duminică, 28 octombrie 2018

Un scandal cât Casa Poporului


Politicienii se ceartă pentru că de aia sunt politicieni. Aşa cum nu poate exista circ fără clovni, nu poate exista nici politică fără ceartă. De regulă certurile sunt mai intense în preajma alegerilor. Iar acum România se află la doi paşi de două rânduri de alegeri. Sunt alegeri decisive. Constituţia, făcută cu ochii spre fantoma lui Ceauşescu, a împărţit puterea în două părţi.
Pentru a nu mai face posibilă apariţia unui nou dictator, preşedintelui i s-a dat atâta putere cât să nu poată face mare lucru, dar să fie aşezat cel mai sus în piramida trofică a puterii.
Alegerile prezidenţiale de anul viitor modifică în mare parte comportamentul liderilor politici. I-am remarca atât pe Klaus Iohannis cât şi pe Călin Popescu Tăriceanu printre candidaţii cei mai preocupaţi de alegeri.
Dacă Iohannis experimentează un nou concept, cel al „păcii sociale”, iată că şi Tăriceanu merge în aceeaşi direcţie lansând un nou concept numit „Adevăr şi reconciliere”.
Eşti tentat că spui că s-a terminat războiul şi că va urma o perioadă de pace, sub cele două devize, una mai împăciuitoristă decât cealaltă.
Nici nu s-a stins ecoul acestor chemări la pace, adevăr şi reconciliere că a izbucnit un alt război. Unul mai teribil, pentru că nu este strict politic, deşi are o componentă politică semnificativă.
În urmă cu câteva luni ministrul Justiţiei a demarat procedura de verificare a activităţii procurorului general. Raportul, mai puţin voluminos, urmează aceiaşi paşi ca şi în cazul revocării procurorului şef al DNA. La prima lectură raportul pare devastator. Spre deosebire de fostul procuror general demis pentru că a folosit ilegal o maşină cu girofar şi însoţitor, care a stat cuminte, actualul procuror general este decis să lupte pentru funcţie.
Nici Laura Codruţa Kovesi nu a avut tăria şi determinarea lui Augustin Lazăr. A stat, a aşteptat, la fel ca preşedintele. După decizia CCR lucrurile au luat o turnură aşteptată pentru unii, neaşteptată pentru alţii. Judecătorii CCR i-au dat dreptate lui Tudorel Toader.
După câteva luni acelaşi procedeu îl pune într-o postură incomodă pe preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit raportului, Augustin Lazăr l-ar fi scăpat pe primarul Iohannis  de un dosar penal la Curtea de Apel din Alba Iulia. Ar fi vorba despre nişte retrocedări.
Situaţia este neplăcută din toate punctele de vedere, în primul rând pentru preşedinte şi abia în al doilea rând pentru Augustin Lazăr. Dar consecinţele acestui scandal sunt imprevizibile. Aparent este o victorie a alianţei PSD-ALDE. Reacţia taberei Iohannis nu se va lăsa aşteptată. După toate probabilităţile Augustin Lazăr va fi mai susţinut decât a fost Laura Kovesi. Cum anume, în ce formă, rămâne de văzut.
În acelaşi timp, încurajat de victoria de etapă, PSD, în special prin ministrul Toader, va continua acţiunea de destructurare a aşa-zisului stat paralel. Vor fi desecretizate protocoalele secrete şi, probabil, vor urma procese penale împotriva celor care le-au semnat. Poate şi împotriva celor care le-au aplicat cu prea mult zel. Nu se poate însă preciza în ce măsură aceste protocoale au fost nocive sau au avut un efect pozitiv în lupta împotriva corupţiei.
Interesant este că, exact când PSD pare să fi înregistrat o victorie, în parlament lucrurile se schimbă şi majoritatea începe să se clatine. ALDE pare să ia distanţă faţă de PSD. UDMR nu-şi ascunde nemulţumirea.
Un singur lucru ar putea atrage atenţia opiniei publice de la scandalul din justiţie, de la războiul deschis între ministru şi procurorul general: o moţiune de cenzură. Depinde cum va alege să joace Tăriceanu, depinde cât de flexibil va deveni Iohannis după acest scandal.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu