joi, 3 martie 2022

APARIȚIE EDITORIALĂ DE EXCEPȚIE

 


(semnal editorial; autor Vasile Bele)

 

Revista

Poezii pentru sufletul meu – o revistă de literatură, artă și cultură

Nr. 7 / 2021 ISSN 2668-7364, 50 p., - revista românilor de pretutindeni

 

            Cu un Editorial – De 3 ani împreună cu voi!, semnat de Johnny Ciatloș-Deak, senior editor, revista, își urmează Calea și dăinui prin Cuvânt. Foarte talentați și harnici, membri fondatori ai acestei nu fac rabat de la regulile stabilite atunci când au pornit pe acest drum al creației literare. Fiindcă suntem la editorial, doresc acestei reviste Lumină și Izvor – încă 300 de ani! Cuvânt întru dreptate și adevăr, tot atâția. Sănătate și bucurii celor care păstoresc, cu migală și pricepere, destinul ei.

            Întâi, din curiozitate, am răsfoit acest număr, uitându-mă, chiar în grabă, dar și în linii mari, cine semnează în acest număr, pe care îl găsesc interesant, valoros și prețios. Mulți, foarte mulți scriitori de valoare, autentici, cu dar și har sunt cuprinși în aceste pagini. Felicit, fiecare participant, și-l asigur de întregul meu respect!

            Editorul, în cuvântul Domniei Sale, afirmă: „Zi de zi, timp de 3 ani, fără nicio întrerupere, revista noastră a oferit cititorilor din mediul online o revistă interesantă și de calitate, publicând poezii, povești, articole, critică literară, fabule, aforisme, epigrame, picture, fotografii, icoane, pictură pe sticlă, desene, grafică, quilling, melodii și recitări în videoclipuri, ajungând azi la peste 7800 de articole publicate. De asemenea, timp de 2 ani, am reușit sî realizăm o revistă tipărită, de colecție, publicată trimestrial (4 numere pe an), revistă care este complet diferită față de revista virtuală și care găzduiește în paginile sale lucioase și colorate atât scriitori, artiști, jurnaliști consacrați cât și debutanți care doresc să aducă un aport de frumos de cultură, românilor cititorilor din lumea întreagă”, (p. 3).

            Vă urmăresc activitatea literară și nu pot decât să vă admir – capacitatea și puterea de a face pași uriași spre înainte, în acest veac atât de controversat – ieri-alaltăeri, era pandemia, azi, este războiul despre care nu știm cum sau când se va sfârși. Dumneavoastră, văzându-vă de drumul literar, ați continuat, dovadă că nimic nu vă oprește. Bravo! Asta spune multe despre curajul și dăruirea voastră.

Ioana Poenaru, semnează un articol interesant, Un regal fără egal, făcând referire la data de 29 august 2021, când s-a desfășurat „a doua ediție, Gala artelor, organizată de inimoșii Johnny Catloș-Deak și Mihaela CD”, iar în același context, o secondează Otilia Sorina Tunaru, cu Gânduri în fapt de seară, inspirate de rezonanțele Galei de glamour a talentului românesc – Gala Artelor, ediția a II-a a fost un regal. Toate acestea fac parte din articolul Gala Artelor – ediția a II-a Montreal, urmate de câteva Mesaje și urări aniversare, sosite de la cititori, printre care-i amintesc: Arpad Toth, Aurelia Oancă, Alice Puiu, Ileana Pascu, Marieta Coman, Dorina Omotă, Marinela Belu-Capșa, Nina Lavric, Victor Manole sau Lăcrămioara Iva.

La secțiunea Laureații Galei Artelor – ediția a II-a, sunt cuprinși toți cei care au fost premiați la secțiunile participante: creații literare, regie/film, pictură, interpreți, instrumentiști, români cu care ne mândrim. Urmează lista cu cei care au primit Diplomă de excelență – Antologia Universum (printre care și eu), Diplome de excelență – participare în revistă, Diploma „Stejarul de aur” (printre care și eu) și Diploma „Penița de aur”. Felicitări, tuturor dar și organizatorilor. Tot aici sunt trecuți premianții concursului Gala Artelor – Ceas aniversar, ediția a II-a, revista nr. 4/2020 și premiile pentru secțiunea Artă în imagini.

Foarte pricepuți membri fondatori și foarte multe provocări. Bravo! La secțiunea Poezie, îi găsim cuprinși cu cele mai representative poeme, pe următorii (în ordinea includerii în paginile revistei): Arpad Toth, Victor Manole, Ștefan Doroftei Doimăreanu, Marinela Belu Capșa, Constantin Oancă, Lăcrămioara Iva (Italia), Kessy Ellys Nycollas, Ileana Pascu (Spania), Ecaterina Rolea, Aurelia Rînjea, Cristian Pavel (Canada), Mioara Hususan, Anca Ioana Iacob Gaidoș, Ligia Ana Grindeanu (S.U.A.) sau Radu Botiș. Johnny Ciatloș Deak face o recenzie a volumului „Dragostea, arză-o-ar focul”, autor Mara Popescu Vasilca, iar la secțiunea „Români de succes” găsim un interviu cu Octavian Ursulescu, realizat de Camelia Florescu. Felicitări, dragi prieteni. Faceți lucruri absolut minunate. La  secțiunea pictură, ne întâlnim cu tablourile realizate de Mircea Ruștiuc – o minunăție de culoare și talent.

În următoarele pagini aflăm informații despre o Lansare de carte la ceas octogenar. Poeta și pictorița Ileana Anghel Meșter, un articol semnat de către Adrian Ardelean. Ioana Poenaru, realizează o cronică la volumul Pași de catifea… pe cărarea sufletului. Poezia trece mai departe, ne mărturisește Al. Florin Țene, într-un poe, iar Titina Nica Țene, ne dăruie poemul Cheia bătrânei. Melania Stoica ne surprinde cu Portrete-grafică, iar poetul Aurelius Belei cu poeme dintre cele mai recente.

La secțiunea Pictură, Carmen Smutneac, ne surprinde cu câteva realizări personale dintre cele mai frumoase. Continuă cu poeții și poemele dumnealor, astfel: Ștefan Popa, Timur Chiș, Gelu Dragoș, Ana Munteanu Drăghici, Marieta Coman, Dorina Omotă, Teodora Chiric și subsemnatul, Vasile Bele. Marian Costache, realizează un articol cu referire la Aron Cotruș – Marele poet (ne)uitat, iar Andra Ceaușu Anghel și-a lăsat sufletul să viseze, realizând câteva picture, cu care ne surprinde extrem de plăcut.

Simona Mihuțiu este „Cu sufletul în vacanță”. Silvia Mihalachi, realizează o cronică la volumul „Dialog peste ocean”, autori Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru, e care o numește, metaforic, „Amiralii poeziei de dragoste”. Trandafir Sîmpetru, președintele Uniunii Mondiale a Poeților din România, scrie articolul „Declinul metaforei, libertate sau expresivitate?”, iar Marian Costache, consemnează Știri culturale din Montreal.

Despre Noaptea poeților, Umbre și Destin de poet, „vorbește” în versuri poetul Vasile Aioanei. Secțiunea poezie continua cu creațiile poeților Aurelia Oancă, Gabriela Raucă (Austria), Camelia Florescu, Lilana Badea Cârstea, Cristian Bodnărescu, Violeta Bobocea, Delia Stamate (Belgia), Nina Lavric (Elveția), Maria Trif, Alice Puiu și Mihaela CD (Canada) – redactor fondator al prestigioasei reviste – Poezii pentru sufletul meu. Din Canada, prozatoarea Mara Popescu Vasilca ne dăruie un fragment din volumul aflat în pregătire „Vanda, între dorință și rațiune”, iar la secțiunea pictură, tot din Canada, ne oferă ca dar pentru suflet, câteva dintre realizările picturale – Maria Baba, iar din România, Maria Magdalena Tirchilă. 

   Aurelia Oancă, realizează o trecere în revistă, a celor mai proaspete Noutăți editoriale – Gânduri scrise, slove tipărite. Gabriela Raucă semnează o recenzie-paralelă o volumelor Focul din noi (Mihaela CD) și Simfonia culorilor – semnatara recenziei, Gabriela Raucă. Își numește recenzia „Inimi surori. Paralelă între Focul din noi și Simfonia cuvintelor”.  

   Cam astea ar fi în linii mari, cuprinsul revistei, evident lăsându-vă dumneavoastră posibilitatea lecturării în integralitate a acesteia. Merită să vă faceți timp pentru a o parcurge. Vă veți întâlni cu autenticitate, creații minunate și încântătoare, originalitate, cu scriitori valoroși care și-au trimis pentru cuprinsul revistei cele mai recente creații. Noutăți din celălalt capăt de lume, dar și de aici, din România, revista fiind un veritabil dialog al inimii, sau al inimilor.

Finalul vreau să-i aparțină redactorului fondator, Mihaela CD, cu un poem din cele cuprinse în sumarul acesteia, mulțumindu-i, în nume personal pentru acest minunat dar, la început de primăvară, pe care v-o doresc plină de iubire, sănătate și împliniri:  

„Din toate avuțile pământești

Vreau roua ierbii serilor de vară

Și dragostea ce-I din stelele cerești

Vreau doar privirea ta de-odinioară.

 

Din tot ce-am fost noi doi la început

Vreau doar sufletul tandru de vioară

Și glasul tău, tremurat, nepriceput

Ce-mi deschidea în suflet o comoară.

 

Iar din toate foste clipe la un loc

Vreau numai una singură, măiastră

Flacăra care-mi dansa în vessel joc

Vreau doar scânteia din iubirea noastră!”,

poezia Scânteia din iubirea noastră, (p. 50). 

Felicitări, tuturor celor care au răspuns acestui proiect literar amplu și măreț, interesant și valoros! Felicitări, celor care au muncit la realizarea acestei reviste, pe  care, desigur, istoria literară o va consemna ca o realizare de rang înalt!

 

Chiuzbaia, 2 martie 2022 

 

        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu