duminică, 24 aprilie 2016

Festivalul internaţional de umor din Vișeu de Sus

Clubul epigramistic "Spinul" din Baia Mare în afară de faptul că a luat cunoștință  cu aceste evenimente culturale incluse sub titlul de "Zâmbete în Prier"  din presă și diferite anunțuri, evenimente culturale care, conform organizatorilor au denumirea de "Festivalul Național de Satiră și Umor", umoriștii băimăreni au beneficiat de invitația specială a organizatorilor festivalului iar pentru clubul nostru a fost o onoare. Această invitație  din partea organizatorilor, era cu atât mai mult dorită, cu cât epigramiștii din Republica Moldova nu s-au prezentat. Deschiderea lucrărilor a făcut-o doamna dr. Anuța Pop, directorul Festivalului, care a dat cuvântul primarului orașului Vișeul de Sus domnul Coman Vasile Bărzarul. După domnul primar, a primit cuvântul domnul Perța Lucian, președintele juriului acestui Festival.Domnia sa prezintă membrii juriului: George Corbu președintele UER, domnul vicepreședintele Sâlcuțan Mihai și Laurențiu Ghiță directorul revistei EPIGRAMA Cu această ocazie domnul Lucian Perța a mulțumit din suflet pentru sprijinul dat de autoritățile locale, fără acest sprijin nici nu se poate concepe un astfel festival.
Domnul George Corbu felicită epigramiștii care au luat diplome de excelență, pe doamnele care sunt din ce în ce mai mult atrase de acest fel de creație și același cuvânt de felicitare îl are pentru Clubul "Spinul" din Baia Mare, care se bucură de un adevărat renume în rândurile epigramiștilor din țară, acest club fiind considerat un exemplu de muncă și creație, o adevărată familie, nu este zânzanie între epigramiști și se respectă reciproc, energiile folosindu-și-le creativ și până acuma au un randament de invidiat de către oricare club de acest gen din România. Domnul Corbu, regretă faptul că epigramiștii din Republica Moldova, nu au putut veni. Apoi felicitâ pe doamnele din această Uniune a Epigramiștilor și în special pe doamnele de la "Spinul" din Baia Mare. Domnul președinte nu uită să amintească ce mare sărbătoare este această zi de 23 aprilie, Sf. Gheorghe, care la români inseamnă și începutul anului agricol și urmează sărbătoarea Invierii Domnului.
Domnul vicepreședinte Sâlcuţan Mihai, aduce mulțumiri primarului și organelor locale care au realizat atmosfera și festivalul în sine. Felicită și salută pe toți participanții, la această minunată sărbătoare a epigramei.
Domnul Laurențiu Ghiță, redactorul șef al revistei Epigramei, care își face înaintarea cu două epigrame adresate publicului și lui Lucian Perța. Domnul Ghiță aduce mulțumiri celor care participă cu epigrame la revista Epigrama, dar si la acest festival. După Domnia lui citește epigrame domnul Nicolae Buduri.
  Domnul Lucian Perța roagă formația de de muzică din Vișeul de Sus, să își desfășoare programul lor muzical. Domnul Vasile Larco rostește o epigramă "pupezei", după care audiem muzica acestei formații locale, numită "Costel a Morăriței", care dau un recital de muzică folk, muzică care în afara de clasicul folk, au primit și texte făcute de domnul Lucian Perța. Se menționează că au fost înscriși epigramiști cu 35 de volume de carte și 65 de epigramiști, cu parodii și epigrame Se trece la premierea propriu zisă, nu înainte de a menționa că sala primăriei, în cele 14 ediții nu a fost niciodată plină. Astăzi, sala cu circa 100 de scaune era plină iar lângă ultimile geamuri stăteau în picioare doi bărbaţi. Nu adăugăm fotografii și operatorii de televiziune care nu au stat pe scaune.
  În timpul înmânării premiilor, fiecare premiant și-a citit epigramele din concurs sau cinci epigrame pe care le dorește el. 
    La parodie, pe locul 1și 2 au câștigat Vasile Larco și Gavril Moisa, tot premiul 2 l-a obtinut la această secțiune domnul Laurențiu Ghiță și locul 3 Any Drăgoianu, tot locul 3 s- atribuit Grigorei Mirela.
    Premiile pentru volum :
Premiul 1- Carte de epigramă, Florin Rotaru- umor la rotisor
Premiul 1- Carte de proză umoristică: Mihai Sălcuțan, Mircea Roșa Miro
Premiul 1- Antologie, Gheorghe Bălăceanu, Mihai Haivas
Premiul Opera Omnia Grigore M. Dobreanu
Premiul pentru volum de debut Maria Berciu
Premiul Centrului Cultural-Social Vișeul de Sus, Nistor Ioan Bud
Premiul Cenaclului "Pupăza" Vasile Mureșan.
După aceste premieri, au fost premiată doamna Găinariu Viorica Tazlău pentru desenarea pupezei din cele 14 afișe ale festivalului și refacerea noului afiș pentru cel de sl 15 festival.
    Aici domnul Lucian Perța a rugat epigramiștii Clubului "Spinul din Baia Mare să facă un recital de epigrame spectacol. La acest spectacol au pparticipat: Creț Petru, Șiman Ioan, Fârte Ady, Găinariu Viorica, Pop Mircea Buzești, doamna Pop Maria Buzești, Rocneanu G. Toma, Țâncaș Vasile, Mureșan Vasile, Oancă Aurelia, Maria Berciu,  Dragomir Ignat, Ioan Meteș Morar Chelințeanu. 
Au fost momentele de descătușare pentru cei prezenti care prin epigramele citite au ținut o oră și jumătate de spectacol de calitate în care s-a râs din suflet.
Perța Lucian a răsplătit pe băimăreni cu o revistă, și o diplomă. În armată se spune:"Cu cântec înainte marș" noi am plecat spre restaurantul CASSA, unde am luat masa, "cu zâmbete" , de unde ne-am şi despărțit. În sala restaurantului s-a cântat pentru domnul George Corbu : "Mulți ani Trăiască" Domnia sa în afară de onomastică avea și ziua de naștere. La mulți ani și multe festivaluri reușite tuturora! 

                                                                                                Toma G. Rocneanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu