joi, 31 august 2023

Dintre cei care au propus data de 31 august Ziua Limbii Române doar președintele LSR - Al. Florin Țene mai trăiește! Multă sănătate spre cinstirea ei!

 


Generalități

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, la propunerea senatorului PNL Viorel Badea, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că "importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite".

Legiferare

Această propunere legislativă a fost legiferată la inițiativa regretatului scriitor Corneliu Leu, alăturându-se  Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români și Ligya Diaconescu director al revistei internaționale STARPRESS. S-a depus un memoriu, semnat de cei trei, ca în 31 august să se sfințească, prin sărbătorire, Ziua Limbii Române.

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, preluată de la inițiatori de senatorului PNL Viorel Badea, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că "importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite". Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2011 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

În 2011 Ziua Limbii Române s-a sărbătorit pentru prima oară în Bucegi, lângă Babele, unde au participat  Corneliu Leu și Ligya Diaconescu. Și de atunci revista STARPRESS, sub egida Ligii Scriitorilor organizație profesională condusă de scriitorul Al.Florin Țene au organizat Ziua Limbii Române în diferite orașe ale țării, începând cu stațiunea Jupiter și sfârșind cu Olănești, unde au răsunat poezii ale scriitorilor români din țară și diasporă, cântece și jocuri populare, dar și comunicări tematice susținute de exegeți și scriitori români..Această propunere a fost adoptată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.




Sursa: Wikipedia

2 comentarii:

  1. LIMBA NOASTRĂ

    La mulți ani tuturor celor cărora LIMBA ROMÂNĂ le este INIMĂ, MAMĂ, PATRIE, NEAM, ȚARĂ!

    Limba noastră cea română -
    Rai mergând cu noi de mână,
    Munţi şi ape, şi pământuri,
    Calde zări din patru vânturi.

    Şi pustiu, şi oază vie,
    Suflet de român ce-nvie
    Patria ce-n veci nu moare -
    Cânt de paseri călătoare.

    Iarbă grasă ce foşneşte
    Limba ce ne îngereşte,
    Crucea moşului străbun -
    Ritmul inimii de-alun.

    Voci de pene şi condeie
    Înmuiate-n curcubeie -
    Foc ce scânteie ades
    Glasul lumii cel ales.

    Glasul dulce-al mamei mele
    Îngânând poveşti cu iele
    Şi cu zmei înaripaţi -
    Basmul cu trei împăraţi.

    Doina cea duios născută
    Peste suflete crescută
    Şi-aşternută gaj pieirii -
    Haină albă mântuirii.

    Limba cea cu turle multe
    Clopote de vânt s-asculte,
    Peste ceru-n rugăciune -
    Lumină şi-nchinăciune.

    Voievozi în catedrale -
    Domnului cu osanale -
    Ridicând pe-acest pământ
    Nemurirea din cuvânt.

    Limba noastră cea română -
    Rai mergând cu noi de mână,
    Limba noastră cea română -
    Maică nouă, maică bună!

    © Gheorghe A. Stroia, România
    LA MULȚI ANI, SFÂNTĂ LIMBĂ ROMÂNĂ!

    RăspundețiȘtergere