marți, 25 februarie 2020

Dacă tot trebuia să cadă de ce a mai fost numit?



Ludovic Orban rămâne suspendat între instituția prezidențială, Parlament și Curtea Constituțională.
Desemnat premier după moțiunea de cenzură în urma căreia a căzut guvernul, în ideea declanșării alegerilor anticipate, a făcut toate demersurile pentru ca guvernul său să cadă și a doua oară. Negocieri, tratative, promisiuni, jocuri de culise: nimic promițător pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen.
Situația este neclară. Îl susține președintele Iohannis cu adevărat pe Ludovic Orban? Vrea președintele un alt premier și nu știe cum să scape onorabil de Ludovic Orban?
Dar PSD ce-și dorește? La un moment dat se părea că Marcel Ciolacu a bătut palma cu PNL și că va accepta să se facă alegeri anticipate. Încă nu cunosc dedesubturile acestei afaceri.
Dar parlamentul în ansamblul său ce vrea? Alegerile anticipate presupun dizolvarea actualului parlament. Adică parlamentarii actuali pleacă acasă. Câți se vor regăsi pe locurile eligibile în cazul anticipatelor? Destul de puțini de la PSD. Partidul căruia i-a dat direcția Liviu Dragnea, conform sondajelor, va obține cam jumătate din procentele de la parlamentarele din 2016. Asta înseamnă jumătate din numărul parlamentarilor actuali.
Așadar, PSD are toate motivele să nu voteze pentru declanșarea anticipatelor. Toate datele converg spre ideea că ALDE nu va trece pragul electoral. Cum să voteze oamenii din partidul lui Tăriceanu căderea guvernului propus de PNL? Ei au, însă, și o alternativă: să treacă la PNL. Exodul a și început. Rând pe rând, oamenii de la ALDE își găsesc alte partide.
Aproape în aceeași situație se află și PMP, dar nu atât de disperată ca în cazul ALDE. Partidul lui Băsescu încă se ține pe picioarele lui.
Partidele aflate sub reflectoare sunt PSD și USR. Liberalii nu sunt în cea mai fericită ipostază.
Ajuns la guvernare, fără majoritate parlamentară, atacat fără încetare de USR, părăsit și de UDMR, în care credea că poate găsi un sprijin, PNL se află în mijlocul unei furtuni.
Își bazează pretențiile pe rezultatele de la alegerile europene și pe victoria la un scor istoric a candidatului lor la alegerile prezidențiale. Au fost, într-adevăr, două victorii electorale de necontestat. Dar au fost în trecut. Politica se face la prezent.
Cum i se arată prezentul unui partid ambițios ca PNL? Pe de o parte roz, plin de promisiuni bazate pe victoriile din trecut, pe de altă parte negru, pentru că este total lipsit de forță în parlament.
Nu îl favorizează nici situația internațională. Pare aiurea, dar până și coronavirusul pornit din China este împotriva guvernului Orban, împotriva PNL. Opoziția se folosește de panica iscată de virus și atacă guvernul spunând că în loc să se ocupe de anticipate ar fi mai bine să ia măsuri de protecție a populației.
Într-o atare situație ce este de făcut? Ce poate face președintele Klaus Iohannis? Sau poate că mai exact ar fi să întrebăm care sunt adevăratele lui intenții în ceea ce îl privește pe Ludovic Orban? A pierdut președintele controlul sau este pe cale să-l piardă?
Suntem într-o perioadă în care nu se pot da răspunsuri. Se pot pune doar întrebări. Și sunt cu nemiluita. Nu doar în ceea ce privește soarta PNL, ci a tuturor partidelor. PSD se pregătește de congres. Ce echipă va pune mâna pe putere? Pro România așteaptă la colț pentru a acapara câți mai mulți primari de la PSD.
USR și PLUS încă negociază fuziunea. ALDE este pe cale de disoluție, Traian Băsescu vrea să candideze la primăria Bucureștiului ca să-și salveze PMP-ul. UDMR are emoții cu trecerea pragului electoral în cazul în care alegerile parlamentare s-ar suprapune peste cele locale. Nimic nu funcționează la parametri normali. Ce-i de făcut?!

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu-Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu