„Monahismul din zilele noastre e o retragere din lume, dar în același timp cu lumea” (părintele Visarion Pașca-Mănăstirea Florești)
Așa cum scriam mai cu ceva timp în urmă, Corul “Arhanghelii - Mireșu Mare”, a fost în pelerinaj. Mai întâi a participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, din Florești, Cluj, unde a dat răspunsurile și a susținut un mini-concert de colinde. N-a fost o răspundere mică, pentru dirijorul corului, d-na prof. Ioana Denuț, având în vedere că au slujit șapte preoți, printre care și părintele nostru Ioan Ciurdaș și părintele Florin Coțan, fiu al satului nostru, preot în Frânceni și Românași. Aici a primit cuvinte de laudă, de la părintele Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii unde își revarsă harul rugăciunii sale nu doar asupra obștii de maici și a comunității de credincioși, ci și asupra unui așezământ aparte, construit nu din lut, ci din iubire, cu cărămizile dragostei pe care Dumnezeu o manifestă prin oameni, pentru oameni – Așezământul pentru Copii „Sfântul Onufrie cel Mare” (ridicat în imediata apropiere a Mănăstirii), care va fi casa unor copii părăsiți de părinți care vor găsi aici condiții optime de viață, un cămin plin de afecțiune. Părintele, un copil al lui Dumnezeu, dorește să ofere dragoste și ocrotire părintească copiilor abandonați de familiile lor,și ne invită pe toți să ne implicăm în finalizarea așezământului. De altfel, suntem bucuroși pentru că, pe data de 18. 12. 2022 va fi prezent la noi în parohie. Sfinția Sa este fiu la Maramureșului și, s-a familiarizat de mic cu cele sfinte, la Mănăstirea Rohia.
După aceea s-a vizitat Căminul de bătrâni, din comuna Gilau, jud Cluj, unde se oferă părinților și bunicilor, un loc confortabil și primitor, ca acasă. S-au împărțit dulciuri și fructe și s-a colindat, spre bucuria tuturor (a dărui și a primi).
Și cum călătorului îi” șade bine cu drumul”, am luat-o spre Mănăstirea Dumbrava, loc pe care, nu cumva să-l ocoliți, de vă aflați pe DN 1, prin jud. Alba. Acolo, se îngemănează rugăciunea cu munca. Acolo, în mod pilduitor slujirea lui Dumnezeu, este întregită de slujirea semenilor - a celor singuri și sărmani. Parcă s-a coborât Hristos, să-i ocrotească pe cei bolnavi cu trupul, pe cei rătăciți sau uitați...Pe lângă ea funcționează unul dintre cele mai mari centre sociale din țară, cu mai multe case destinate ocrotirii sau găzduirii temporare a copiilor, centru de formare a abilităților de viață independentă, o clasă de învățământ special, un centru maternal pentru femei însărcinate în situații de criză sau mame cu copii afectate de violența domestică și un cămin pentru femei vârstnice. Slavă lui Dumnezeu că avem cârmuitori de ispravă, atât la Biserică cât și la Primărie, și ne rugăm să-i răsplătească Domnul pentru aceste bucurii.
Ne-am convins, dacă mai era cazul, că într-un loc de pelerinaj găsim nu numai ceea ce oferă locul, adică sfânta biserică, sfintele moaște și sfintele slujbe, ci și ceea ce aduc cu ei pelerinii fiecare în parte și toți laolaltă, și anume evlavia lor, râvna lor, răbdarea lor, cumințenia lor, felul lor de a fi și de a se întâlni cu Dumnezeu și cu oameni diferiți, care nu s-au cunoscut între ei niciodată până acum. Să vă găsească sărbătorile în tihnă și armonie! Mulțumesc pentru popas (citire)!
Prof. Emilia POP
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu