care-l apreciază și-l prezintă cu adevărata lui valoare-manifestându-se prin această atitudine ca un scriitor patriot; prin versurile sale poeta Elena Borcuti ne transmite ideea reconsiderării și prețuirii luptei pentru țară și popor dusă de înaintașii noștri, astfel în primul rând apar eroii-acei necunoscuți care au situat țara mai presus de propria lor viață.
***

Ce utopie! Ce gâscă proastă! Una care nu vrea să înțeleagă...
6. „Aș vrea să trăiesc într-o Românie firească, unde oamenii să ocupe locul pe care îl merită. rsul lumii moderne, mă veți arăta cu degetul. Boieri Dumneavoastră, dacă... veți catadicsi  să o faceți. Sunt sigură că mulți nu au curajul să se privească înlăuntrul lor și să se vadă așa cum sunt, ca apoi să se întrebe: merit să ocup un anume scaun,  o funcție într-o Direcție, un loc în Parlament sau în Minister? În ce excelez eu încât nu se poate lipsi țara de mine? Răspunsul se regăsește în dezastrul în care ne aflăm și sună cam așa: Dacă X poate...eu de ce nu aș putea? Să ajung Acolo, c-apoi...om vidhe! Păguboasă concepție! Păguboasă pentru țară, nu pentru aspirant!”
Florica Bud (1957 - )
Urmează cursurile Școlii Generale din comuna Ulmeni, termină Liceul„ Gheorghe Șincai” din Baia Mare și este licențiată  a Institutului de Mine din Petroșani. A debutat în literatură în anul 1993 cu proză scurtă, din 1998 este membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala București, este președintele Asociației Scriitorilor Baia Mare, redactor asociat al revistei„ Nord Literar” din Baia Mare, Președinte fondator  al „Fundației Culturale Bona Fide”, membru al Organizației Internaționale Poetas del Mundo; cărți apărute: „Pierd monopolul iubiriii-poeme” -editura Ramuri, Craiova,2010, „Reparăm onoare și clondire”, editura Limes, Cluj Napoca,2009, „Mariatereza sunt eu”, Editura  Rao, București 2007, „Bărbatul care mi-a ucis sufletul într-o joi”, editura Dacia, Cluj Napoca, 2005, romanul „Secol de vânzare-pamflete” ,Editura Mașina de scris-2012-etc.
            A scris și multe cărți pentru copii: amintim doar: „Nu-Motanul și Zmeul-Semafor-Roșu-Galben-Verde”, editura Clusium, Cluj Napoca,1998 și „Nu-Motanul și zmeul Pager”, Editura Scripta, București,1995, cărțile sale sunt rodul talentului scriitoricesc și al spiritului de observație a tarelor societății românești pe care le scoate-n evidență cu o ironie subtilă, dar ușor de înțeles. Pentru  activitatea desfășurată atât pe plan literar cât și social scriitoarea patriot Florica Bud a cărei privire e îndreptată spre cetățeanul de rând, spre omul cinstit care așteaptă de la oamenii politici să-și îndrepte privirea  și spre ei, nu numai spre propriul buzunar, de-a lungul timpului a fost răsplătită cu numeroase diplome și premii ca : 2010-Premio speciale, Academia Internaționale „Il Convivio” Italia; 2010-Premiul revistei „Nord literar” pentru poezie, 2008-Concursul Cărțile anului 2007, Baia Mare-pentru cartea „Mariatereza sunt eu”:  2007- Diploma de Excelență pentru participarea  la „Zilele Culturii Maramureșene”, Baia Mare, Premii ale Asociației Scriitorilor București, 2006 ș.a.
***

7. „Mi-e dragă țara pân la lacrimi, / Mi-e drag și sfânt poporul meu, / Cel obidit de grele patimi / Și pumnu-n gură pus mereu. // Suntem săraci în astă țară / Bogată și cu codrii verzi / Pe care unii o doboară  / Și ne transformă în cirezi. // De vite obidite-n casa / Ce ne-am zidit-o din amar/ În care-am așezat și masa / Ce pentru noi e sfânt altar. // Treziți-vă! Români din țară, / Treziți-vă! Și fruntea sus, / Nu suntem lumii de ocară, // Suntem copii de dac apus. // O țară cu întinse plaiuri / Am fost cândva pe-acest pământ, / Venit-au oști pe frunți cu lauri, / Să ne dărâme, pleavă-n vânt. // Dar au venit și au plecat, / Noi am rămas pe glia noastră, / S-o apărăm că nu-i păcat / E-a noastră pe planet-albastră!”

OANCĂ AURELIA  (1948 - ),
 scriitoare din Maramureș; în meserie de artă prima iubire a fost și este desenul-pictura, iar a doua iubire este scrisul-literatura; a scris și publicat cărți de literatură pentru copii: „ Povești de iarnă”, „Tărâmul zânelo”, „Menelau-Miorlau și Lilica –Miaunica”, „Săniuța fermecată”, proză: „Flămânzi din dragoste”-editura Eurotip, Baia Mare,2011, „Floarea de câmp”, editura Eurotip, Baia Mare,2014; poezie: „Din pulberi de stele”,editura Eurotip, Baia Mare, 2017-etc; face parte din Asociația Scriitorilor Români-filiala Maramureș, din L.S.R.-Maramureș și din Clubul „Spinul„ - club al epigramiștilor din Baia Mare; în scrierile sale manifestă interes atât pentru pastel cât și pentru poezia patriotică.

***

8. . „ARDEALUL” este fântână de aur, / „ARDEALUL” este lacrimi de pâine, „ARDEALUL” este dulce ca mierea / „ARDEALUL” este ciobanul cu câine... Nemărginit îi este hotarul, / „ARDEALUL” este Iisus și Calvarul. „ARDEALULE, ARDEALULE, ARDEALULE”, / ARDEALULE, frumosule, mai frumos ești / Ca luceafărul din lumile cerești . / Al meu ești, al nostru ești, / Povestea cea mai frumoasă dintre povești. Din tine s-a născut / „IUBIREA DE ȚARĂ”, întâiul fior / Tu faci să-nflorească al vieții răzor...”.
 „E RUȘINE-A ȘI GÂNDI/ Că între noi s-ar ivi / Vreun bătut de Dumnezeu / Să își vânză neamul său... Noi suntem oameni de cinste, / Nu ne vindem pentru linte / Și credința-n Dumnezeu / Ne va scuti de la rău. / Dar blăstăm și ură cază / Peste om, copil și casă, / Care-n aste vremuri grele / Rupe a neamului proptele. / VOI ROMÂNI ADEVĂRAȚI / ȘI LA SUFLETE CURAȚI, / STRIGAȚI TOȚI ÎNTR-UN CUVÂNT: / SUS AL NOSTRU STEAG PREA SFÂNT!”
Ioan M. Lazăr „Răsunet de clopot din Codru în Chioar”
Profesor, scriitor și poet contemporan-Cehu-Silvaniei



***                                                                  


9. „Soarta cu viața apusă, / Destinului a fost supusă. // Simțurile eului se opresc, / Ale sufletului călătoresc. // Prin punctul de trecere, / Pe toți ne petrece.  // Spre intersecția din cruce, / Marea trecere ne duce. // Patruzeci de zile hălăduiesc, / Apoi trecerea prin cruce zăresc, / Lumina cea adevărată, / Acasă la energia necreată. // Sufletul în lumină divină, / Cu viața în ardere deplină, / În energia necreată, / Din Trinitatea cea curată.”    (Marea trecere)
Ioan Potop  (1940 -),
scriitor din nordul transilvan, profesor de geografie, inspector școlar, membru al L.S.R.,  al Asociației Scriitorilor din Baia Mare,  autorul mai multor volume de poezii apreciate de critica literară actuală-: „Priviri în împrejurimi și spre înălțimi” apărut la editura Enesis Baia Mare, 2014; „Curgerea simțirii în firea trăirii” - apărut la aceeași editură în 2015; „Tărâmuri sufletești”- 2017; poezia sa cuprinde mulți termeni geologici și geografici care fac legătura dintre știință și poezie, versurile poetului Ioan Potop au o particularitate specifică care se adresează atât intelectului  cât și sensibilității cititorului;  poeziile sale dau culoare „ELEMENTULUI GEOGRAFIC ROMÂN ÎN POEZIE” precum odinioară Ion Barbu- intuind Poezia prin Matematică, Ioan Potop intuiește Poezia prin Geografie; poeziile sale au și un pronunțat caracter patriotic cu puternice infiltrații ale credinței creștin ortodoxe.

***

10. „Scriu despre dragoste / din ea sunt zămislit / din prima zi / sunt hrănit cu iubire / mi-a călăuzit pașii pe ulițele satului / pe la porți pripite  / de forfota zilei / deși am cunoscut-o mult mai târziu / după ani de Învățare / când la școală / copilăria de alături îmi șoptea / numai pe ea s-o iubesc / că va îngriji păsările / prin răcoarea pădurii / numai pentru mine.”   (Despre dragoste)
Ioan  Andreica (1943 -),
            Distins profesor sătmărean s-a născut în Homorodul de Mijloc, județul Satu Mare; termină Facultatea de Istorie-Filosofie la București și lucrează ca profesor în învățământul gimnazial și liceal din județul Maramureș, editor al publicației sătmărene „Mesagerul Albastru”, poet, critic literar și istoric al religiilor; publică în revista „Freamăt”-revista L.S.R. filiala Maramureș, în revista „eCreator”,  în „Mesagerul Albastru”; este membru al L.S.R.-filiala Maramureș ; dintre volumele publicate amintim: „Șirul cu patimi”-editura Risoprint, Cluj Napoca, 2008; „Pelerin printre semeni”-antologie, Dacia XXXI, 2010 etc.
            Scriitorul Ioan Andreica are la volumul de poezii „Pelerin printre semeni” următorul motto: „UNUL DINTRE SFINȚI ESTE VIAȚA”-aserțiune care ne duce cu gândul la calitatea vieții unui om: dacă aceasta e plină de iubire, atunci omul se apropie de sfințenie; în schimb dacă această viață e lipsită de iubire,  atunci omul e mai aproape de Mamona. Această carte este exprimarea iubirii autorului față de oameni, față de copilărie, părinți și mai ales față de sufletul său pereche imaginativ sau din viața aceasta. Scriitorul creează o atmosfera lirică în care-și exprimă sentimentele cu patos și determinare față de tot ceea ce-l înconjoară. „Atunci când viața ți se pare grea,/iar tu vrei să izbutești /trei arme trebuie să ai /să uiți, să ierți și să iubești.”
***

11. „Sufletul mi-e gri ca cerul / Înainte de-o furtună mare / Și se face negru ca inima care / Aparține celui puternic în sens rău, / De care ne-ocrotește numai Dumnezeu. // Când îmi explic ceva neînțeles / Și apelez la rodul științei cules. // Devenind ateu abia am înțeles / C-am băut din pocalul cu stres /  Și-mi caut liniștea cu Iisus în gând / Bând și căutând adevărul la fund, / Apare coroana de spini ca un curcubeu / A fiului Iisus trimis de Dumnezeu, / De atunci plâng și mă căiesc c-am fost ateu / Convins că și știința-i opera lui Dumnezeu”  (Știința-i opera lui Dumnnezeu).
Ioan Meteș  Morar - Chelințanu (1954 -),
scriitor patriot al nordului transilvan, născut  în Ulmeni-Maramureș, copilăria și-a petrecut-o în satul Chelința, azi cartier al orașului Ulmeni, în poezie a debutat în anul 1976, în 2011 a publicat „Monografia satului Chelința”la editura Eurotip din Baia Mare, în 2012 publică volumul de poezii „Suflet de-o clipă” la editura Transilvania din Baia Mare; în 2013 apare volumul de-poezii„Valuri de plumb”la aceeași editură; în 2014 completează și reeditează „Monografia satului Chelința„ publicată în același an la editura Risoprint din Cluj Napoca. Cerul poeziilor scrise de Ioan Meteș Morar Chelințanu strălucește prin invocarea amintirilor din copilărie, prin exprimarea dragostei față de neam și țară; scriitorul încearcă un răspuns la unele întrebări existențiale;  poeziile sale au în centru ideea iubirii aproapelui într-o lume meschină și trecătoare.
***

12. „De ce să-ți cer, ție, domnule oarecare, / Acolo sus cocoțat, din întâmplare, / Dreptul de a-mi iubi țara neîncetat, / Când tu, pentru ea nu ești decât un nimic, Om politic, care a distrus-o mereu,/  După placul său. // E drept, eu am știut mult mai târziu, / Că m-am născut în această țară, / Când mama, bolnavă, / Mi-a spus într-o târzie primăvară, / Să-mi iubesc glia strămoșească, /Ca pe bolta cerească, În glia în care murit-au străbuni, / Secerați de săbii și gloanțe, / Mânuite de turci și de huni. // Tu, domnule, care, venit de nicăieri, / Cu bani și false averi, / Conduci o țară ce nu-ți aparține / Și o împarți adesea după interese meschine, / Ar trebui să știi că politica ta, / Calcă-n picioare dragostea mea, / Pentru țara în care tata a luptat, / În războaie mondiale, neîncetat…./ Ce păcat de această sfăntă și preafrumoasă glie, / Condusă de trădători și iubitori de bani, în cecuri de-o mie. // Ce nu-și mai frânează nici pofta, nici ura. // Mă rog ție, Doamne, închide-le gura, / Prin care patriotismul proclamă, / Ca-ntr-o falsă reclamă. // Mă rog ție, Doamne, oprește-i odată, Și fă din România o țară curată, / În care țăranul sărac, să zâmbească iar, / Trăgând cu plugul brazda-n hotar, / Și-n satul său așezat în vale, / Bătrânele să cânte priceasna cea mare.    Ce-i asta?”
Iacob  Oniga
membru al Ligii Scriitorilor Români și al Uniunii Scriitorilor Europeni din Republica Moldova, prezență activă în cadrul cenaclurilor din Baia Mare; debut literar cu poezii în cotidianul „Opinia” din Baia Mare în 1997-continuând până-n anul 2002; în 2003 îi apare prima carte-jumătate proză și jumătate poezie cu titlul „Am fost odată pe pământ”;  în 2014 apare proza „știgă fără să ucizi„; în 2016 volumul de poezii „Iubiri dintr-un sertar” - cărți tipărite la Editura „Eurotip” din  Baia Mare. Scriitorul abordează o largă paletă tematică; de la iubirea naturii la iubirea țării și a poporului din care face parte, de la credința creștină la întrebări filozofice ce-și așteaptă răspunsul;  de la tradiție la modernitate-se înscrie în noul curent literar teoretizat la noi de reputatul scriitor Al Florin Țene și anume curentul „proglobmodern”

***

13. „Suntem prin lume trecători / un simplu praf de stele / și, chiar de suntem muritori, / ne vrem întorși la ele. // Noaptea pe cerul limpezit, / vedem ce lungă-i calea ; // că Universu-i infinit / și atunci  ne-apucă jalea / Dar sufletul nemuritor ; / ne cere să visăm, / să îndrăznim cutezător, / spre stele să zburăm. // Al nostru vis va fi plătit, / căci vrem să  se-mplinească, / cu dorul nostru infinit / de bolta cea cerească! ”  (Praf de stele).
                                                                                                   Milian Oros (1955-).
născut  la Someș-Uileac-la 17.06.1955,  județul Maramureș , studiile liceale le face la Baia Mare, apoi cele superioare în cadrul ACADEMIEI MILITARE, FACULTATEA DE ELECTRONICĂ-acum redactor șef al revistei „FREAMĂT”-revista Cenaclului Ligii Scriitorilor Români-filiala Maramureș ; membru în colectivul redacțional al revistei „Clepsidra de cristal” din orașul Tăuții-Măgherăuș ; colaborator al multor ziare și reviste din țară și din străinătate; scriitor român aparținând nordului transilvan,  cu o mare putere de pătrundere și cunoaștere a sufletului uman și redarea stărilor acestuia în poezii tradiționale, dar mai ales in romanele sale : « JURNALUL «- roman psihologic și de dragoste : »CULORILE DESTINULUI» - romanul suferinței unui om in timpul regimului de tristă amintire – regimul comunist totalitar ; »FEMEIA DIN VIS »-roman ce te poartă-n trecutul istoric daco-roman , dar și în prezentul contemporan autentic românesc prin personajele imaginate de autor care realizează printr-un arc de timp prezența lor atât în trecut, prezent, cât și în viitor : trilogia dedicată bravului luptător Vlad Țepeș prin crearea culorii epocii  ne prezintă vitejia  luptătorilor români împotriva Semilunei  având în frunte un neînfricat apărător al țării ; romanul istoric „DRAGONUL” ; romanul de dragoste „IOANA” ; romanul „BODAVA” te face să pleci în căutarea unei cetăți dispărute în negura istoriei etc.
***

14.  eter! // Dacă ai ști aievea / Despre ce vrei, ce poți, / Mereu citi-vei lumea / Din zile și din nopți. /„Dacă Dumnezeu îmi cere /  Să fiu ce mă constrânge / N-aș mai trăi o clipă, / Viața mi s-ar stinge. // Dacă din cer și duhul / Pe noi s-ar coborî / Aș ști că Dumnezeu / Deloc nu ne-ar urî! // Dacă ai ști creștine, / Că Dumnezeu e cer / Ai respira și clipa/   Curată-ți din / Nimic nu e în haos, / Nici haos în nimic, / Căci totul e un adaos / Teluric, mic cu mic.  (Cerul e Dumnezeu)
Mariana Cristina Popan (1974 - ),
 profesor pentru învățământul primar în Baia Mare ; publică poezii și studii de cercetare în reviste și cărți școlare și extrașcolare: „Revista de Matematică”, „ Revista de Educație Ecologică”, „Familia mea”; volume de poezii și proză-„Poezii cu prichindei, pentru părinți și bunici”, Baia Mare, 2006, „Eu nu sunt...EU exist...”, Târgoviște, 2016, Publicații on-line „Călătoria albastră a perlei”, Pitești, 2014; autoarea și-a exprimat existența artistică printr-o negație: „Eu nu sunt...eu exist...” fiind extrem de atentă  la tot ce-o înconjoară atât material cât și spiritual: „Sunt dragoste și ură.../ Sunt vechi și re-nnoit.../ Sunt eu,  a ta oglindă, / Sunt tot ce ți-ai dorit.”


   15. „Mari carențe are democrația și, acest fapt, ar trebui să dea de gândit celor care știu ce a însemnat comunismul și știu crimele, dar, tac și închid ochii. De ce și până când? Dacă fărădelegile naziste sunt mereu căutate și înfierate,  ce piedici sunt pentru ca  justiția mondială să nu întoarcă talerele balanței și înspre crimele comuniste?” Articol „PROCESUL COMUNISMULUI! URGENT” apărut în              „ Opinia”-1998.
            „Emil Constantinescu a făcut o mare greșeală care va costa și va întârzia reinstaurarea democrației. Iată cum. Domnul președinte a promis că nu se vor întâmpla epurări politice. Dar acum vede și Domnia Sa că nu poți păși pe un drum nou cu oamenii vechiului regim. Nu epurări. Schimbarea tuturor celor care au servit cu credință vechiul regim criminal și trădător de neam și țară....Galbeni la nume, îl suspendă din partid  pe o perioadă de un an pe CONSTANTIN TICU DUMITRESCU. Pentru că s-a pus în slujba aflării adevărului sau pentru ce, domnilor? Pentru ce?/Creștinește nu-i!” Articol: „GALBENI CA TURTA DE CEARĂ” apărut în „Glasul Maramureșului-”1997.
            VASILE MORAR-n.2 noiembrie 1949 în localitatea Chelința, județul Maramureș; debutează în poezie în revista „Flacăra„-1981; în 1983 apare în culegerea „13poeți”, editura Eminescu-fiind remarcat de critica literară; începând cu anul 1995 i-au apărut 10 cărți de poezie și 4 de publicistică; susține rubrici de atitudine în presa locală; este membru fondator al L.S.R.-filiala Maramureș; membru al U.S.R.-filiala Sibiu; volume de poezii: „De Vasile Morar” ed. Gutinul 1995, „Evanghelia după Ioan”, ed. Proema, 2007, „Nu vă temeți”- vol. I, II, III, ed. Transilvania, 2011, 2012, 2013-etc; volume de publicistică: „Armata de teracotă”, ed. Enesis, 2008,  „Bufnița roșie”, ed. Transilvania 2011-etc; Vasile Morar a câștigat multe premii la concursuri naționale și internaționale; Marele premiu la Festivalul de POEZIE din Sighetul Marmației, 2007, Premiul Societății Scriitorilor Danubieni la Festivalul Internațional de Poezie Mihai Eminescu, Tr. Severin, 2010, amintim premiul „Cartea Anului”-2017 etc.
            Scriitorul  și jurnalistul inteligent Vasile Morar surprinde în scrierile sale cu ironie și umor într-un stil inconfundabil și cu un real spirit critic atmosfera  politică și tarele societății noastre după  așa zisa revoluție din 1989.


            16. „Începutul Postului Mare și tot postul este un război duhovnicesc, cu patimile și păcatele, în care este implicat vrăjmașul, adică ispititorul, și nu putem să-l învingem dacă nu renunțăm la ceva, dacă nu acceptăm să ne răstignim de bună voie. Să răstignim pofta de prea multă mâncare și prea bună, pofta de băutură, să renunțăm la țigară, la petreceri lumești, la răutăți. Nu se cuvine să postim doar de bucate de proviniență animală și să le schimbăm cu cele de origine vegetală, ci se cuvine să postim  și de răutate, de vorbe urâte și de gânduri rele,  de atitudini nefirești din punct de vedere omenesc, creștin, să ne schimbăm felul de a fi și de a gândi”. CUVÂNTUL EPISCOPULUI
            PREA FERICITUL PĂRINTE EPISCOP IUSTIN- (n.23 iunie 1961, Rozavlea-Maramureș)-este episcopul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Între anii 1994-2016 a fost arhiereu  vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului sub numele de „Sigheteanul”. A  luat contact cu viața monahală la „Mănăstirea Sfânta Ana” din Rohia unde și-a petrecut vacanțele  la finalizarea claselor a VIII-a și a IX-a, atât de mult s-a atașat de viața de mănăstire încât i-a spus mamei sale, care l-a crescut singură de la vârsta de opt ani că: „Eu aici vreau să rămân”-hotărâre care din acea clipă a rămas definitivă.  A  urmat Seminarul Teologic din Craiova și Sibiu, în anul 1985 a fost hirotonit diacon  și preot pe seama Mănăstirii Rohia. L-a avut ca naș de călugărie pe episcopul Iustinian Chira, fiind licențiat în teologie la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Sibiu,  în 1992 a fost ales stareț al Mănăstirii Rohia.
            Ca activitate pastoral misionară alături de Episcopul Iustinian a târnosit și resfințit biserici, a hirotonit preoți și diaconi, a coordonat sectoarele culturale, patrimoniul și cultura bisericească;  în Eparhia Maramureșului și Sătmarului în anul 1999 a preluat grija lucrărilor de construire ale noii Catedrale Episcopale-al cărei demisol a fost târnosit în anul 2003 de către Prea Fericitul Părinte Teoctist Arapașu al României și de către Prea Fericitul Părinte Petros al VII-lea-Patriarhul Alexandriei; din 27 decembrie 2016 Preasfințitul Părinte Iustin Hodea este noul chiriarh al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Ceremonia de întronizare a avut loc la Catedrala din Baia Mare. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Vaarlam Ploieșteanul-Episcop vicar patriarhal. Sfânta Liturghie a fost oficiată de 18 ierarhi ai B.O.R.; slujba a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei-Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.



17.  FOST-AU UN CUZA, FOST-AU UN ȘTEFAN...DAR FOST-AU ȘI-UN BOGDAN
            „Treziți-vă români, treziți-vă români/  Și tu frumoasă țară,/ Treziți-vă, ieșiți, strigați, ieșiți.../ ieșiți din amorțeală, /Că nu mai vrem...nu vrem...nu vrem. /pe-acest pământ să fie, / Ce nu s-a auzit...ce n-a mai fost...ce este.../ în tine, Românie!
            Ce e acum? Ce e acum în tine, țară, /e un haos total, /Nu e nimic de bine, nu e curaj, nu e virtute, /ci-un haos general./ De s-ar trezi un Ștefan...Domn Stefan, sau un Vodă Bogdan-/ pe loc ei ar muri, /La fel ar fi și Cuza...și Cuza, nici el...nici el.../ n-ar vrea a mai trăi!
            Ei au avut curajul...curajul...curaj.../de-a merge la război, /Noi:...Noi??...cu toții/ dăm astăzi înapoi...cu toții, dăm înapoi,/ Curaj n-avem, n-avem curaj...n-avem tărie, /și n-avem demnitate, / E-un haos general...așa nu se mai poate, e haos chiar în toate...așa nici că se poate.
            Trezește-te, tu, țară...tu, țară /care ai fost și ești frumoasă/ Și adă-ni-l pe Cuza...sau pe Ștefan Vodă,/ sau pa Bogdan Vodă, mai adă-ni-l acasă, /Să facă ei dreptate, dreptate...să umble.../cu ocaua, să strige la unire, /Să fim cu toții-n cuget...un cuget, un cuget și-o simțire.
            Astăzi...astăzi...trecut-au anii și.../și multe veacuri, dar.../Ne batem noi cu noi...noi între noi... /ne batem în zadar./Ieșim, ieșim, strigăm, luptăm, strigăm în stradă/ și nimeni nu mai știe, /Ce se întâmplă-n tine...în tine.../Frumoasă și mândră Românie!
            Justiția e oarbă?...așa să fie?...așa să fie?!/unde e astăzi Cuza?/ Unde-i ocaua lui cea mică?/De ce...de ce e verde-n codru, frunza?/ Jucăm hora unirii...jucăm hora unirii.../ în mijloc de cetate.../ Și ne urâm...și ne urâm...și ne urâm...soră cu frate, /nu ținem cu dreptate, ci ne urâm de moarte!
            Iertare-ți cer...cu plecăciune, mare domn Cuza,/ ție Cuza Vodă, iertare-ți cer/  Și ție Vodă Ștefan...Ștefan Vodă...plecat.../ plecat...plecat și tu spre cer, /Iertare-ți zic...iertare...iertare.../și iar...și iar...și iar.../ Gândindu-mă la voi...un Cuza...un mare domn Ștefan, /gândindu-mă la voi...MURIT-AȚI ÎN ZADAR, /De  v-ați trezi acuma...totul...totul v-ar fi amar!
DE V-AȚI TREZI ACUM...ACUM DE V-AȚI TREZI,/
ÎNTOARCE-VĂ-VEȚI  IAR...ȘI IARĂȘI AȚI MURI!”
AUREL BELE(PSEUDONIM VASILE BELE) BAIA MARE-IANUARIE 2018-ROMÂNIA
           
  VASILE BELE-n.1970 în localitatea Baia Mare-absolvent al Facultății de Litere-română-etnologie- cu masterat în etnoturism cultural; poet și scriitor aparținând nordului transilvan, a publicat numeroase volume de poezii din care amintim: „Poezia nunților pe Fisculaș”„ Încercări desculțe”, „Toponimia satului Chiuzbaia” ,numeroase volume în colaborare și cooperare; apariții literare în revistele: „Singur”, „Armonii culturale”, „Antologiile literar artistice ”ale editurii NAPOCA NOVA-; premiat la Festivalul de poezie și folclor „Vasile Lucaciu”-Cicârlău- secțiunea Folclor; în 2013 propus a fi JANDARMUL ANULUI de către Inspectoratul Județean de Jandarmi Maramureș; 2017-Diplomă de vrednicie –oferită de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului etc.


            18. „Țara noastră are lanuri mănoase,/ Câmpii întinse, case frumoase,/ Cine să le vadă și să le admire/ Când părinții au plecat în pribegire? Casa nu-i casă, școala nu-i școală,/ Bunica-i rămasă, mâna-i întinsă,/ Pâinea-i amară ce se-aduce pe masă/ Cântare fără rost într-o țară frumoasă.
Părinții-s departe-Europa cercând/ Copiii acasă mai mult suspinând, /Dar vine o vreme când toate se așază, / Ceața dispare, oamenii se îmbrățișează, E timpul să te-întrebi mereu/ Țara e fără speranță/ Doar credința-n Dumnezeu?/ Neîmplinite aceste versuri/ Creionate-n curcubeu?/ Etern e verdele de-acasă/ Sunt pietre ce-ne ating cu drag, / Bunica ne așteaptă-n prag/ Privind mereu spre zări străine/ Doar, doar  se va întoarce cel drag!/ Cine a fost de ne-a trimis/ Ne-a împrăștiat pe zare?/Când aici avem de toate: /Muncă, cinste, bunătate/ Delta, Marea și Carpații/ Sunt ca frații!. / Vom fugi departe-n Sfera/ Altor legi și altor țări./ Când aici ne atrage pământul/ Tot ce-i românesc și rar?/ O, Doamne!-Adu-i înapoi/ Pe cei plecați de lângănoi/ Și ne scoate din nevoi/ Și ne dă conducători noi!/ Primăvară-roșu-sângeriu/ Pe Retezat nori alburii/ Flutură steagul alb al prieteniei cerului cu pământul/ Umbre în zigzag/ Pietre, ape, lacuri, bolovani, brazi și flori albe/ Clipe de viață cu speranță/ Cai și mânji în galop peste Transilvania mea dragă/ Viață sălcie de Românie!” Poezia Țara mea, frumoasă Românie!

OLIMPIA MUREȘAN (născută Cioica)-n 1946 –în localitatea Câțcău-Cluj,
 scriitoare din nordul transilvan, eseistă și critic literar-membră a L.S.R.-filiala Maramureș; a urmat Școala Pedagogică din Cluj absolvind în 1966, iar în 1971 a încheiat studiile universitare la Facultatea de Filologie  din cadrul Universității clujene „Babeș-Bolyai” specialitatea Limba și literatura română-Limba și literatura italiană: a lucrat în învățământ peste 40 de ani ca profesor de română-dar și ca învățătoare.
A debutat în revista Liceului Pedagogic cu un reportaj de călătorie-„De la Ciucea la Târgu Jiu”; a activat în prestigiosul Cenaclul  literar „Echinox”din Cluj; a publicat zeci de articole în revistele de specialitate din învățământul primar și gimnazial; a colaborat cu texte la revista națională Lumea Misterelor; la Constelații Diamantine, Universul Școlii-Ulmeni, ziar Informația Zilei de Maramureș, Normaliștii Clujeni-unde este printre fondatori;  revista Freamăt a L.S.R. Maramureș; în ultimii ani a semnat numeroase prefețe, postfețe și recenzii de carte, multe dintre acestea fiind publicate în antologiile Napoca Nova-unde are calitatea de colaborator permanent; volume apărute: 2014-„Cugetări” (mai mult sau mai puțin celebre); 2016- „ Asta-s  Eu”-culegere de articole literare, memorii, eseuri, recenzii de carte; în colaborare „”-vol. VI „1 001  CUGETĂRI”-vol. X, „1001 CUGETĂRI” și „1001 CUGETĂRI” vol. XI-apărute la Editura Napoca Nova în anii 2011, 2016 și 2017-toate scrise împreună cu distinsul preot Ilie Bucur Sărmășanul din localitatea Sărmaș de Mureș.

 19. POLITICA ESTE O RECLAMĂ-„Tata adesea ne spunea/ Reclama-i la marfă rea, /Precupeții-s necinstiți/ Iar clienții...păgubiți.”„Scris-am epigrame multe/ Multe bune, alte slute,/ Rele multe am îndreptat/ Dintre cele care „au stat”.ELEVII AU ALTE DRUMURI...„Iubesc elevii, tare, școala /Și-o țin curată cum e coala,/ Iar când o vezi tu gura-o caști/ Elevii vin...din an în Paști. DRAGOSTE DE ȚARĂ-„Târgurile s-au pornit,/ Circu-n țară e renumit,/ -Ai din România un hat:/  Dacă mă faci deputat ”. ÎNVĂȚĂMINTE PE STICLĂ-„Economia nu e scrum, /Avem producția pe drum; / Cum autostrăzi n-avem: /Avuția o pierdem... ”PENSIA-„Pensia, azi vă pot spune,/ Tare-s mulțumit cu a mea,/ Dacă ar face o minune:/ Două pe lună să-mi dea.”POLITICA UNOR POLITICIENI-„Politicieni vânjoși,/ Vor să pară curajoși,/ Prin încrâncenare mare:/ L-ar da jos pe cel mai tare!” DE RÂSUL LUMII-„Hoți moderni fără securi,/ Furând din munți cele păduri:/ Lume nouă acum începe:/ Fără doar un vreasc de țepe!” BINEFACERILE CULTURII OCCIDENTALE-„Cultura lor prinsă din vest./ Tele-tehnica și ierburi”/ Tineretul nost îl tulburi:/ Nu-i capabil de acest test.”„În epigrame și catrene,/ Clar v-am spus, nu chiar la toți/  Frumoasă-i viața, nene; / Fără demnitarii hoți.”
            TOMA G. ROCNEANU-  EXTRASE DIN...„SPIN”  EPIGRAME ȘI CATRENE
            S-a născut la data de 18 noiembrie 1943 în Rodna Veche, județul Bistrița, acum locuiește la Baia Mare. Scriitor maramureșean-EPIGRAMIST DE SEAMĂ-care surprinde atât aspectele pozitive, dar mai ales cele negative din observarea societății românești actuale- LE TRECE PRIN FILTRUL PERSONALITĂȚII SALE –REALIZÂND UN TABLOU UMORISTIC PRIN VERSURILE SALE INSPIRATE- membru al Asociației Scriitorilor Baia Mare, membru al Clubului  Epigramistic  „SPINUL” Baia Mare și al Uniunii Epigramiștilor din România, membru al Ligii Scriitorilor Români CLUJ-NAPOCA; acumulând de-a lungul timpului numeroase mențiuni, premii și diplome în urma participării la diferite concursuri : Diploma de merit-Cenaclul scriitorilor Baia Mare-1995: Diploma de onoare-Consiliul Județean, Prefectura Maramureș, Insp. Școlar Județean-1997: Cartea anului-2005; Profesorul anului 2005; Locul-I la Festivalul de la Vișeu 2010; Diploma CASPEV-2015; este cronicarul Ligii Scriitorilor –un om care înregistrează cu precizie matematică tot ceea ce se întâmplă la ședințele acesteia, astfel apar recenzii, articole de informare publicate în ziarele locale-„Informația zilei”-cotidian din Maramureș sau pe internet etc.



20. „ Crăciunul, iată o magnifică sărbătoare, de o încărcătură spirituală cu totul aparte. Ea este cea care a asigurat drumul perfecționării prin viu grai  a celei mai frumoase, mai înălțătoare și mai complexe manifestări artistice a sufletului uman: COLINDA.  Colinda înseamnă bucurie, înseamnă înnobilare spirituală eternă, pentru că am murmurat-o cu toții, din fragedă copilărie, până în amurgul vieții noastre. Colinda înseamnă nu numai bucurie și trăire adâncă, ci înseamnă și renaștere spirituală, căci la fiecare Crăciun, prin ea toți îmbrăcăm noi straie ale sufletului. Colinda înseamnă aspirațiile noastre spre mai bine, în acest moment de cumpănă dintre ani, în care timpul ne mută pe toți, moment în care parcă uităm cu toții ce a fost greu, în anul care s-a scurs, și pășim mai încrezători către noul an. „COLINDA-O CARTE DE SPIRIT ”de
            PAMFIL BILȚIU-(n.1939, Făurești, Maramureș), folclorist de seamă din nordul transilvan, preocupat de cercetarea culturii populare-urmează Liceul „Gh. Șincai” din Baia Mare și Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj; profesor la Băsești, redactor la ziarul „Pentru socialism” din Baia Mare, bibliotecar la Biblioteca Județeană, inspector la Inspectoratul pentru Cultură al județului Maramureș, pasionat cercetător al folclorului și etnografiei maramureșene, are preocupări pentru filmul etnologic, realizează emisiuni de valorificare a etnologiei și folclorului la posturile naționale și locale de televiziune. A frecventat cenaclurile: „Arta”, „George Coșbuc”, „Nord-”Baia Mare;  a publicat numeroase recenzii, articole, studii în ziare și reviste județene și naționale- participând la sesiuni de comunicări științifice și literare. Din volumele publicate amintim: „Poezii și povești populare din Țara Lăpușului”-București, Minerva-1990; „Făt-Frumos cel Înțelept”-o suită de basme, povești, legende, snoave și povestiri din județul Maramureș-Baia Mare, Gutinul-1994; „Antologie de folclor din județul Maramureș”-Baia Mare-1980; „Sculați, sculați, boieri mari”-colinde-Cluj Napoca-1996; „Izvorul fermecat”-legende mitologice Gutinul, 1999 etc. Scriitorul și etnologul PAMFIL BILȚIU a contribuit prin scrierile sale la dezgroparea comorilor folclorice autentice și la promovarea spiritualității românești.

                        Prof. Olimpia Mureșan, L.S.R. Maramureș
                   Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu