miercuri, 19 aprilie 2023

Istoria care strigă din cimitir

 

                                                                                                     de Gheorghe Pârja

Cimitirul Horecea din Cernăuți nu este numai un loc de veșnică odihnă, ci și un spațiu al memoriei românești. Aici își dorm somnul etern personalități ale culturii, istoriei și politicii noastre, care au marcat vremea prin lumina minții lor. Am fost de câteva ori la Horecea, ultima dată, în urmă cu cinci ani, când am sărbătorit, cu românii din Cernăuți, Centenarul Unirii Bucovinei de Nord cu Patria – Mamă. Am constatat cu durere că, sub presiune a două regimuri imperiale, am fost nevoiți să ne exilăm morții. Zic asta, deoarece am fost o Patrie Întreagă. Au fost ascunși de memoria generațiilor. Morții noștri au devenit politică de stat. Puterea roșie a interzis și lacrimile. Așa, morții noștri au trebuit să mai moară încă o dată. Asta a fost voința marilor puteri, care au străbătut două veacuri pe aceste meleaguri.

Din nou, Bucovina de Nord a devenit un punct sensibil pentru români. Invazia Rusiei în Ucraina a atins și teritoriile istorice românești, rămase în corpul statului ucrainean. Cu toată compasiunea pentru moarte și ruină, nu putem renunța la istoria noastră. Apreciez solidaritatea sinceră a românilor față de ucraineni, încă din primele ceasuri ale războiului, dar nu confund lucrurile. Înțeleg timpul istoric tragic prin care trec vecinii noștri, dar nu mă pot preface că învățatul Aron Pumnul, profesorul lui Mihai Eminescu, are mormânt la Cernăuți. Nu am patimi conjuncturale, ci doresc ilustrarea unei realități. Acolo, pe strada Zelena, am văzut mormântul pictorului Epaminonda Bucevschi. Alături, pe cel al lui Eudoxiu Hurmuzachi, istoric și militant pentru drepturile românilor din Imperiul Habsburgic. Apoi, cel al lui Zaharia Voronca, luptător pentru limba română în Bucovina de Nord.

Da, se vede că lupta pentru limba română aici are durată. Apoi, familia Mihai Sbierea, familia Șandru, cripta familiei Bejan, a familiei Bodea, familia Verdeș, familia Stratulat. Lângă mormântul impunător al lui Aron Pumnul am descoperit, printre buruieni, cripta Aglaiei Drogli, sora mai mică a lui Mihai Eminescu, virtuoasă pianistă, care a concertat cu Ciprian Porumbescu. Mi-a fost dat să văd cu ochii mei cum era batjocorit mormântul Aglaiei. Lespezi sparte, cruci răsturnate, golul gropii ca un cosmos orb. Periodic, au apărut știri despre starea mormintelor românești din cimitirul Horecea, din Cernăuți. Până a fost în viață, scriitorul Dumitru Covalciuc a făcut apeluri disperate în țară, pentru a îndrepta starea de fapt. Dar nu a venit nicio inițiativă. Zadarnic istoria striga din cimitir. Și mai strigă.

În anul 2011, Parlamentul României votase o Lege, nr. 68, prin care s-a instituit Ziua Națională de cinstire a memoriei românilor. Fără niciun efect pentru morții noștri de la Cernăuți. Acea lege se referea și la victimele masacrelor de la Fântâna Albă, din acel 1 aprilie 1941, și din alte zone, ale deportărilor și ale foametei. Aflu de la confratele Ion Andreiță că anul acesta ceremonia de la Fântâna Albă, unde au fost uciși peste 3000 de români de către soldații sovietici, pentru că doreau să treacă în România, a fost confiscată de autoritățile ucrainene și transformată într-o manifestare culturală. Au scos steagul românesc de pe Memorial, s-a intonat imnul ucrainean, iar delegații românilor s-au refugiat la câțiva zeci de metri de manifestare, unde au ținut înlăcrimata slujbă.

La acest trist episod voi reveni. În schimb, în cimitirul Horecea se întâmplă lucruri ciudate. Peisajul sinistru, cu cavouri părăsite, cruci crăpate, morminte devastate este completat cu o știre îngrijorătoare. Jurnalista Doina Cernica a transmis vestea că viceprimarul orașului Cernăuți, domnul Igor Krohmal, a propus scoaterea românilor morți din locurile lor de veci. Peste 200 de morminte, din cimitirul Horecea, vor fi scoase la licitație. Mai întâi, vor fi exhumate osemintele românilor, apoi locurile vor fi puse în vânzare. Nimic nu se spune despre valoarea liturgică și culturală a cimitirului. Marele duhovnic Ilie Cleopa spunea despre cimitire că ele reprezintă facultatea facultăților și școala școlilor.

Mi-am adus aminte că în celebrul cimitir din Cernăuți își dorm somnul de veci vreo zece membri ai Academiei Române. Știu din surse sigure că înaltul for academic a făcut demersuri pentru amenajarea unor morminte, dar autoritățile cernăuțene nu au răspuns la apelul Academiei. Dacă oamenii cei vii se luptă pentru identitate, pentru limba română, te întrebi firesc, de ce nu sunt lăsați să se odihnească în pace acei români care au lăsat un semn la Cernăuți. Sau tocmai semnul acela incomodează? Cum a deranjat și simbolul care atesta vechimea orașului, scris într-un hrisov dat de Mircea cel Bătrân în anul 1408. Însemnul a fost alungat din piață. Apoi și legea minorităților este un afront adus și românilor trăitori pe acele teritorii.

Care știm cum au fost luate. Prea se leagă unele lucruri. Am scris aceste rânduri cu o curată sinceritate. Sunt alături de suferința poporului ucrainean. Dezaprob moartea și ruina, tris­tețea bejeniei, dar nu uit de istoria românilor, care, după cum se vede, strigă și din cimitire. Datorită unor lideri ucraineni, care nu țin seama că respectul trebuie să fie reciproc. Mizez pe o înțelegere între țările noastre. Eu sunt alături de suferința din vecini!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu