Am în față o revistă școlară, cu titlu simbolic - DINTRE SUTE DE CATARGE - a elevilor din Clasa a IV-a, de la Școala din Mireșu Mare, aflată la nr. 4/2023! Apărută în condiții grafice de excepție, e o facere și desfacere a înțelesurilor adânci ale Cuvântului! În cuprinsul celor peste 30 de pagini, ești invitat într-o incitantă călătorie, reală sau imaginară, la bordul unei Corăbii cu catarge înalte, într-un tangaj pe valurile gândurilor curate și sensibile ale unor muși (învățăcei) descoperitori de noi teritorii ale cunoașterii! La timonă se află corăbierul lor încercat și veghetor zilnic, evadat din spațiul teluric al clasei, Învățătorul Gelu Dragoș! Însoțindu-i în călătorie, intrăm în "Atelier(ul lor) de creație " lirică, lăsându-ne seduși de sensibilitatea acută, de naivitatea curată, plină de sensuri ale imaginarului izvorât din realul lumii ce-i înconjoară. Remarc faptul că acești fragezi creatori și-au însușit unele taine ale versificației clasice, au asimilat marea artă a poeziei populare, mai ales muzicalitatea și substratul etic al mesajului. E un semn clar că Dascălul lor e un descoperitor și modelator al sensibilității sufletelor, un instructor de zbor ce știe să le dea aripi pentru propriul lor zbor! Creațiile lirice aduc elogii patriei, ființei ce le-a vegheat somnul creșterii - Mama- , „Cărții fermecate” prin care pătrund în tainele cunoașterii, genialului poet român, Mihai Eminescu ! Observă și decodează viața micilor necuvântătoare, vibrează la frumusețea peisajului, s.a. Surprinzător, nu lipsesc referiri fulgurante la dramele actuale ale vecinilor megieși de țară, transmițându-le un gând de pace: „ Eu trimit un gând de pace/ Celor ce-au uitat/ Că viața este sfântă/ E un dar curat !„ (Avram Maria Daria ).
Revista, din al cărui colectiv de redacție fac parte TOȚI elevii clasei, abordează o tematică variată: de la creații proprii, la evocări și profiluri ale unor personalități cultural-artistice de excepție (actorul Florin Piersic), surprind atmosfera unor întâlniri cu scriitori tineri, evocă și conturează impresii ale unor excursii tematice, precum cea de la impresionanta și exotica Gradină botanică de la Jibou sau ale periplului prin Natură, unde li s-au predat pe viu lecții despre ocrotirea si conservarea biodiversității din arealul natural al satului ; pun în evidență activitățile „Cercului ecologic „Laleaua Pestriță” al școlii, pasiunea lor pentru ocrotirea unei specii rare - Laleaua pestriță -din rezervația naturală de stejar pedunculat - Lucăcești-Fersig, din apropiere. Ești surprins plăcut de LECȚIILE pe care le susține pasionatul și neobositului învățător, Gelu Dragoș, la Marea Catedră a Naturii! Iată un dascăl conștient că informația și formarea, educarea tinerelor vlăstare nu se poate realiza doar din interiorul coperților manualelor școlare, ci mai ales din LUMEA vie, înconjurătoare! Exemplelor de mai sus adaug și ecourile în revistă a marcării anuale, prin activități specifice, a „Zilei internaționale a păsărilor”(1 aprilie)! Câți dintre noi muritorii adulți o știm și o cinstim?!
Revista prezintă ilustrații color de excepție! La toate cele, adăugăm și surprinzătoare, succinte, mesaje cu conținut voit etic, precum: „ vezi păsările ce se-nalță-n zbor?/ Copile, tu să iei exemplul lor!/ Prin muncă și răbdare , zi de zi /La înălțimea lor să-ncerci să fii !„
Ferice de Școala ce are astfel de Dascăli ! Munca și dăruirea lor se va vedea la adevărata lor valoare abia în Timp ! Felicitări dascălului Gelu Dragoș, elevilor lui implicați și însetați de cunoaștere! Prețuire și onoare Consiliului local pentru sponsorizarea apariției revistei! VÂNT BUN ÎN PUPĂ vașnicilor corăbieri! Aveți mare GRIJĂ de catarge !
Prof.
Vasile LESCHIAN
Felicitări domnule profesor!
RăspundețiȘtergereCred ca e o revista interesanta. Unde as putea s-o vad sau procura, contra-cost bineinteles!
RăspundețiȘtergere