joi, 1 octombrie 2020

Cu prudență despre alegeri

 

                                                                                   de Gheorghe Pârja 

 Cum vi s-a părut încheiata campanie electorală? Fiecare cu opinia lui. Mie mi s-a părut suficient de molcomă, lipsită de un contur de idei mai încrezătoare. Suficient de pandemică. Nici strigătele electorale parcă nu aveau rigoarea schimbării. Apoi, schimbarea nu înseamnă înlocuirea unui personaj politic cu altul, ci să se schimbe așezarea care urmează să o păstorească. Am fost atent la coroana de promisiuni făcute, nouă, alegătorilor. Parcă s-au adunat la o șezătoare națională toți candidații, și au copiat unii de la alții. Același dicționar de cuvinte: canalizare, apă, parcuri industriale, asfaltări, școli, dispensare sau spitale. Ici și colo câte o zvâcnire mai autohtonă. Ciudat mi s-a părut că un primar, care candida pentru al treilea mandat, a venit în fața cetățenilor cu aceleași urgențe pentru următorii patru ani. Pe care le-a făcut și în urmă cu opt ani. Și imboldurile publicitare mi s-au părut trase la indigo. De unde se vede că nu sloganul a contat, ci omul. Mai vechi sau mai nou.

Am constatat că în focul campaniei electorale, Capitala a fost în centrul atenției. Unii au crezut că acolo se dă ora exactă a politicii românești. Nu este adevărat, deoarece țara contează. E adevărat, în București, liberalii au făcut o mișcare politică reușită. Nicușor Dan a tras după el trei partide. După ce s-au văzut în fruntea clasamentului, liberalii și useriștii au început să aducă, din culisele înțelegerilor, cântare care să măsoare contribuția fiecărei formațiuni politice. Useriștii au fost primii care au sărit cu evaluarea. L-am auzit pe liderul liberal spunând: „Îmi pare rău că unii dintre liderii USR-PLUS, și înainte și după campania electorală, au tratat PNL-ul ca pe un adversar. Încrederea se câștigă greu și se pierde ușor.” Este ușor de constatat că de înțelegerile dintre partidele câștigătoare va depinde configurația noului Guvern și Parlament.

Dacă cele două formațiuni politice (până la urmă trei) nu se vor pune de acord pentru alegerile parlamentare, poate mai importante decât cele locale, toată victoria dreptei unite poate deveni o iluzie. Și asta s-ar răsfrânge păgubos pentru țară. Timișoara și Brașovul, cele două mari orașe câștigate de USR-PLUS, pot fi emblematice pentru orgoliul lor. Mi se pare ciudată înțelegerea de taină a dreptei unite, dacă a fost înțelegere, ca să se înfrunte între ei. Și la Timișoara, și la Brașov au fost scoși din scenă doi liberali. Ce fel de alianță este asta? Cei doi tineri useriști, aleși ca noi edili, nu s-au dat înapoi să aducă cuvinte grele înaintașilor liberali. Este adevărat că liberalii plătesc dificultățile guvernării în vremuri de pandemie. Multe cerințe nu au fost îndeplinite. De la reducerea aparatului bugetar, la remanierea Executivului, menținând în frunte miniștri fără însușiri.

Nu știu dacă ați fost atenți la discursul președintelui Iohannis după alegeri. Când a vorbit de liberali, a ridicat vocea ca pentru o victorie. Când s-a referit la useriști a avut un ton scăzut, molcom ca pentru personaje auxiliare. Urechea muzicală a tinerilor a fost extrem de atentă. Ca o noutate a acestei campanii electorale, a fost atragerea unor tineri veniți în politică cu firescul entuziasm. Să nu uităm că nu au avut legătură cu politica. Oameni tineri, școliți, cu diplome câștigate la universități străine. Cred că a fost apreciată și această ofertă. Nu mă feresc a spune că sunt priviți cu prudență. Dar să vedem ce profil vor da realității. Să nu uităm că ne-am jeluit mult că nu avem oameni tineri, cu studii temeinice, care să facă politică. Da, am râvnit după pașoptiștii din mileniul trei. Să vedem ce vor face. Dar este greu și periculos să faci experiențe pe destinul țării. Să nu ne amăgim! Nevoia schimbării, cu devize aparent radicale, cum ar fi o nouă revoluție la Timișoara!, nu rezolvă esența.

Nu mă pronunț până nu văd. Ar fi păcat să avem parte de carieriști și diletanți. Să nu fie tineri bătrâni în gândire, care nu pot realiza ceva durabil. Au fost înlăturați mulți cetățeni de valoare în numele întineririi și se aduc persoane care se încurcă în propria biografie. Experiența nu se câștigă la apelul de seară. Nu încetez a spune că noii aleși, unii din vechii aleși, nu au în orizontul de preocupări cultura. Oameni buni, cultura înseamnă valori, valori ale vieții în societate. De aceea mă sperie ca inși fără valoare să ia decizii în această țară. Privesc cu prudență aceste alegeri. Aștept să fiu contrazis! Dar să nu ne lăsăm amăgiți de cuvinte care nu spun nimic. Cei aleși au ocazia să spună ce știu, dar mai ales ce vor face.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu