luni, 23 martie 2020

Ioan Romeo Roşiianu şi-a adunat prietenii în „Paradisul Iubirii”



Nu ştiu un antologator mai prolific al zilelor noastre ca editorul, scriitorul şi poetul Ioan Romeo Roşiianu. A reuşit în aceste vremi apocaliptice să tipărească antologia „Paradisul Iubirii”, Editura „eCreator” Baia Mare, Colecţia „Antologica”, unde publică un număr de 81 poeţi şi 12 prozatori, de pe cuprinsul întregii ţări şi dincolo de hotarele ei, într-un volum ce însumează peste 500 de pagini.

Poate că este momentul să-i dăm cuvântul poetei Petronela Apopei, care a scris aşa de adevărat despre apariţia acestei antologii-eveniment: „Nu e ușor să aduni la un loc atâția oameni, slujitori ai cuvântului sau doritori în a-l sluji, nu e ușor să te pliezi pe dorința celui care scrie. E o muncă uriașă, sisifică, la care antologatorul, acest prieten al prieteniilor literare își pune amprenta profesionalismului și a calității sale de critic literar, poet, eseist, prozator, director. Înnobilat de frumosul sentiment al prieteniei, dedicat acestui crez divin, Ioan Romeo Roșiianu și-a adunat prietenii, uitându-se pe sine... Sufletul lui se află pe fiecare pagină, acolo unde „ninge-a iubiri”, colindând „iubiri târzii, divine / Poet și muză, strâns îmbrățișați” se dedau când și când la „stupizenii îndrăgostite” în care „carnea ta mă cheamă – vin spre ea / cu înverșunarea împietritei stări...” și „aroma ta de femeie / își face culcuș / în căușul / palmelor mele” ce face simțurile să simtă „nevoia să plutesc” în „fiece clipă trăită / e un bănuț de aur / risipit de Dumnezeu / pentru mine” reiese mai dornic „surâsul tău fără sfârșire, / Încremenit în veșnice cuvinte, / Renaște între marea mea iubire, / De dincolo de neguri și morminte”. Iubiri tandre, minunate, sentimente profunde, indestructibile: „Rară ești pe pământ și rară în cer”, Iubirea ne dă sensul vieții: „Ne privim și vedem ce suntem: / două suflete dezbrăcate sub cerul frumos” ca „într-o poveste / cu miros de fân proaspăt cosit, / cu albastru în colț din stele”, în care te întrebi: „Cum să iubești? / Ca toată lumea”, „Cu visul legat la ochi” unde „Te-aș îmbrățișa cu timp”, pe tine, „Femeie – fluture”, în acel „Amor sfâșietor”.

Văzând cuprinsul antologiei aş dori să reliefez faptul că foarte mulţi maramureşeni sau trăitori  în Maramureş sunt promovaţi, sunt scoşi la lumină (unii) de către Ioan Romeo Roşiianu. În ordine alfabetică, am să scriu câteva cuvinte despre fiecare:

POEZIE

Vasile Bele, vine din Fisculaş, mai exact din Chiuzbaia. Născut la data de  20 martie 1970, în loc. Baia Mare, este absolvent al Universităţii de Nord, Facultatea de Litere, cu masterat în etnoturism cultural. Are 17 volume de autor, 11 volume în colaborare și cooperare şi a apărut în multe antologii literare.

Elena Borcuti din Baia Mare, profesor pensionar, este membră a Ligii Scriitorilor din România, filiala Maramureş şi a scos, cu succes, pe piaţă mai multe volume de poezii. Cea mai recentă carte se numeşte „Simfonii prin anotimpurile vieţii”, Editura „eCreator” Baia Mare, 2019.

Alina Narcisa Cristian din Baia Mare, este o „descoperire” poetică a lui Ioan Romeo Roşiianu iar volumul său de debut „Te iubesc, dar nu rămân cu tine” a fost premiat la nivel naţional.

Nelu Danci, originar din Trestia dar ginere în Plopiş, bun fârtat cu Vasile Bele, a reuşit să tipărească, acum la o vârstă tomnatică, fiind co-autor, volumul de versuri populare „Dialoguri literare - Timp şi Rouă” împreună cu Vasile Bele; „Poezii din Fisculaş” cu Augustin Neaga şi Vasile Bele.

Gelu Dragoş, îmi rezerv dreptul de a nu vorbi despre mine.

Cioată Ionescu, este absolvent al Liceului Economic, actualmente Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” Baia Mare şi lucrează bucătar în Maurach, Tirol, Austria.

Daniela Micu, este băimăreancă, membră a Ligii Scriitorilor, filiala Maramureş, a debutat anul trecut cu volumul de poezii „Cuvinte pentru eternitate”, Editura „eCreator” Baia Mare.

Augustin Neaga este din Ciocotiş, Ţara Lăpuşului şi are în palmares câteva cărţi dintre care amintim: „Ciocotiş, file de istorie şi legendă (2014), „Poezii” (2015), „Dorul verilor pierdute” (2016).

Ileana Pop Nemeş este din Sighetu Marmaţiei, lucrează ca mediator şi consilier juridic în capitala Maramureşului istoric. Este o voce lirică expresivă a acestui colţ de ţară.

Aurelia Oancă din Baia Mare, economistă, redactor al revistei „Freamăt” al LSR MM, a scris o duzină de cărţi, atât pentru copii cât şi pentru sufletele oamenilor sensibili. Din memorie, citez: „Flămânzi de dragoste”, „Zboruri înalte” şi „Poezia picturii, pictura poeziei”, fiindcă, despre cea mai recentă carte a Domniei sale am scris o cronică.

Iuliana Paşca din Lăpuşul Românesc, este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, participantă a cenaclului UBB, coordonat de poetul Ion Mureşan şi al cenaclului „Ars Retorica”, ambele Cluj Napoca. A debutat cu volumul „Reflectările unei molecule”, Editura „eCreator”.

Amalia Ionela Sima s-a născut la Târgu Lăpuş, este absolventă a Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti, specializarea Sociologie-Psihologie, în prezent lucrează consilier şcolar la C.J.R.A.E. Maramureş. A publicat două volume de versuri: „Oglinda Sufletului” şi „Floare Albastră”, Editura „Armonii culturale” Adjud.

Ionel Sima a văzut lumina zilei la 28 decembrie 1958 în Suciu de Sus. Dintre volumele de autor amintim: „Cărări printre stele” (2013); „Copacul iubirii” (2017); „Frânturi de suflet” (2018); „Roua florilor de primăvară” (2019).

Vera Irina Terebeşi este din Baia Mare, absolventă a Liceului de Artă Baia Mare şi a Universităţii de Nord. Pasionată de poezie şi pictură.

Radu Ulmeanu s-a născut în Vicea, oraş Ulmeni. A urmat studiile la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Profesor de limba și literatura română. Fondator al Casei de Editură „Pleiade” și al revistelor de literatură „Pleiade” și „Acolada” precum și al revistei săptămânale de divertisment „Arena” din Satu Mare. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Asociația Scriitorilor București și membru al PEN Club Român. Dintre cărţile Domniei sale amintim: „Patinoar” Ed. Cartea Românească, București, 1979; „Un domeniu al meu” Ed. Cartea Românească, București, 1982; „Astrele negre”, Ed. Albatros, București, 1983; „Sintagmele nopții”, Ed. Eminescu, București, 1987; „Sonete din Nord”,  Ed. Eminescu, București, 1990; „Ce mai e nou cu Apocalipsa” Ed. Helicon, Timișoara, 1997; „Climatul fulgerului. Poeme regăsite” Ed. Dacia, Cluj, 2001; „Laptele negru”, Antologie de versuri în selecția autorului, Editura Brumar, Timișoara, 2008; „Prăpastia numelui”,  Editura Pleiade, Satu Mare, 2009; „Chermeza sinucigașilor” roman, Editura Pleiade, Satu Mare, 2009.

PROZĂ

Ioan Andreica este membru al Ligii Scriitorilor, filiala Maramureş. Profesor ştiinţe sociale la gimnaziu şi preuniversitar Satu Mare. A publicat volumele:  „Şirul cu patimi”, „Unde pe timp”, „Pelerin printre semeni”, Consemnări literare”, Religii şi biserici la Chilia”, Istorie şi religii la Homorodu de Sus”, „Unitate religioasă şi conservatorism la Homorodu de Mijloc”,  Chiliile călugăriţelor şi schitul ortodox Sf. Andrei de la Chilia”.      

Când concepi şi tipăreşti o asemenea antologie, sufletul tău „se scaldă în grâu şi cântec” ar fi spus Fănuş Neagu, unul dintre scriitorii cu care antologatorul Ioan Romeo Roşiianu s-a intersectat în această viaţă. Sunt convins că „Paradisul Iubirii” se putea numi la fel de sugestiv „Cartea cu prietenii literare”. Multe, în aceste vremuri tulburi când răutăţile oamenilor sunt la fel de nocive ca viruşii ce bântuie întreg mapamondul...

                                                                             Gelu Dragoş, UZPR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu