luni, 23 martie 2020

Măsuri sau doar recomandări?



 Prezentate cu titlul de „recomandări”, noile măsuri de protecție împotriva răspândirii epidemiei de coronavirus creează senzația de indecizie, de nehotărâre, lăsând loc la interpretări. Ce a prezentat ministrul de Interne: recomandări sau măsuri?! Raed Arafat a încercat să dreagă lucrurile afirmând că măsurile recomandate ar trebui să fie considerate obligatorii. Marcel Vela trece drept un ministru bun. Măsurile sunt binevenite, dar dacă ar fi obligatorii ar da rezultate bune.
Aproape că este un nonsens ca o ordonanță militară să fie prezentată cu titlul de recomandări.
De ce ezită atât de mult guvernul Orban să ia măsuri tranșante, dure? Ca să nu supere populația? Mai are în vedere câștigarea unui capital electoral? Greu de spus ce strategie se ascunde în spatele măsurilor luate pe jumătate, atât privind protecția persoanelor, cât și susținerea firmelor care și-au încetat activitatea.
De modul în care se va achita de sarcini, în funcție de rezultatele obținute în urma măsurilor luate, depinde viitorul partidului aflat la guvernare în vremea pandemiei. De asta nu poate scăpa PNL, indiferent de precauțiile pe care le ia.
Este declarată starea de urgență. Se emit ordonanțe militare. Comisia Europeană permite alocarea nelimitată pentru menținerea în funcțiune a economiei. S-a eliminat deficitul de 3%.
Nimic, nicio opreliște nu-i stă în față guvernului, președintelui Iohannis să ia cele mai eficiente măsuri, care în mod clar ar putea părea nepopulare. Se face tot?
O simplă analiză a cifrelor plasează România în urma statelor europene. Viktor Orban a luat măsuri rapide, fără să menajeze nici băncile, nici populația.
Franța și Germania avansează cifre astronomice pentru susținerea economiei. Noi suntem încă în faza incipientă. Este adevărat că nu avem cazuri atât de multe, dar tot atât de adevărat este că se fac puține testări.
S-a constatat că explozia de infectări cu coronavirus în Italia și Spania a fost declanșată de un meci de fotbal la care au participat peste 40.000 de persoane. Exact din cele două țări se reîntorc în țară valurile de români. Marea majoritate a lor sunt dintre cei care nu aveau contracte de muncă. O lume amestecată, care așa cum deja s-a văzut este destul de greu de ținut în ordine.
În fața zecilor de mii de refugiați din cele mai afectate țări europene era normal ca măsurile să nu fie doar recomandări. Starea de urgență declarată permite adoptarea unor măsuri excepționale, asemănătoare celor luate de China.
Greul cade pe umerii câtorva categorii, personal sanitar, poliție, ISU, dar și ai autorităților locale, în primul rând primari, președinți de consilii județene, prefecturi, instituții cu foc continuu.
După cum se vede, nu este simplu să izolezi oamenii, să-i obligi să stea închiși în case. Nu este simplu să impui nici respectarea distanței de siguranță de cel puțin un metru și jumătate. Nu este ușor să fie depistate persoanele deja infectate pentru că nu au semne vizibile.
Primarul din Timișoara propunea ștampilarea persoanelor obligate să stea în carantină, adică a celor care se întorc din zonele roșii și galbene, Italia, Spania, Franța. Cineva a propus să fie scoase băncile din parcuri. Par mărunțișuri, dar exact datorită acestor mărunțișuri China a reușit să limiteze răspândirea virusului.
Cum în China economia a repornit în proporție de 80%, în vreme ce în SUA se închid fabrici și uzine, lumea va asista la un război economic între cei doi titani cum nu s-a mai văzut.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu