marți, 25 februarie 2020

Guvernul Orban II a picat la CCR: Parlamentul n-a avut cvorum de sedinta, Orban vrea si reinvestire, si anticipate. Mingea e la Iohannis



Curtea Constitutionala a decis, luni, 24 februarie, ca desemnarea lui Ludovic Orban ca premier dupa demiterea guvernului sau prin motiune de cenzura a fost neconstitutionala si i-a cerut presedintelui sa desemneze iar un candidat de prim-ministru, care sa aiba o majoritate parlamentara in spate.
Curtea Constitutionala si Parlamentul trebuiau sa decida, luni, daca Guvernul Orban II va fi investit cu puteri depline sau, dimpotriva, presedintele este obligat sa desemneze un nou candidat la functia de premier.

Prima asteptata sa ia o decizie a fost Curtea Constitutionala, care s-a reunit la ora 11:00, dupa ce a fost sesizata de presedintii celor doua camere parlamentare. CCR a stabilit ca presedintele a declansat un conflict constitutional si i-a cerut sa desemneze un nou candidat la functia de premier.

Pe de alta parte, cele doua camere ale Parlamentului trebuiau sa se reuneasca in sedinta comuna, de la ora 16:00, pentru a decide ce vor face in continuare, dupa decizia CCR. Din lipsa de cvorum, sedinta s-a inchis dupa cateva minute.

La finalul zilei, Ludovic Orban a dat declaratii care au creat confuzie, spunand ca PNL se va stradui sa stranga o majoritate parlamentara, dupa decizia de azi a CCR, si ca alegerile anticipate raman in continuare obiectivul numarul 1.

Intrebat direct de jurnalisti daca vrea o majoritate ca sa fie reinvestit sau, dimpotriva, sa se ajunga la alegeri anticipate, Ludovic Orban a dat un raspuns surprinzator: "Imi doresc amandoua lucrurile deodata".

De partea celalta, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus ca partidul sau ramane in opozitie, dar a dat de inteles ca ar fi de acord cu un guvern de uniune nationala.

Actorul principal al jocului politic este acum presedintele Klaus Iohannis.

                                                                                           ZIARE.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu