duminică, 8 februarie 2015

Şedinţa Cenaclului Scriitorilor Baia Mare din 07.02. 2015

   Doamna Florica Bud, președintele Cenaclului Scriitorilor Baia Mare, dă cuvântul domnișoarei Anca Goja care trece la citirea materialului de prezentat.Cei 31 de scriitori au dat ascultare miezului viitorului roman al cărui titlu nu e încă fixat.Ocitire calmă, liniștită, care a pus stăpânire pe auditoriu, care de această dată, are musafiri din Satu Mare pe domnul Chiorean Marian și al doamnei Silagdy Ana. La Cenaclu participă și domnul Vasile Leschian, fostul profesor de limba română al scriitoarei Anca Goja.
Printre scriitori, se remarca și unii care au vizitat mai rar Cenaclul ceea ce au declanșat o emulație aparte în cadrul lui.
Cartea tratează problemele contemporanilor noștri. Iubire, muncă, sex și furturile care sunt sportul multor concitadini. Domnul Scheianu Nicolae arată ca este ușor de citit acest material, respectă regulile scrisului unui roman. Domnul Meteș Morar, spune că vede în acest demers o luptă a autoarei cu inteligența digitală, care sustrag tineretul de la citit cărți. Domnul Iuga Dumitru spune că este surprins de ritmul alert al scriiturii. Și își manifestă dorința de-a lectura acest roman. Are un stil clar şi incită la citire. Îi urează succes. Doamna Dragomir  Rodica  previzează condensarea acțiunii în doar două pagini. Se precizează că stăpânește bine dialogul și construiește foarte clar. O felicită. Poeta Ștețca Ioana spune că are personaje liniare şi că a ajuns la etapa luptei cu sine însăși. Doamna Naghiu Adela citează pe Călineascu care spune că cele două creații, romanul și nuvela au construcții particulare, și recomandă să nu o țină la nivelul de nuvela, să scrie un roman adevărat. Personajele nu sunt liniare, simplitatea scriiturii, arată de fapt o mare complexitate. Proza trebuie să placă ca să fie citită. Scriitoarea reușește să convingă, are observație psihologică. O felicită şi așteaptă romanul să îl citească. Domnul Jurcă Ştefan spune că domnișoara Goja are un debit de-a scrie foarte mare, are un potențial deosebit, și face anumite asocieri asupra numelor personajelor. Este bine că se poate ridica asupra unor date de  prezent care nu o influențează negativ în scris, știind ca este ziarist profesionist. O felicită pentru ce ne-a citit.
          Domnul Leschian Vasile spune că subiectele sunt subiective și bine alese, pasiunea dânsului a fost de-a vedea unde au ajuns actualii condeieri. Domnia s-a spune că este un început de drum, a reținut în lectură-pulsația vieții, lucru de amintit și la Rebreanu, care spunea că dacă acest punct este atins, creația se transformă în operă. La Anca Goja s-a simțit acest lucru. Ca stil este o narațiune numită povestire, care este cea mai veche și care peste veacuri ridică la standardul creației transformând-o în operă. Sunt unele lucruri de mare valoare în scriitură, remarcă ușurința cu care trece de la o situație la alta. În stil se observă o derulare prea alungită, de relaş, acesta se scoate prin dialog, care dă dinamicitate prozei. De fixat mai bine suspansul şi sugestia. Apropierea prea mare între un paznic și un director. În relațiile intime este departe de a desfășura în total. Este necesar ca să lase pauze, să mai revizuiasca materialul. Domnulu Herțeg Ştefan este convins de calitatea scriitoarei, poate uneori e prea aglomerată. O felicită!
     Domnul Valer Sabău care spune că poeților este mai simplu să citească, deoarece poezia,  are un finiş, la proză nu ști dacă ai ales cel mai bun fragment posibil. Moment de reculegere pentru avocatul Nicu Bota.
          Profesorul Ioan Șiman afirmă că „se poate recunoaște un om după o picătură de sânge de al lui”. Ascultând ce ne-a citit își face impresia despre modul cum scrie. Dacă  ar avea cartea cu domnia lui ar fi mai mult decât o îmbrățișare. Cine citește citește că-i place nu că el este cunoscător al istoriei literaturii române. O felicită din tot sufletul!
        Doamna Silagdy Ana arată că parcă s-a criticat prea mult ce s-a citit. I-a plăcut și o felicitâ pe autoare.

                                                                       Toma Gross Rocneanu

      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu