joi, 28 august 2014

Zi de post aspru, de sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Biserica a randuit ca in ziua sarbatorii Taierii Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, la 29 august, sa se tina post, in orice zi a saptamanii ar cadea aceasta sarbatoare, in amintirea celui mai aspru postitor si ravnitor propovaduitor al pocainţei. Aceasta este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc pentru ca pe 1 septembrie va incepe un nou an.
Istoria Bisericii il consemneaza pe Sfantul Ioan Botezatorul ca fiind ultimul mare profet al Vechiului Testament, cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament. A murit ca martir, decapitat, la porunca regelui Irod. In Scriptura, Sfantul Ioan este infatisat ca un mare ascet, imbracat in haina de par de camila, mancand lacuste si miere salbatica.
Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, fiind fiul preotului Zaharia si al Elisabetei, descendenta din semintia lui Aaron. Cu sase luni inainte de nasterea Domnului Iisus Hristos s-a nascut Sfantul Ioan Botezatorul, a carui zamislire a fost vestita tatalui sau, de catre ingerul Gavriil, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.
Despre sfarsitul lui Ioan se consemneaza si in Evanghelie unde se arata ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.
Conform traditiei Bisericii, capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost pierdut de trei ori si tot de atatea ori aflat. Prima si a doua aflare a cinstitului cap al Botezatorului sunt cinstite la 24 februarie, in timp ce a treia aflare este praznuita la 25 mai.
In 29 august, potrivit traditiei populare era intalnita interdictia de a taia si manca fructe si legume cu forma rotunda, de exemplu pepenele nu era consumat in aceasta zi. Se mai spune ca din aceasta zi incepe si frigul toamnei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu