luni, 13 august 2018

Zile grele pentru PSD, dar nici lui Iohannis nu-i este uşor


 După cum se vede, cele mai reuşite proteste se desfăşoară când nu-şi arogă nimeni organizarea lor. Pe marginea acestora se poate specula la nesfârşit.
Mitingul din 10 august se înscrie în seria marilor manifestări de stradă prin duritatea violenţelor. Presa franceză s-a grăbit să facă o comparaţie cu decembrie 1989. Este prea mult. Chiar şi comparaţia cu Piaţa Universităţii din iunie 1990 este forţată. Nu seamănă nici cu mineriadele  din anii ’90 pentru simplul motiv că ele au fost organizate de putere.
Mitingul, zis a Diaporei, a scos în evidenţă lipsa de popularitate a guvernului PSD-ALDE în rândul unei populaţii tot mai radicalizate. Când foarte mulţi, când foarte puţini, protestatarii ieşiţi în stradă au câteva idei fixe, de slogan. Pe primul loc se află în continuare „Hoţii, hoţii”, urmat de „Fără penali”. A dispărut sloganul „DNA/ Să vină să vă ia!”, în schimb a apărut sloganul ” Vrem o ţară/ Ca afară”.
La mitingul din 10 august nu sloganele au fost în prim plan, ci steagurile. Ca să arate că este un miting al Diasporei, au fluturat steagurile diverselor ţări din UE. Mai puţin steagul Ungariei sau ale statelor din est. A fluturat şi steagul Marii Britanii, deşi aceasta ţară a decis să iasă din UE.
Acesta sunt însemne exterioare, dar ele arată o anumită stare de lucruri, numită de unii protestatari „o nouă mentalitate”. Ideea ar fi că a venit vremea ca România să intre în clubul select al ţărilor fruntaşe din UE, o parte a populaţei, cea aflată în stradă fiind deja sincronizată, mai precis având aceeaşi mentalitate ca populaţia „de afară”.
Este un ideal pe cât de frumos pe atât de utopic. Chiar dacă românii sunt pregăţiţi, nu prea sunt dispuse ţările de adopţie să ne primească la masa din faţă. Vinovaţi nu sunt românii, ci guvernul PSD, liderii acestui partid, şi mai cu seamă Liviu Dragnea. Din cauza actualului guvern de stânga, din cauza unui premier semidoct, din cauza corupţiei acestui guvern,  şi nu în ultimul rând pentru intenţia de subordonare a justiţiei, România este oaia neagră a UE.
Protestatarii cer demisia guvernului, cer alegeri anticipate. PSD, evident şi ALDE, refuză, bazându-se pe majoritatea parlamentară pe care o au, majoritate rezultată în urma votului din 2016.
Cine are dreptate? Toată lumea. Cetăţenii nemultumiţi au dreptul să protesteze, iar PSD-ALDE sunt la guvernare ca urmare a unor alegeri democratice. Cine contestă aceste drepturi? În primul rând preşedintele ţării. Klaus Iohannis cere în mod repetat demisia guvernului, a primului ministru. Situându-se în mod clar de partea protestarilor, preşedintele riscă să fie suspendat.
Poate că aici trebuie căutate cauzele violenţelor de la mitingul din 10 august. Fără să-l nominalizeze, protestatarii reprezintă armata din spatele preşedintelui, electoratul său dur.
Că la pregătirea mitingului şi-a adus aportul anumite instituţii, şi se are în vedere SRI, nu se va putea niciodată demonstra. Nu se va putea demonstra nici că PSD a avut infiltraţi în rândul protestatarilor care să provoace acte de violenţă, cu scopul de a avea motiv să interzică protestele.
Mitingul din 10 august are foarte multe necunoscute, dar scopul este clar: preşedintele, susţinut de opoziţie, vrea să provoace demisia guvernului, iar coaliţia PSD-ALDE vrea să aducă lucrurile într-o stare de tensiune care să conducă la suspendarea preşedintelui. Ambele scopuri pot fi atinse prin violenţă.
Într-o primă fază a confruntării, PSD pare să fie partea perdantă. Cum îşi va lua revanşa? Prin aceleaşi metode oculte pe care le foloseşte adversarul. Urmează zile grele pentru PSD, dar nici preşedintelui Iohannis, ca lider al Opoziţiei, nu-i va fi uşor.
Până la urmă, politicienii, de dreapta sau de stânga, se merită unii pe alţii.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu