miercuri, 2 noiembrie 2022

Participarea unei delegații din Maramureș la Convenția Europeană a Muntelui și la Adunarea Generală a Asociației Europene a Zonelor de Munte – EuroMontana

 

În perioada 25-27 octombrie 2022 la Camigliatello Silano- Italia, în Parcul Natural și Rezervația Biosferei Sila din Italia s-a desfășurat cea de-a XII-a ediție a „Convenției Europene a Muntelui” și „Adunarea Generală a Asociației Europene a Zonelor de Munte – EuroMontana”, Maramureșul, ca nou membru în EuroMontana, fiind reprezentat de domnul vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, Radu Trufan, și de Mihaela Lițe, consilier în cadrul Biroului relații publice, secretariat ATOP și relații internaționale.

Convenția Europeană a Muntelui din acest an a avut ca temă „Munții inteligenți: cum să ne facem teritoriile atractive și orientate spre viitor?”. Obiectivele Convenției sunt prezentarea provocărilor economice, sociale sau de mediu cu care se confruntă zonele de munte din Europa și de a oferi soluții inovatoare pentru acestea.

Pentru a modela viitorul zonelor montane inteligente pentru 2050, în cadrul evenimentului s-au prezentat inițiative inspiraționale din regiunea gazdă Calabria în sectoare-cheie cum ar fi turismul, silvicultură și agricultura în cadrul unor vizite de studiu.  În continuare au  fost schimbate bune practici pe subiecte cum ar fi moduri inteligente de trai, ocuparea forței de muncă, mobilitate curată și inteligentă. economie inteligentă, management performant al resurselor naturale. Toate aceste bune practici prezentate au determinat politici publice mai integrate și mai eficiente, contribuind la dezvoltarea durabilă a zonelor montane și la calitatea vieții comunităților montane.

Maramureșul a participat în cadrul secțiunii  Mobilitate curată și inteligentă  cu prezentarea proiectului Overcoming Barriers, implementat de Consiliul Județean Maramureșîn cadrul programului  HUSKROUA ENI CBC 2014-2020, menționând în cadrul prezentării și proiectul MOBI un alt proiect complementar de mobilitate în cadrul căruia se va elabora un Pan de Mobilitate transfrontalier care va intra în consultare publică în următoarele luni.

Participanții la acest eveniment au avut ocazia să deguste produse montane din diverse țări participante, Maramureșul prezentând produse montane specifice: dulcețuri de nuci verzi, de muguri de brad și o specialitate numita Aspreală moroșenească.

În cadrul Adunării Generale a Asociației Europene a Zonelor de Munte – EuroMontana s-au aprobat raportul de activitate și bugetul pe anul 2021, planul de activități și bugetele previzionate pentru  anii 2022 și 2023 și s-a aprobat un document intitulat ”Declarația Sila: Munți inteligenți, cum să facem teritoriile mai atractive în fața tranzițiilor sociale, economice și de mediu”.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu