joi, 11 august 2016

În satul de baştină al „traficanţilor de arme“ români, inventaţi de Sky News: „Chiar au fost ăia din Marea Britanie aici?“


La 25 de kilometri de Bistriţa, la capătul unui drum izolat, găsim Jeica, un sat cu nici o sută de locuitori, toţi trecuţi de 60 de ani, unde s-a filmat documentarul Sky News, în care se arăta că localnicii de aici fac trafic de armament. Oamenii spun că, în micuţa comunitate ungurească de aici, e doar un singur vânător cu acte-n regulă, iar când aud de arme de război, localnicii încep să râdă.
O echipă de jurnalişti de la Sky News ajungea, în 31 iulie, pe meleaguri bistriţene, pentru a filma un reportaj pe tema traficului de arme. Materialul a fost filmat în comuna Mărişelu, sat Jeica, lângă o pădure, la capătul unui drum de piatră greu accesibil. Actorii documentarului au fost trei etnici maghiari, Aurelian Szanto şi Csaba şi Levente Pantics. Cei trei sunt originari din localitatea Iernut, judeţul Mureş, însă Levente era mutat în Bistriţa şi era căsătorit cu un medic stomatolog, din satul Jeica.  
 Cel care a intermediat toată afacerea a fost Aurelian Szanto, care locuieşte în Marea Britanie de mai bine de şapte ani. Jurnaliştii Sky News i-ar fi spus acestuia că vor să facă un documentar informativ despre traficul de arme, iar românul trebuia să găsească personajele şi locaţia potrivită pentru a fi pus în scenă tot materialul filmat. 
  Doar dintr-un un telefon, Aurelian a rezolvat treaba şi a apelat la Csaba şi Levente, doi vânători înrăiţi. De aici, Levente s-a ocupat mai departe de organizare: a apelat la cunoştinţele din Jeica, pentru a împrumuta o maşină de teren pe care să o folosească, după care a identificat o pădure în apropiere, lângă care să se poată realiza documentarul.   Acţiunea s-a petrecut la doi paşi de un sat secuiesc, cu 100 de locuitori, trecuţi de 60 de ani  
Cum s-a organizat tot scenariul
Iniţial, Levente, care mergea, se pare, de câteva ori pe an la vânătoare în Jeica, soţia sa fiind de loc de acolo, i-a cerut maşina de teren consilierului local Vaida Gheorghe, care l-a refuzat. „Eram la iarbă verde mai mulţi şi Levente mi-a cerut maşina, dar nu am acceptat, nu i-am dat-o pentru că în duminica respectivă, când aveau nevoie de ea, eu nu eram acasă şi nu am vrut s-o ia fără să fiu eu acolo. Credeam că o vrea pentru o ieşire la iarbă verde, sincer asta am crezut, la asta m-am gândit”, mărturiseşte Vaida Gheorghe.   Refuzat de Vaida Gheorghe, Levente a apelat la cumnatul său, Csaba Hunyadi, care i-a împrumutat maşina sa de teren, un Suzuki Samurai. Şi acesta susţine că nu ştia pentru ce urma să fie folosit autoturismul său.   „Cumnatul a dat jeep-ul la un prieten, ca să meargă la o plimbare cu varul său prin pădure.Nu i-a văzut pe jurnalişti, doar pe ăştia care is de aici, care au cerut maşina.
 O farsă pentru toată Europa şi pentru ţara noastra a fost asta.
 Ăştia de la Sky News au pus totul la cale. El (n.r. Csaba Hunyadi) nu a ştiut de filmare şi a văzut la Sky News şi a zis: «Ni, mă, maşina mea! Dacă asculta proverbul «nevasta şi maşina nu ţi-o împrumuţi», bine era”, a declarat cumnatul lui Csaba Hunyadi.  
 Unde au improvizat „platoul de filmare”
Odată rezolvată problema maşinii, Levente, alături de fratele său şi de Szanto i-au condus pe jurnaliştii britanici spre o pădure de lângă Jeica. Acolo, la câţiva kilometri de micuţa localitate a fost filmat documentarul. Drumul până la „platoul de filmare” este unul forestier, cu piatră.   Pentru a ajunge acolo, nu se intră în Jeica, ci se face dreapta pe un drum secundar. După aproximativ 10 - 15 minute de mers agale, timp în care poţi întâlni turme de oi, vaci care pasc liniştite şi chiar câte o căprioară mai curajoasă, se ajunge la locul de filmare. Satul Jeica aparţine de comuna Mărişelu, dar este izolat de localitatea mama. Din Mărişelu, se mai fac mai bine de cinci kilometri pe un drum care, parcă, te poartă spre capătul pământului.
 În sat mai trăiesc aproxiamtiv 90 de persoane, toate trecute de 60 de ani.
Celor care au locuit aici de când se ştiu li s-au alăturat cei care au ieşit la pensie şi au dorit să se retragă la ţară. Aceasta este una dintre puţinele comunităţi de maghiari din Bistriţa-Năsăud, despre care reprezentanţii postului de poliţie din Mărişelu spun că este „model”, cu infracţionalitate 0. În toată comuna sunt doar doi poliţişti, care mai degrabă se ocupă cu chestiuni administrative, decât cu infracţiuni periculoase.  
 Pe uliţele satului bate vântul.
Rar mai vezi câte un locuitor care să se plimbe pe uliţele pline cu case ungureşti. Până şi şcoala din Jeica s-a închis în urmă cu câteva decenii, fiind lăsată de izbelişte din cauza faptului că copiii sunt inexistenţi în comunitate. Despre comunitate, Mihai Balazs spune că e una restrânsă, pe care Ceauşescu ar fi vrut chiar s-o mute de acolo, înainte de `90. Un sectorist chiar a pus, înainte de `90, în glumă, un afiş la intrarea în localitate pe care scria „De vânzare”.   
Jeica are un singur vânător 
 Cât despre vânători, domnul Mihai spune că este unul singur, cu acte în regulă. Restul de trei sunt prin Bistriţa şi vin rar prin zonă. Întrebat de posibile arme militare care ar putea fi în zonă, domnul Mihai începe şi râde şi ne întreaba dacă ne arde de glume.   „Am auzit şi eu de treaba asta cu armele de război, dar eu nu am văzut pe nimeni aici. Chiar au fost ăia din Marea Britanie aici?! Arme de vânătoare îs pe aici, la vânători, dar de altele nu cred”, precizează Mihai Balazs, care a trăit toată viaţa în Jeica.Mihai Balazs, unul dintre puţinii locuitori ai satului care a acceptat să comenteze incidentul şi să fie fotografiat   Singurul vânător care chiar trăieşte în Jeica este Vaida Gheorghe, consilier local al comunei Mărişelu. Acesta spune că a auzit de la televizor de scandalul pornit de jurnaliştii britanici de la Sky News, dar nici nu ştie când ar fi fost ziariştii pe pământul său natal. „După câte îl cunosc pe domnul Levente, nu cred că ar fi în stare să vândă arme de război. Alea din imagini sunt arme de vânătoare, din câte am văzut, nu cred să fie de război”, completează Vaida Gheorghe, care a acceptat o convorbire telefonică, însă nu şi o întâlnire faţă în faţă. Pe jurnaliştii britanici nu i-au văzut nici măcar muncitorii care reabilitează un pod de la intrarea în Jeica, unde se face dreapta pe drumul ce duce la pădure. Aceştia nici n-aveau cum, filmarea având loc duminică, tocmai când ei nu munceau. La fel de surprins de poveste se arată şi proaspătul primar al comunei Mărişelu, Horia Petruţ. „Atât eu, cât şi fostul primar am aflat din ziare de toată treaba asta. Vă daţi seama, dacă nu ştia nici poliţia... Eu am rămas şocat când am aflat! Nu a venit nimeni să-mi spună că la noi s-ar filma ceva. Aceasta este o comună liniştită, cu oameni serioşi”, pecizează Horia Petruţ. Întrebat dacă este posibil ca la el în comună să se fi făcut trafic cu arme de război, edilul devine tranşant: „Exclus aşa ceva. Nu cred aşa ceva. Asta e o măscăreală, o înscenare!”. Preluare ADEVĂRUL



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu