Primăria și Consiliul local al orașului Șomcuta Mare, Asociația Corală ''Glasul Chioarului'' în colaborare cu Consiliul Județean Maramureș organizează , duminică , 13 Noiembrie, un concert omagial de muzică corală dedicat memoriei dirijorului Elia Pop (Ilie Pop) .
Deschiderea concertului va fi susținută de Corul ''Glasul Chioarului'', sub bagheta dirijorului Gelu Hotea și a predecesorului său prof. dirijor. Iustin Podăreanu, ce va avea loc la Casa de Cultură ''Aurel Buteanu'' din localitate, începând cu orele 15:00. În cadrul concertului vor evolua și : |Corul „Orfeu” al Centrului de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” din Curtea de Argeş, dirijat de pr. prof. Gheorghe Neacşu ; Corul „Cânturi din Chioar” din Vălenii Şomcutei, dirijat de Răzvan Paşca ; ''Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare'', dirijat de Andrei Dragoş ; Corul „Buciumii Chioarului” , dirijor Gelu Hotea ; Corul ”Armonia Chioreană” din satul Ciolt , dirijat de Eugen Indre ; Corurile “Appassionata” al Palatului Culturii Bistriţa și Corul “Viva la Musica” din Cluj-Napoca, ambele dirijate de prof. Francisc Mureşan.
Învățătorul Elia (Ilie) Pop s-a nãscut la 28 iulie 1848 în localitatea Săpâia, din vechiul district al Cetății de piatră (Chioar), părinții lui fiind bătrani iobagi ce munceau pe pământurile familiei Teleki, dar care la 1848 au devenit liberi pe vechiul lor pământ. Primii ani de școală îi urmează în satul său natal, iar apoi, la îndemnul preotului din sat, părinții hotărăsc să-l trimită la școală, la oraș.
În anul 1867 fregventează școala românească din Lăpuș, unde urmează clasa a IV-a normală. S-a înscris apoi la Preparandia din Năsăud, unde a studiat timp de 2 ani, absolvind cursurile „cu succes foarte bun”. Încă din primii ani de școală a fost atras de știință și cultură, fiind convins că prin educație poporul poate fi ridicat la o viață mai bună. Dupã absolvirea Preparandiei din 1870, se întoarce pe meleagurile natale. Este numit învățător în localitatea Colțirea, iar, în anul următor, la îndemnul părinților, ocupă postul de dascăl din satul său natal, Săpâia.
Din 1872 devine dascăl și cantor la Șomcuta Mare, unde rămâne până la sfârșitul vieții. La 7 martie 1878 își unește destinele cu Iulia Burzo, care în cele din urmă îi dăruiește 3 fii : Aurel , Vasile (Laslo Ladislau) și Valer Ianoș.
Împreunã cu dascãlul Teodor Blaga desfășoară o activitate pedagogică bogată, muncind mult pentru prestigiul școlii românești din localitate.
Elie Pop manifestă o vocație deosebită față de cariera pedagogică. A fost membru activ al reuniunilor învățătorești de la ale căror manifestãri era nelipsit, participând și militând la buna desfășurare a învățământului din Ținutul Chioarului. Meritele sale în activitatea culturalã au fost recunoscute și de oficialitățile locale printr-o adeverință eliberată pentru învățătorul Elie Pop învederea recunoașterii activității școlare a acestuia începând cu anul 1872.
Numele lui Elie Pop este legat și de înființarea primei biblioteci școlare din Ținutul Chioarului. În anul 1874, alãturi de Teodor Blaga, a pus bazele bibliotecii școlare din Șomcuta Mare, care, cu timpul, s-a transformat în biblioteca publică, sub tutela Reuniunei de cântări.
În 1893 a urmat un curs de muzică vocală la Lugoj, la Școala lui Ion Vidu. Întreaga sa activitate a închinat-o prosperității culturale a oamenilor în mijlocul cărora a trăit. Sub conducerea lui Elie Pop, s-au organizat la Șomcuta Mare cursuri de dirijat coral, unde au învățat meșteșugul descifrării semnelor muzicale tineri din împrejurimi dornici să conducă o formație corală. Una dintre inițiativele importante ale prestigiosului învățãtor a fost înființarea, în anul 1889, a „Reuniunii de Cântări a Plugarilor Români din Șomcuta Mare”. Este primul cor organizat și aprobat de autorități. Printre membrii fondatori s-au aflat și Vasile Lucaciu și George Pop de Băsești. Încercări sporadice pentru înființarea unui cor au existat începând cu anul 1865.
Atmosfera româneascã de la Șomcuta face ca Elie Pop să devină cunoscut și apreciat și dincolo de hotarul Chioarului, fiind o figură de seamă a culturii românești din Transilvania. Activitățile desfășurate de „Reuniunea de Cântări a Plugarilor români din Șomcuta Mare” aveau ca scop nu doar activitatea artistică din zonă, ci și idealul măreț de unire a poporului român și de eliberare de sub dominaâia austro-ungară.
Prima apariție în public a corului a fost la 6 mai 1889, ce a avut loc într-un moment deosebit, la un festival organizat de George Pop de Băsești în cinstea poetului Vasile Alecsandri, care l-a vizitat, în drum spre Berlin. Cu ocazia concertelor corului, Elie Pop a susținut conferințe și prelegeri, dovedindu-se un neobosit propagator al mișcării corale și al vieții culturale din Chioar. Elie Pop a fost în fruntea formației corale până în anul 1903. Dupã o perioadă de 16 ani, revine ca dirijor al corului în perioada 1919-1922. La câțiva ani de la înființarea corului, recrutează tineri și organizează o echipă de dansuri naâionale, îmbrãcând și el costumul popular, în calitate de vătaf al formației de călușari, iar odată cu înaintarea în vârstă rămâne instructorul acestei echipe.
A scris și compus piese corale și prelucrări de folclor ce au cunoscut o largă răspândire atât printre corurile din zonă, cât și printre băranii chioreni, care le cântau cu prilejul petrecerilor tradiționale populare. Elie Pop a lăsat o colecție de 109 cântece puse pe note muzicale, unele dintre ele având și versificația scrisă.
Bilanțul activității sale este bogat, dar dragostea cu care a fost înconjurat mereu de localnici este, poate, una dintre cele mai mari izbânzi ale sale. Populația l-a sprijinit în toate acțiunile. A rămas în amintirea posterității ca un neobosit căutător de drumuri pe tărâmul culturii.
În data de 1 august 2003, Biblioteca Publică din Șomcuta Mare primește numele de Biblioteca Orãșenească „Elia Pop” Șomcuta Mare. Toate acestea constituie un omagiu postum adus lui Elia Pop de către oamenii de cultură ai județului Maramureș, așezând la loc de cinste figura acestui dascăl chiorean, un exemplu demn de urmat.
Dorin Al. Cosmuța
Bibliografie Elia Pop (Prof. Teodor Ardelean - 100 DE PERSONALITĂȚI MARAMUREȘENE CARE AU FĂCUT ISTORIE)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu