luni, 23 martie 2020

ANTOLOGIA DE POEZIE ȘI PROZĂ. OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, IN TINE, ANOTIMP!


La ce mă gândesc? Așa zici, tu?! Bine, haide că-ți spun - la cea mai frumoasă realizare literară, la care muncim de câteva luni (din mijloc de ianuarie), care se află pe drumul cel bun. Așa cum foarte bine le știi pe toate, este vorba despre ANTOLOGIA DE POEZIE ȘI PROZĂ. "OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, IN TINE, ANOTIMP!" - avându-i ca și coordonatori, pe lângă subsemnatul, VASILE BELE - Chiuzbaia (MM), pe poetul popular NELU DANCI - PLopiș (MM) și prof. GELU DRAGOȘ - Lucăcești (MM). Cu o prefață care poartă semnătura de suflet a prof. univ. dr. CARMEN DĂRĂBUȘ, volumul se conturează, firesc, elegant, modest, simplu, păstrând amprenta tuturor celor care au crezut în noi și ne-au susținut, trimițându-ne materiale. Dacă la ,,începutul începuturilor”, am fost sceptic (cel puțin eu), în ceea ce privește participanții și antologații, acuma pot mărturisi, fără a greși, cu mâna pe inimă, spre a întări crezul vorbelor, că acuma sunt mândru, împăcat cu mine, chiar dacă munca din ,,spatele poveștii” acestei antologii este sau a fost enormă (și nu mă plâng!). Vă mulțumesc în nume personal, dar și în numele coordonatorilor, dragi prieteni și colegi de litere, oameni de cultură - poeți, prozatori, eseiști - care ați achiesat acestei idei că Dumneavoastră mi-ați transmis/trimis puterea și forța, și pot mărturisi, fără să greșesc, faptul că acest volum antologic, primul din experiența mea literară, ne aparține și vă aparține, și mai cred că fiecare ați pus suflet în ,,ridicarea și creșterea” lui. Și uite așa, pic cu pic, bob de/din suflet cu bob de/din suflet, am dovedit că doar împreună suntem mai puternici, am dovedit că putem și că suntem noi. Nu vreau în această clipă, decât să vă aduc/adresez MULȚUMIRI SINCERE - asigurându-vă că le binemeritați fiecare în parte, fiecare participant, indiferent că mă refer la cei de la malul mării (și sunteți câțiva!) buni, frumoși, talentați, valoroși (Constanța, Brăila, Galați), sau ajungând în Moldova lui Ștefan cel Mare, mulțumindu-vă pentru că ne-ați crezut și ați crezut în noi (Vaslui, Onești, Bacău, Piatra Neamț, Buzău, Focșani). Dacă voi coborî spre Oltenia sau Banat și de-acolo va asigur că avem poeți antologați - foarte prețioși, valoroși și pretențioși (Reșița, Drobeta Turnul Severin, Craiova, Vâlcea) . Din Oradea avem mulți prieteni care ne sunt alături - cu sufletul și inima - încât fără să greșesc, pot să-i numesc ,,GRUPUL DE LA ORADEA”. Ardealul este frumos reprezentat, începând de la Brașov, Sibiu, Cluj, Bistrița, Satu Mare, Maramureș.
Deocamdată, atât, (în acest episod), mai lăsăm să ,,curgă” niște emoții, dar în CUVÂNTUL NOSTRU, al coordonatorilor fiecare aveți un MARE ȘI DIN SUFLET MULȚUMESC. Cu regret, o spun, că au fost și cazuri care nu s-au încadrat în normele/cerințele ce le-am cerut, fie că nu s-au încadrat cu respectarea termenelor prevăzute în planul nostru, fie că nu au corespuns din punct de vedere calitativ, dar mă simt obligat să spun că scopul sau deviza noastră a fost să nu facem rabat de la calitate - aceasta fiind, înaintea tuturor, cea care dă substanță volumului. Am ținut cont, acordând o șansă și celor care se află
la început de drum - debutanților, fie că sunt la primul volum, fie că încă nici nu au debutat în volum, dar iubesc ceea ce fac, o fac din suflet și pentru suflet. Așa am considerat că încurajăm oamenii și tinerii, și le dovedim că îi apreciem și-i susținem, că avem încredere deplină în ei. Printre cei antologați, vă veți întâlni cu membri ai Uniunii Scriitorior din România (USR), cu membri/colegi/prieteni din Liga Scriitorilor Români (LSR) sau cu alții din diverse asociații literare - tuturor, se cuvine, în final, a repeta mulțumirea - mulțumirea sufletească, și mă bucur, că sunteți parte din Maramureș, Mă bucur că ați ales ca o părticică din sufletul Dumneavoastră, să vină pentru a rămâne în Maramureș, fie că s-a oprit definitiv, fie că este doar în trecere prin aceste minunate locuri. Și încă un amănunt, ce nu doresc să-mi scape, este următorul: - dacă vremurile ne vor fi favorabile/prielnice sperăm să ne vedem, la vară, în TABĂRA LITERARĂ, o tabără a prieteniilor și a prietenilor, una a celor care ,,scormonesc” în adâncul sufletului și au grijă ca prețiosul filon al acestei semințe să dea rod.
Până una alta, să fim sănătoși, să fim fericiți, să trecem cu bine peste toate problemele ce ne-au cuprins în context mondial. planuri, gânduri, idei, colaborări fi-vor, să dea Dumnezeu să le realizăm și sigur așa va fi pentru că doar împreună suntem puternici, suntem tari, suntem o forță, arătăm că nimeni și nimic nu ne poate doborî. Deci, iubiților, nu uitați, că Maramureșul și moroșenii vă prețuiesc și sperăm să vă opriți, așa cum zice și titlul volumului de ANTOLOGIE DE POEZIE ȘI PROZĂ. OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, ÎN TINE ANOTIMP ... Dacă am spus că lăsăm suspansul și surprizele să ne înconjoare, așa să fie! Noi, ne ținem de cuvânt, oferindu-vă, deocamdată, doar numele celor care fac parte din capitolul II, pentru că sunt mai puțini. Până vom reveni cu alte amănunte, iată dragii mei, lista cu prozatorii/eseiștii, care fac parte din acest volum antologic:
PROZĂ / ESEU
Ioan ANDREICA ...
Andrei Ovidiu BACIU ...
Vasile BELE ....
Radu BOTIȘ ...
Vasilica MITREA ...
Olimpia MUREȘAN ...
Ștefan POPA ....
Cornel STANCU ...
Nadia URIAN ....
Zenovia ZAMFIR ...

                                                                 VASILE BELE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu