duminică, 28 octombrie 2018

Comunicat de presă


26 octombrie 2018
                                                           Purtător de cuvânt: Dan Bucă,
                
                                                                          Tel.: 0755-112726



Zone de protecție și de supraveghere stabilite după confirmarea focarelor de pestă porcină africană

       Având în vedere confirmarea focarului de pestă porcină africană de la Oncești, într-o exploatație neprofesională (al treilea la nivelul județului nostru), Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit și au fost stabilite următoarele măsuri: dezinfecția clădirilor, echipamentelor, vehiculelor utilizate pentru transport, respectiv a așternutului pentru animale și a furajelor.
        S-au stabilit, conform sistemului geografic informațional (GIS), din cadrul unității epidemiologice centrale de la ANSVSA, zonele de restricție. Zona de protecție, pe o rază de cel puțin trei kilometri, ce include localitățile Oncești, Nănești și Valea Stejarului. Zona de supraveghere, pe o rază de aproximativ 10 km, include localitățile Sighetu Marmației, Vadu Izei, Berbești, Ferești, Giulești, Ocna Șugatag, Sat Șugatag, Corbești, Mănăstirea, Hărnicești, Sârbi, Văleni, Bârsana, Coștiui, Rona de Jos, Rona de Sus, Tisa.
       Animalele din zona de protecție sunt supuse supravegherii clinice și supravegherii pentru laborator prin inspecții zilnice, formate din patru echipe de specialiști și personal auxiliar. S-a procedat la efectuarea unui recensământ al tuturor exploatațiilor de către un medic veterinar oficial, în terme de șapte zile, respectiv efectuarea unui examen clinic al suinelor și de control al registrului și al mărcilor de identificare. Circulația și transportul porcilor pe drumurile publice și private este interzisă, cu excepția celor aflate în tranzit pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire. Nicio altă specie de animale domestic nu poate intra sau ieși din exploatații. De asemenea, orice persoană care intră sau iese din exploatații trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului. Au fost instituite filtre de dezinfecție rutieră la intrarea și la ieșirea din zonele de protecție stabilite, respectiv a dezinfectoarelor individuale la nivelul exploatațiilor. S-a procedat la asigurarea substanțelor necesare pentru dezinfectoarele rutiere și individuale. Dezinfecția se efectuează de echipa de intervenție în teren, sub coordonarea medicului veterinar și cu folosirea de produse/substanțe autorizate. În focar, deratizarea este aplicată de unitatea locală de sprijin de la nivelul unității administrativ-teritoriale. Unitatea locală de sprijin identifică locuri alternative de ecarisare. Aceleași măsuri au fost întreprinse și pentru zona de supraveghere, în conformitate cu manualul operațional pentru pesta porcină africană, dar și măsuri specifice pentru respectarea regimului de biosecuritate. În sectorul gospodăriilor situate în zonele neafectate va fi urmărită limitarea circulației suinelor, evitarea contactului cu alte animale, păsări sălbatice sau migratoare, inspecții periodice pentru depistarea precoce a cazurilor de îmbolnăviri, dar și notificarea medicului veterinar a oricărui semn de boală.
În fondurile de vânătoare din județ, fără restricții epidemiologice, se vor întreprinde, cu respectarea măsurilor de biosecuritate, următoarele acțiuni: catagrafierea populațiilor de mistreți, organizarea de vânători la mistreț. În conformitate cu Hotărârea nr.3/2018 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență în toate zonele neafectate din fondurile de vânătoare se realizează reducerea efectivelor de mistreți prin vânarea unei cote suplimentare de intervenție aprobată de Ministerul Apelor și Pădurilor, în funcție de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/kmp, conform prevederilor Directivei nr.60/2002.
      Conform datelor furnizate de specialiștii DSVSA, în cele trei focare de pestă porcină confirmate în județul nostru au fost doi porci morți (Ieud) și alți 10 uciși (trei la Ieud și șapte la Oncești). Directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop a declarat că medicii veterinari efectuează zilnic inspecții. La Ieud au efectuat, până acum, 954 de inspecții, fiind verificați 640 porci. Nu au fost identificate cazuri de suine care să prezinte simptomatologie specifică virusului pestei porcine africane. Situația epidemiologică nu impune sacrificarea suinelor.
       Șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, comisar șef de poliție Liviu-Constantin Grozavu a menționat că, până în data de 25 octombrie a.c., au fost verificate 241 de vehicule în trafic, din care 29 au fost transporturi de animale. Din totalul acestor transporturi, în 18 cazuri vehiculele verificate transportau suine. În localitatea Suciu de Sus a fost oprit în trafic și identificat un transport de animale fără documente legate de transport și avize medicale, fiind aplicate sancțiuni contravenționale.
       Subprefectul Alexandru Cosma a prezentat decizia și planul suplimentar de măsuri dispus în ședința extraordinară a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență cu privire la riscul epidemiologic determinat de evoluția pestei micilor rumegătoare la nivelul graniței de sud a României.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș



Str. Gheorghe Şincai nr. 46, RO- 430311 Baia Mare, tel. 0262 215001;  fax 0262 213241 e-mail: prefect@prefecturamaramures.ro  www.mm.prefectura.mai.gov.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu