luni, 30 martie 2020

FOAIE DE CENACLU EXPRESIA IDEII



(recenzie)

Spune ceva despre aceste fotografii... Clar că voi spune! Dragii mei... chiar dacă ne îngrozim de ce vremuri trăim (sau prin ce vremi trecem!)... oamenii de cultură - poeții, scriitorii, ba chiar și internauții (adică ,,feisbuciști!") își fac ,,datoria", nu se dezmint. Fie că se face ,,haz de necaz", că de... asta e viața!, fie că privim cu seriozitate tot ce are legătură cu noi (sau cu tot ce ne înconjoară!), viața merge înainte, adică ,,tot înainte!", nu?... Dar să nu uităm esențialul... vorba românului... ,,înainte o fo' mai bin'e!".
Lăsând gluma, la o parte, (dar vă rog să acceptați și acest lucru) ,,lumea nu se termină aici sau azi!", noi, cu toții, (nu doar câțiva!), trebuie să fim uniți, trebuie să fim puternici... și, văzând ce fac unii conaționali (a se vedea cazul celor din Teleorman!), trebuie să fim ascultători, dacă vrem să fim sănătoși. Dar, românul tot român e! Nu face rabat de la cutumele zilnice! Și atunci, noi, ceilalți, cuminți ascultători, nu putem decât să ne crucim, și să rostim rugăciunea, ,,Doamne, dă minte, celor ce n-au!".
Putem face orice că pe unii îi doare,,fix în pix!", de ei, și ce e și mai grav, este că îi doare undeva, și de cei din jur. ,,Țara arde și babele se piaptănă!", iar nemernicii petrec cu nesimțire! BRAVO! Meritați statuie, mânca-v-aș! Exemplu demn de rubrica AȘA NU! V-o mai aduceți aminte!?
Haideți să ,,lăsăm critica", (oricum de prost nu se prinde), și să vorbim despre lucruri frumoase, serioase, demne, dacă tot ziceam, de rubrica AȘA DA! Că tot vorbeam (a se vedea supra!), despre hărnicia și vrednicia, talentul și harul poeților, notez la această rubrică, AȘA DA!, exemplul prietenilor de la Onești (BC), cu care anul trecut (2019) am petrecut și am sărbătorit ziua limbii române, lucru despre care am mai scris, și merită să se mai scrie. Astea trebuie mediatizate și arătate oamenilor... lucrurile frumoase, adică, nu toate prostiile, cu toți dobitocii (iertare, oameni minunați!), și cu toți nesimțiții.
O dovadă în plus, că ,,omul sfințește locul!", este și faptul că cei de la Onești, neobosiți, truditori și harnici, ,,au ieșit" pe piața literară, cu primul număr al revistei FOAIE DE CENACLU, EXPRESIA IDEII, (nr. 1, martie 2020), o publicație periodică de educație și cultură, ISSN 2668-9340, ISSN-L 2668-9340, având ca membru fondator: Marian Cristian GORUN, revistă care, așa cum ne mărturisesc fondatorii, (cei care semnează ,actul nașterii" acestei reviste!), ,,... militează pentru libertatea de manifestare și de expresie a iubitorilor de frumos și de oameni, pentru identificarea, promovarea și sprijinul noilor talente literar-artistice". FELICIT această apariție editorială, și-i doresc viață lungă și cititori pe măsură.
Profesionalismul este ,,la el acasă", zic, fără să greșesc și vă doresc să păstrați mereu ,,flacăra aprinsă", în acest context. Pentru că am avut bucuria să vă cunosc, acolo la Dumneavoastră acasă, la Onești, cred că așa va fi, și că nu veți face rabat de la calitate și obiectivitate. Felicitându-vă, personal și pe fiecare în parte, pe bună dreptate, dragi prieteni, găsesc de bună cuviință, fiind și întâiul număr, să mă motiveze în rostire, notând, aici, pentru dreapta informare a cititotilor, articolele și semnatarii acestora.
La rubrica EVENIMENT, valorosul om de cultură VASILE RUȘEȚI, ne propune articolul LANSAREA EDIȚIEI SPECIALE A FOII DE CENACLU EXPRESIA IDEII, un articol sensibil și foarte punctual. La fel este și articolul DUBLĂ LANSARE DE CARTE LA ONEȘTI - PILLY ȘI GEORGE TERZIU. Între noi fie vorba, deja îmi lipsește activitatea culturală. Abia aștept să se termine totul și să intrăm în normalitate, inclusiv în normalitatea literară, știind că avem atâtea lucruri frumoase de arătat lumii. Și nu cred că doar eu gândesc așa! Lhana Roma-Nova, la pagina ZIUA LIMBII MATERNE (21 februarie 2020), ne introduce în minunată lume a poeziei, DE ZIUA TA, IUBIRE ROMÂNEASCĂ!, din care voi reda doar o frântură, (deși ar merita tot poemul!): ,,Iubirea scrisă de Brâncuși în piatra fără de hotar/ ne este dată și... acuși, semnăm hartă la notar!/Băieți și fete ce-au plecat prin lumi nedestinate lor/ se vor întoarce din oftat în curcubeul tricolor!".
În interiorul revistei, alăturat literaturii de bună calitate, găsim și esența folclorului. Iubirea primăvăratică, prin ,,implicarea" Zeului DRAGOBETE în viziunea lui Elena FOGHEL (DE DRAGOBETE), dar și a versurilor transmise de Irina Cristina ȚENU (cu poemul CHIP CURCUBEIC) păstrând echilibrul, sau Corina Matei GHERMAN (cu poezia RÂUL DORULUI). Distinsa doamnă Mariana BENDOU semnează, într-un MEDALION LITERAR, o foarte captivantă proză, de fapt o discuție interesantă dintre un bunic (Bunelu') și o nepoată. O provocare la ,,aducere-aminte", și o poveste sensibilă în același timp, dar și o predare/preluare morală a datinilor noastre strămoșești.
În paginile următoare, Nicolae VĂLĂREANU SÂRBU (Coloana fără sfârșit) Vasile RUȘEȚI Poezia lui Brâncuși - Panseuri), aduc un OMAGIU personalității CONSTANTIN BRÂNCUȘI. La rubrica SPIRITUALITATE, Ileana Cornelia NEAGA își semnează poemul NĂVALNIC, cu referire la același mândru Dragobete,
,,Flăcău mândru, DRAGOBETE poartă cizme cu tureac
Colindând plai mioritic, poartă-n cap... cușma de dac!", iar Marian Cristian GORUN, se îndreaptă SPRE TINE, DOAMNE, cu o rugăciune-poem:
,,Spre Tine, Doamne îmi întind mâinile,
Știu că numai Tu îmi poți asculta rugile.
Mă închin, îngenunchez
Poruncile să Ți le urmez". STUDII ȘI CERCETĂRI, este o incursiune literară în atmosfera de la JUNIMEA și eminul TITU MAIORESCU, un articol veritabil și prețios semnat de Mihai CABA. Poemul ,,O neîncăpătoare primăvară", este semnat de Beatrice ALFRED (Alice PUIU), Angheluș PETRE (,,Fluturi rătăciți"), Lavinia Elena NICULICEA (,,Vis anonim"), Calitatea ROBU (,,Sunt obosit"), Mariana BENDOU (,,Dragobete"), sau maramureșeanca Bianca Georgiana BELE (,,Poem albastru"), dar și Iulian BARBU (,,O lume de vis"). Ștefania BURNEA, este, cum se spune, ,,Pe val". La fel și Maria RUSCANU BĂLĂCIANU, (,,EȘTI MAREA MEA!"), dar și Radu IORGULESCU (,,INAINTE DE PETALE"), Oana FRENȚESCU, (glumind, evident) cea care zice că are ,,CUVINTE INGHEȚATE".
Despre ,,... prea multe riduri
A-ncărunțit iubirea între ziduri
Și zilele s-au transformat în ani,
Iar dealurile, toate, în vulcani!", din poezia ,,NU ȚI SE PARE? ", ce aparține poetului ION-CRISTEA. Victor BURDE completează tabloul principal al revistei la rubrica MEDALION LITERAR sau MEDALION LIRIC, cu poemul ,,MĂ REÎNTORC...", special așezat în finalul revistei, văzându-mă obligat să spun că este una dintre cele mai frumoase potrivire. Nu știu dacă a fost o potrivire intenționată sau chiar pur întâmplarea, ori Providența a fost să fie, dar eu personal, aștept o astfel de ,,reîntoarcere" și să dea Bunul Dumnezeu să fie! Tot în acest context literar apare la pagina SEMNAL EDITORIAL, o recenzie a volumului UZ-OUZOU, PE FIRUL APEI ȘI AL ISTORIEI, apărut la Editura Izvorul Cuvântului, București, având autor pe Mariana BENDOU, și o spun că o laudă și bucurie, l-am primit și eu ca dar, cu dedicație și iscălitură și promit, când îmi va permite timpul, să mă opresc asupra lui. Promit, distinsă doamnă Mariana BENDOU și vă mulțumesc pentru acest privilegiu.
O revistă ,,pornită din START!" bine, interesantă și foarte frumos ilustrată color. Cu foarte mulți colaboratori, prevăd că va face istorie... peste ani și ani, îmi veți da dreptate! Și chiar asta e urarea mea, cu atât mai mult, gândindu-mă că și frânturi ale sufletului meu apar aici. Este vorba despre INIMĂ DE LACRIMĂ ALBASTRĂ, un poem dintr-un volum aflat în curs de apariție, dar nu voi dezvălui mai multe, acum, ci atunci când vom avea concret volumul ieșit de la tipar. Vă mulțumesc pentru popas și pentru apreciere! Mă bucur să fac parte din echipa Dumneavoastră, sunt onorat, fapt ce mă responsabilizează și mă obligă în același timp. Repet, sper să se finalizeze toate astea cu bine și să începem iarăși colaborările - participarea la evenimente culturale, schimb de idei și experiențe, etc. Doamne ajută!
Drept SEMNAL EDITORIAL, coordonatorii ne propun trei titluri (semne). Este vorba despre romanul FASM - Viorel COMAN, (din care ni se oferă un crâmpei interesant și captivant, în cuprinsul acestei reviste) antologia lui C-tin ARCU, FILE DE ALTĂDATĂ și volumul VIAȚA ÎNTRE VIS ȘI REALITATE. INTERPRETAREA VISELOR, care aparține lui Maria PANCIUC BUCATARU, apărută la Editura Quadrat, Botoșani, 2015. Și uite așa dragi prieteni de la Bacău, m-ați convins și pe mine degrabă să vă trimit niște cărți. Promit!
,,Puntea" literară între Onești și București, este de admirat. O realizează Mariana BENDOU (și volumul amintit supra UZ-OUZOU ....), Vasile RUȘEȚI (cu plachetă de versuri LACRIMI NEROSTITE) și Centrul Municipal de Dialog București, unde a avut loc evenimentul festiv, dedicat ,,... aniversării a 3 ani de existență a Editurii Izvorul Cuvântului". Și unora, și altora, din suflet - AD MULTOS ANNIOS!
Ion DRAGA, văd, că este cu mine pe-un gând, și-mi place. De o vreme, personal, îmi încep postările de pe ,,feisbuc", chiar așa: LA CE MĂ GÂNDESC? ... LA MINUNEA DE A FI OM, zice I. Draga, și mai sper să fim pe-același gând! Oare, am/n-am dreptate? ... prietene ,,necunoscut" încă, doar din clipa de față, Ion DRAGA.
Deocamdată, atât, deși sunt multe lucruri minunate ce trebuie să fie spuse. Repet felicitările pe care le meritați din plin! Mulțumiri pentru colaborare și interes. Cu speranța că vom mai colabora și pe viitor, (re)întăresc promisiunea făcută! Succes în toate cele propuse și cititori pe măsură, dragi prieteni. Vă așteptăm și la Baia Mare, la evenimente culturale și nu uitați NIHIL SINE DEO! (nimic fără Dumnezeu) ... Doamne ajută!

Vasile BELE, Chiuzbaia 29 martie 2020




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu