duminică, 24 august 2014

Au bani de primit. O nouă victorie a dascălilor în instanţă !

Sindicaliştii din Învăţământ au câştigat, pentru prima dată la nivel local, un proces, prin care dascălii unei şcoli din ciclul primar care predau ore de sport, cereau să fie remuneraţi.
Un proces demarat în vara acestui an şi soluţionat luna aceasta aduce în prim-plan o nouă victorie a sindicaliştilor constănţeni din învăţământul preuniversitar. După ce au câştigat pe bandă rulantă procesele privind plata celor 100 de euro pentru materiale didactice, sume care se alocă, însă, cu ţârâita, acum dascălii au parte de o nouă izbândă la instanţa de judecată. Şi de această dată este vorba tot de bani pe care statul îi are de dat dascălilor. Mai exact, potrivit Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa (S.L.S.I.P.), săptămâna trecută a fost câştigat primul proces privind modul de plată al orelor de Educație fizică efectuate de către învățători/institutori/profesori din învățământul primar.
Sentința care este definitivă, dar nu irevocabilă, deşi cu titlu executoriu, a fost dată în urma unui proces intentat pentru o școală gimnazială din județ. Conform legii citate de către sindicalişti, în conformitate cu art. 15(3) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate – Învăţământ Preuniversitar, orele de Educaţie fizică ce nu sunt predate de către profesori cu studii superioare de specialitate, pot fi remunerate în sistem de plata cu ora, ca personal necalificat. Astfel, în urma deciziei magistraţilor Tribunalului Constanţa, unitatea de învăţământ este obligată să plătească învăţătorilor/institutorilor/profesorilor pentru învăţământul primar orele de Educaţie fizică efectuate în plus faţă de norma didactică de predare. Acest lucru se aplică în situaţia în care predarea acestora nu este asigurată de către profesori cu studii superioare de specialitate.
Mai mult, sindicaliştii doresc să folosească această victorie în instanţă drept un precedent ce poate fi luat ca reper pentru toate unităţile în care plata nu se face corect. „Dacă mai sunt unităţi în care nu se corectează amiabil acest aspect, rugăm liderii să ne aducă la cunoştinţă, pentru a demara o acţiune de amploare pentru toate şcolile aflate în această situaţie“, menţionează liderii S.L.S.I.P. Constanţa. Preşedintele sindicatului, prof. Mitică Iosif, spune că legislaţia este atât de confuză încât permite discriminarea celor care muncesc în învăţământ, însă pe cât se poate se urmăreşte respectarea legii şi obţinerea drepturilor în instanţă pentru dascăli. În opinia sa, din păcate, din cauza constrângerilor bugetare, statul şi, implicit, Inspectoratul Şcolar încearcă să facă economie la sânge, fără să se ţină cont că acest lucru afectează calitatea educaţiei.


                                                                                        Emilia SAVA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu