joi, 13 aprilie 2023

”Gina”, ce caracter infect poți să ai!

 

                                         Angela Gheorghiu, turnătoare la Securitate!

Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea.

„Cine a fost Ciprian Porumbescu? Un compozitor care a scris puține lucruri… Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la începutul carierei, a compus o operetă românească. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mulți alți compozitori români. (…)

Eu în 30 de ani nu am descoperit nici o sală importanta în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat? Despre George Enescu știu doar că în America a cântat o dată la New York, a înlocuit un dirijor, pe Arturo Toscanini, la Carnegie Hall. L-a înlocuit, deci nu l-a invitat nimeni iniţial pe el! (…)

Nu poți să spui că Maria Tănase a fost și a cântat la New York. Artiștii de muzică populară nu cântă în săli mari. Cântă doar la comunitățile de români. Și cântă în restaurante. Sau în mici săli pe care reușesc ei să le închirieze. Nu poți să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese!”, a spus Angela Gheorghiu în urmă cu puțin timp.

Angela Gheorghiu s-a născut pe 7 septembrie 1965, în Adjud, județul Vrancea. Tatăl, Ion Burlacu, era de meserie mecanic de locomotivă, iar mama, Ioana, croitoreasă.

Conform aceleași surse, Angela Gheorghiu a publicat, în 2021, o carte autobiografică în care a vorbit despre greutățile din perioada comunistă, însă nu a menționat acest episod în care a fost racolată de către agenții Securității. Ea a semnat acordul în 1987, când se afla în anul trei de facultate.

La vremea respectivă am scris un articol despre ieșirea nesimțită a acestei artiste de renume, dar orfană total de caracter. Și iată că după câteva luni se adeverește tot ce am scris la adresa divei.

Soprana Angela Gheorghiu, una dintre cele mai apreciate voci ale lumii operei, a semnat un angajament cu Securitatea în timpul studenției sale la Conservatorul din București.

Această informație a fost dezvăluită recent, în urma unei cereri de acces la dosarul de securitate a artistei, depusă de jurnaliștii de la Libertatea.

Recrutarea de către Securitate a avut loc pe 23 iunie 1987, când un ofițer al Securității s-a întâlnit cu tânăra studentă, în vârstă de 21 de ani, și aceasta a semnat un acord de colaborare cu poliția politică a regimului comunist.

Conform uzanțelor Securității, Angela Burlacu (Gheorghiu) a primit numele conspirativ Gina, se arată în document. Gina este numele de alint pe care i-l dăduse bunica sa maternă, Sanda Sandu, se arată în autobiografia artistei.

În dosarul CNSAS există și câteva descrieri ale studentei Angela Burlacu, realizate de alte surse informative ale Securității. „Membră a corului Madrigal și studentă la cursurile serale, este o persoană care își cunoaște valoarea, având aprecieri pozitive din partea cadrelor didactice”, se arată în una dintre aceste note.

La finalul întâlnirii dintre agentul Securității și artistă, acesta îi făcea și el o scurtă caracterizare: „Din discuțiile purtate cu candidata s-a constatat că are o bună pregătire și orientare politică, prezență de spirit, sesizând corect elementele esențiale ale unei discuții, s-a constatat că este sinceră, dispusă să colaboreze cu organele de securitate, dovedind calități și posibilități în culegerea de informații”.

Sursa: LIBERTATEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu