Ignatul se sărbătoreşte pe 20 decembrie. Este un obicei specific ţării noastre, este o tradiţie transmisă din vremuri vechi, un ritual al sacrificării porcului în preajma solstiţiului de iarnă.
În credința populară se spune că porcul care n-a
fost tăiat în această zi nu se mai îngraşă, că şi-a văzut cuţitul. În această
zi oamenii nu au voie să facă altceva în gospodărie, în afara tăierii şi
preparării porcului.
După tăierea şi tranşarea porcului, e obiceiul numit
pomana porcului. În ziua de astăzi, cei care au participat sunt invitaţi la
masă şi serviţi cu horincă şi o tochitură specifică din carne de porc și
mămăligă. Dar în vremurile vechi, când postul Crăciunului se respecta cu
strictețe, nu se consumau produsele din carne de porc până în ziua de Crăciun.
De aceea, la cina porcului se prepara o ciorbă din varză acră.
Sursa: MaraMedia
Foto: arhivă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu