duminică, 18 decembrie 2022

Ne-am știut alege...

 


Colindele, aceste comori şi licăriri de lumină, fiind creaţia sfântă a poporului nostru, străbătut de o negrăită sensibilitate şi de la începuturile sale, mărturisitor al credinţei creştine celei adevărate, până astăzi, revarsă asupra tuturor celor care le cântă şi le ascultă lumina cunoştinţei de Dumnezeu, întărind credinţă, pace şi bucurie dumnezeiască.



Noi, mirișenii (întreaga comună), am avut privilegiul să participăm (în direct) la o emisiune a Televiziunii naționale- TVR 3, la o oră de vârf. Cum a fost posibil? Așa cum mai arătam și cu alte ocazii, ne-am știut alege primarul! Dumnealui, o să-mi spună că n-are nevoie de elogii. Ei bine, așa-i! Faptele o dovedesc. Pot, măcar să spun că dă dovadă de o înțelepciune și o perspicacitate aparte și poate vedea dincolo de aparențe. Deci, să-ți asumi apariția, public cu ai tăi consăteni, anunțați “de pe o zi pe alta”, dă dovadă de competența de a face față fiecărei fațete a vieții pline, în poziția de primar. Sigur că în această perioadă, toată media transmite mii de spectacole specifice perioadei. După cum s-a văzut prin programul prezentat “ad hoc”, bine coordonat de d-l primar, ing. Ioan Mătieș, s-a urmărit aducerea în prim plan a ceva ce se pierde. An de an, tot mai mult se uită ce a fost Colindul, parte a unui fel de viaţă deja legendar – în bine sau rău, după voia fiecăruia. Se stinge colindatul, sunt ucişi colindătorii, ucişi de împietrirea sufletească a mulţi, tot mai mulţi dependenţi de televizor, care au ajuns la confuzia între spectacol şi viaţă, au ajuns să trăiască prin corespondenţă, prin intermediul halucinanţilor eroi de pe sticla micului ecran. Iar viaţa şi lumina, amândouă adevărate, pe care Colindul le aducea în casele şi sufletele Românilor de altădate rămân străine fidelilor telespectatori ai unei realităţi care nu mai este atât virtuală cât mai ales ireală.
Satele comunei au fost reprezentate, la Biserica ortodoxă din Mireș, de către cete de colindători din satele aparținătoare, de religie ortodoxă, iar prin Skype, a participat și Biserica penticostală, prin familia distinsului episcop penticostal al Maramureşului şi Sătmarului, Vasile Bârle și secvențe din programul susținut copiii cultului penticostal. S-au putut urmări, corinde, mulțămite și cântece satirice ( ce se cântau între casele fetelor, “păstă ogrăz’ ”). Ne-am bucurat de prezența și prestația Doamnei Leontina Dorca, fiica satului, director al cunoscutelor Ansambluri Cununița și Cununița Năzdrăvană din Satu Mare. Am avut și alți invitați: D-l Florian Sălăjeanu, președinte ASSOC Baia Mare, una dintre cele mai active organizații naționale în domeniul economiei sociale și furnizării de servicii sociale, frații Bârle din fam. d-lui Vasile Bârle, amintit mai sus, în calitate de intreprinzători, d-l jurnalist, poet, prof. Gelu Dragoș, d-l Ioan Zah, mare meșteșugar și alte persoane reprezentative pentru comună.
Am fost onorați să câștigăm atenția, cunoscutului realizator de programe TV, Producător General al canalului TVR 3 din cadrul Societăţii Române de Televiziune- d-l Tudor Barbu, în emisiunea „La sfatul popular”.
Nădăjduim ca ceea ce s-a văzut ( puțin din cât am avea de oferit) să aprindă în suflet, măcar puţin, flacăra preţuirii şi chiar a iubirii faţă de tradiţia străbună.
Mulțumesc pentru atenția acordată!

Prof. Emilia POP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu