29 octombrie 2022
Ședința de Cenaclu literar în cadrul Asociației Scriitorilor din Maramureș - președinte Florica Bud
,,Pentru atunci când clipele pierdute în foșnetul de vânt, dar și pentru când doar picuri de ploaie își vor duce veacul speranței prin privirile de curcubeu".
(Vasile Bele)
După o lipsă destul de îndelungată, din partea mea, iată că Bunul și Dreptul Dumnezeu a învrednicit să ne vedem, sau revedem. Am pășit cu o oarecare emoție. Sincer, mă gândeam la o prezență minimă, la această ședință de Cenaclu. Am pornit către întâlnire, din drag și respect pentru Ion Burnar și Ioan M. Mihai, ce urmau a fi comemorați în acest sfârșit de săptămână. Erau, doi mari și valoroși scriitori născuți în octombrie, dar grăbiți spre înălțimi, către cărări de lumină și cuvânt netulburat din cer. Din păcate pe scriitorul Ion M. Mihai nu am prea avut ocazia să îl cunosc - eram chiar la începutul drumului literar. În schimb, pe Ionu' Împăratului - Ion Burnar, am avut bucuria să îl cunosc, să colaborăm și să-mi fie exemplu de urmat. M-a susținut și mereu m-a apreciat. M-a încurajat. Eram la început de drum și îmi ,,prindeau bine" aceste aprecieri. Îmi dădeau aripi. Azi, cu inima sinceră și imens regret, vin și-i mulțumesc pentru această binecuvântare. Și, alătur, promisiunea neuitării. Drum lin printre stele și îngeri, tuturor. În plus, gândeam eu, în drum spre întâlnirea cenaclieră, să fie luna octombrie, un Remember și pentru Dumitru Rusu, Dumitru Fânățeanu, Ioan Bogdan, alias Dumitru Iuga. Și gândul îmi zbura spre amintiri, încât nici nu am știut cum am ajuns. Printre alte gânduri triste, trăiam cu bucuria revederii cu participanții. Și, oare, de ce anticipam un minim de prezență?
Ajung cu doar câteva minute înainte de fix - fixul orei 11.00, ora la care începe, de regulă, ședința. Pupici și îmbrățișări: Florica Bud - respectabila noastră președinte, prof. univ. Săluc Horvat (Revista Nord Literar), prof. dr. Valeria Bilț, Claudia Tomescu, Ioan Șiman (aflat la ,,borna 90"), și încă vreo trei persoane pe care nu le știam. Garantat erau iubitori de literatură. Bănuiam. Și nu m-am înșelat. Una dintre aceste ,,persoane străine", aflăm este chiar fiica regretatului Ion M. Mihai . profesor de matematică - Dana Hueberger. Ajunge la întâlnire și Maria și Pamfil Biltiu, prof. Ștefan Herțeg, prof. dr. Terezia Filip, Nicolae Scheianu, Vasile Leschian și epigramistul Vasile Țincaș. Distinsa doamnă Dana Hueberger - cu imensă emoție și regret, face o incursiune biografică în ceea ce-l privește pe tatăl său (fie iertat!) Ion M. Mihai - inginer mecanic de profesie, dar și un foarte bun mânuitor al cuvântului. Rămân surprins. Clipe de emoție. De sinceritate. Abia acum îl cunosc pe Ion M. Mihai - un om modest și discret. Un om care știa să treacă fără a fi văzut sau auzit. Și, a trecut! Deși, doamna Dana Hueberger, ne mărturisea regretul că se grăbește și nu va putea să rămână până la finalul ședinței, nu a putut face față ,,avalanșei" de admiratori și prețuitori, pentru ce a însemnat Ion M. Mihai. Au vorbit despre personalitatea acestuia Terezia Filip, Pamfil Bilțiu, Ioan Șiman și Săluc Horvat - fiecare regretând trecerea și mărturisindu-ne ce a însemnat prietenia cu Ion M. Mihai și Ion Burnar. Uimire. Bucurie și părere de rău în același timp. Aflăm lucruri sensibile și emoționante. Lucruri pe care nu știu dacă cineva se va încumeta să le treacă în istorie, scriindu-le. Timpul trece mult prea repede. Tace și duce cu el oameni, aspecte, fapte, gânduri, lucruri. Ar fi o pierdere dacă aceste lucruri, nu ar fi scrise într-un volum postum. Pentru a dovedi caracterul unora. Caracterul extraordinar al modestiei. O lecție de viață și de dăruire. S-a dăruit lucrurilor frumoase și valoroase. Exemple demne de urmat. Drum lin, Ion M. Mihai! Nemurire pe pământ și revedere în ceruri.
Ionu' Împăratului - Ion Burnar - profesor, filolog cu licența în centrul universitar al Clujului. Maramureșean. Un maramureșean care nu și-a uitat rădăcina și clipa nașterii. A iubit și s-a sacrificat pentru valorile din cultură și literatură. A plecat mult prea devreme către asfințitul albastru. Mai avea atât de multe de făcut. Ne-a fost mentor și sprijin. Ne-a fost susținător aspru dar indulgent. Ne-a dat forța de a păși fără teamă, spre înainte. Ne-a dat curajul de a crede în noi... În noi cei aflați la început de drum. Ca publicist, acorda atenție tuturor fără diferențieri. A știut să se facă auzit și înțeles. Întâlnirile cu Domnia Sa, erau precum o binecuvântare. Mereu ne surprindea cum știa mai bine. Azi, regretăm plecarea și aprindem lumina cuvântului rămas nerostit de către Dumnealor.
Un cuvânt de laudă - mare și mărită laudă, cuvine-se, celor care au participat la acest eveniment de imensă emoție, întru neuitarea celor amintiți. Felicitări și mulțumesc, doamna președinte A.S. MM., Florica Bud, pentru invitația de a participa la eveniment. Neprezenților, le spun, că au pierdut o lecție de emoție, de istorie literară. Cerul cu minunatul său senin, să ni-i ocrotească pururea. Asfințitul cu lacrimile trecerii timpului și nu aștearnă uitare, dimpotrivă, înveșnicită neuitare și nemurire.
Tot printre invitații prezenți a fost și prof. Simona Stan, din București, o mare iubitoare și admiratoare a Maramureșului. Și-a rupt din sfârșitul de săptămână petrecut în Țara Maramureșului, și preț de două ore, a simțit trăirea sufletească a întâlnirii de Cenaclu. Vă mai așteptăm! Cu siguranța anul 2023 va fi unul rodnic și plin cu surprize minunate. Doamne, auzi-ne și ne ocrotește. Amin!
Un început excepțional! O prezență minunată și mi-aș dori să rămână constantă. Nu am apucat să rostesc nimic, dar nici nu am vreun regret, din acest punct de vedere. Am ascultat. Am învățat. Am regretat și voi regreta Marea Călătorie, a tuturor. A fost vremea lor. A celor care, încă, sunt în sufletele și în gândurile noastre... A celor care s-au sacrificat în numele ,,adevăratului-adevăr", în numele valorilor și al calității. Cu toate că timpul trece atât de repede, cele două ore, petrecute aici, au fost pline de rod... un rod literar, din care, cu toții cei prezenți, am avut ceva de învățat. Lumina sfântă și adevărul să fie temelie de sinceritate și prietenie profundă și celor ce sunt dar și celor care nu mai sunt. Felicitări, Florica Bud! Îmbrățișări și prețuire profundă prof. dr. Valeria Bilț și prof. dr. Terezia Filip din minunata Țară a Lăpușului. Mereu revederea va fi cu bucurie.
Ședința aceasta a fost o mare și frumoasă reușită. Poate de aici (de la acest standard!) ar trebui să se înceapă lecția de literatură oferită de Asociația Scriitorilor din Maramureș. Bravo, prof. dr. Terezia Filip, pentru minunatul discurs biografic, susținut IN MEMORIAM Ion Burnar și Ioan M. Mihai! Pios omagiu adus celor plecați. Recunoștință pentru ceea ce au fost și pentru cum au fost. Fie ca trecerea prin această viață să fie stropită cu apă vie, din izvor neînceput și purtată pe cărările de smarald ale nemuririi.
Aviz celor sceptici, care nu au fost prezenți la acest eveniment - data viitoare și-a anunțat prezența prof. dr. Valeria Bilț. Nu doar prezența ci ne-a asigurat că va aduce în tolba Domniei Sale, cele mai proaspete creații literare. Ni le va dărui cu toată dragostea! Sincer, personal, abia aștept să ne vedem sănătoși! Respect și prețuire profundă, tuturor! Doamne ajută...
Admirație absolută pentru desfășurarea unei ședințe de lucru în care s-a trecut în revistă toate aspectele de ridicare la nivel înalt a culturii și literaturii românești, Felicitări celui ce nu lasă frumusețea ,măiestria și rațiunea cuvântului să cadă în somn!
RăspundețiȘtergerepoeta Elvira Răceală din Constanța