joi, 10 martie 2022

Ungaria după Kati Marton

 


                                                                                                   de Gheorghe Pârja

Haideți, pentru o zi, să stăm cu spatele la Răsărit și să aruncăm o privire spre Apus, în vecini. Rotativa războiului din Ucraina ne provoacă depresie, mai ales că și România este pe lista neprietenoasă a lui Putin. La vecina noastră, Ungaria, se pregătește ospățul electoral. Deci avem ce vedea. În aprilie, premierul Viktor Orban mai vrea un mandat cu partidul său. Opoziția maghiară, de obicei risipită, a reușit să se reunească în jurul unui candidat unic, Peter Marki-Zay, primarul conservator al unui oraș din provincie. Un creștin practicant, tată a șapte copii. Pentru a comenta evenimentul, m-am folosit de un documentar, despre Ungaria lui Viktor Orban, scris de Kati Marton în Dilema veche.

Dar cine este Kati Marton? Născută în Ungaria controlată de sovietici, fiica a doi jurnaliști independenți, învinuiți de spionaj și condamnați la închisoare. După eliberare, au luat drumul Americii. Ea a devenit o cunoscută și curajoasă jurnalistă. A fost căsătorită și cu diplomatul Richard Holbrooke, cel care a fost numit un Kissinger al Balcanilor, pentru prestația în negocierile din timpul războiului balcanic. Kati a scris cărți despre personalități politice ale timpului recent. Cum ar fi și Angela Merkel. Dar Kati Marton a purtat tot timpul Ungaria în suflet. De aceea, după 1989, a fost o prezență activă la marile manifestări maghiare. De pildă, pe 16 iunie 1989, se afla cu trei sute de mii de maghiari, în Piața Eroilor din Budapesta, cu ocazia reînhumării eroilor din revoluția înfrântă.

Atunci a remarcat un tânăr vorbitor, slăbuț, cu barbă, care spunea: „Dacă suntem suficient de hotărâți, putem obliga partidul, aflat la conducere, să accepte alegeri libere.” Cu aceste cuvinte și-a început cariera politică Viktor Orban. După doar câteva luni, a fost trimis la studii, la Universitatea Oxford, cu o bursă oferită de filantropul american de origine maghiară, George Soroș, pe care acum Orban îl ponegrește și îl transformă în țap ispășitor. Alături de soțul ei, cunoscutul diplomat american, a avut o relație de prietenie cu Orban, în timpul primului lui mandat, l-au invitat acasă. La nunta celor doi, fostul președinte al Ungariei, Arpad Goncz, a spus: „Cu prilejul acestei căsătorii, îi urez și Ungariei bun venit în familiile democrațiilor europene.”

Viktor Orban a dirijat intrarea Ungariei în NATO și Uniunea Europeană. Între timp, s-a lepădat de vechea orientare pro-Europa și pro-democrație. A rescris legile electorale și Constituția. Orban și o parte a camarilei sale au devenit foarte bogați. O spune Kati Marton, o fostă prietenă a actualului premier maghiar. Care îi reproșează că, la mitingurile organizate pentru alegerile parlamentare din aprilie, acuză Uniunea Europeană că vrea „să smulgă Ungaria din mâinile Fecioarei Maria și să o arunce la picioarele Bruxelles-ului.” După propria ei mărturisire, fiind maghiară prin naștere, alegerile de anul acesta o preocupă personal. A rămas extrem de mândră de țara ei. Îl analizează pe Viktor Orban din punct de vedere politic. Constată că regimul Orban a redus la tăcere voci critice din societate, în moduri mai subtile, dar nu mai puțin eficiente. S-a apropiat de politica lui Vladimir Putin, cu care împărtășește o prietenie afișată.

În vâltoarea invaziei Ucrainei de către Federația Rusă, s-a situat pe o poziție extrem de reticentă față de țara atacată. Ba mai mult, înainte de invazie, Orban i-a făcut o vizită cu multe necunoscute lui Putin. A spus răspicat că Ungaria nu sprijină Ucraina, în actualul conflict cu Rusia, atâta timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei. Moscova îl laudă pe Viktor Orban pentru „mo­dul independent cu care își alege partenerii.” Privită de la București, axa Moscova-Budapesta este privită și ca un duet în care se vorbește și despre destinul României. Cu prilejul unor întâlniri electorale în Transilvania, unde liderii maghiari au un bazin de vot apreciabil, s-a spus că „guvernul maghiar se gândește la o națiune comună și lucrează pentru asta.”

Nu le pot lua ca simple sloganuri în alegeri, deoarece se repetă. În platforma jurnalistei Kati Marton nu figurează aceste idei. O preocupă exodul maghiarilor din vremea regimului Orban. Și spune răspicat: „E momentul ca noi, diaspora maghiară, să ne asumăm o responsabilitate aparte și să ne facem auzite vocile, astfel ca maghiarii de mâine să nu fie nevoiți să-și caute împlinirea în altă parte. Pentru a doua oară, în timpul vieții mele, Ungaria are șansa să fie un simbol al năzuinței omului spre libertate.”

Așa vede Kati Marton iubita ei țară, Ungaria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu