luni, 17 aprilie 2023

Hristos a Înviat! – Obiceiuri și tradiții de Paști în Maramureș

 

În dimineața zilei de Paști, maramureșenii pun într-un blid apă rece, un ou roșu, busuioc/urzică și un bănuț de argint cu care se spală pe față pentru a fi roșii în obraji ca oul, pentru a fi ageri, sănătoși și pentru a avea belșug tot restul anului.

 Din această zi până la Înălțarea Domnului oamenii se salută cu : „Hristos a Înviat!” și se răspunde cu „Adevărat a Înviat!”

 Ajunși acasă de la slujba de Înviere, înainte de a mânca orice alte bucate, cei ai casei mănâncă paștile aduse de la biserică, după care ciocnesc ouă roșii, primul ou fiind împărțit tuturor membrilor familiei.

 Se spune că toți cei care ciocnesc ouă unul cu altul se vor întâlni și pe lumea cealaltă.

 De Paște trebuie să te îmbraci cu veșmânt nou, ca semn al reînnoirii.

 Copiii umblă în tez și sunt răsplătiți cu ouă roșii.

 A doua zi de Paște, băieții umblă cu ,,stropitul”.

 Tot în cea de a doua zi de Paști, în localitatea Șurdești are loc obiceiul agrar ,,Udătoriul din Șurdești”, obicei prin care este sărbătorit cel mai harnic gospodar din sat, primul om care a ieșit la arat.

 În aceeași zi, acest obicei este întâlnit și în satul Cufoaia, purtând denumirea „Cu căruțu’ la Cufoaia”.

 Un alt obicei întâlnit în satele maramureșene era „fuga cu pasca”. După ce ieșeau de la biserică, băieții și fetele bătrâne alergau în grabă acasă, în speranța că cei care vor ajunge primii, se vor căsători în acel an.

 Dacă plouă în ziua de Paşti, perioada până la Rusalii va fi ploioasă. Dacă bate grindina, anul va fi îmbelşugat.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu