miercuri, 26 februarie 2020

Ce nu a înțeles Ludovic Orban?



PNL a deschis un război pe două fronturi și a pierdut ambele bătălii. Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe alegerile de primari în două tururi și a căzut guvernul.
Desemnat cu formarea unui nou guvern, Ludovic Orban a anunțat că se prezintă în fața parlamentului cu aceeași echipă și că își dorește să nu primească votul de învestitură pentru că PNL și președintele Iohannis își doresc alegeri anticipate.
Așadar, niciun obiectiv nu a fost atins. A eșuat și încercarea de a modifica legea electorală pentru alegerile primarilor din două tururi și este ca și pierdută și bătălia pentru anticipate.
Unde a greșit președintele Klaus Iohannis? Ce nu a înțeles Ludovic Orban?
Președintele Iohannis nu trece drept un politician abil, un bun negociator. Nu pare să fie nici măcar un moderator capabil să aducă la aceeași masă toate partidele pentru o idee comună.
Politic are partea lui de vină, dar important este să vedem ce nu a înțeles Ludovic Orban.
În primul rând un bun conducător știe că marile bătălii nu se câștigă pe câmpurile de luptă, ci se obțin prin negocieri, abilitate, diplomație, prin curtea pe care știi să le-o faci adversarilor.
Imediat după trecerea moțiunii de cenzură soldate cu căderea guvernului, Ludovic Orban a pus mâna pe topor și a început să izbească orbește în stânga și în dreapta. A ignorat cele mai elementare reguli ale luptei politice. În loc să negocieze cu PSD a început să-i înjure și mai abitir.
Întregul PNL s-a transformat într-o armată prost echipată pentru lupta de gherilă politică. PNL încă mai avea treabă cu defunctul politician Liviu Dragnea până în pragul votului din parlament.
Cine își mai aduce aminte de Dragnea în afara PNL-ului? PSD a trecut și peste etapa Dragnea și peste episodul Viorica Dăncilă.
Strategii liberalilor consideră că dacă înjură în continuare PSD-ul va crește PNL ca voinicul din poveste. Strategie greșită, rezultate pe măsură. Un partid de 20% în parlament trebuia să se facă frate și cu dracu’ până ajungea la anticipate.
PNL a ajuns atât de departe în rătăcirea lui, în lipsa de tactică și strategie electorală, încât nu se mai înțelege nici măcar cu USR.
Nenumărate semnale a primit de la PMP. Nu s-a obosit să-și atragă acest partid mic, dar condus de experimentatul Traian Băsescu.
Guvernul Dăncilă a căzut datorită ieșirii ALDE de la guvernare, dar Ludovic Orban nu a dat dovadă de recunoștință față de Călin Popescu Tăriceanu. ALDE putea fi deja absorbit de PNL.
Ludovic Orban a reușit să-și antagonizeze și UDMR. Nici măcar grupul Minorităților, format din 12 deputați care tradițional susțin partidul de guvenare, nu a fost atras în proiectul PNL. La un moment dat Victor Ponta trmitea semnale spre PNL. Nu numai că nu s-a făcut o apropiere de Pro România, dar Orban și alți liberali au început să-l înjure pe Ponta.
A mai rămas cineva în zona de influență a PNL și a președintelui Klaus Iohannis?
Cum se poziționează mass media față de guvernul interimar, față de PNL, față de Ludovic Orban? Din cele 6-7 posturi TV de știri doar unul mai pare să susțină PNL, dar și acela pe jumătate.
Televiziunea publică își ia în serios independența editorială și a devenit extrem de critică cu guvernul interimar și cu PNL. Presa locală urmează 1n general direcția imprimată de mass media națională.
Dar să revenim la întrebarea noastră: ce nu a înțeles Ludovic Orban? Nu a înțeles că marile bătălii sunt câștigate prin negocieri. Nu a înțeles că după războaiele electorale câștigate anul trecut, euroalegerile și alegerile prezidențiale, accederea la guvernare după căderea guvernului PSD, trebuia să se asigure că va câștiga și pacea. Așadar, PNL a câștigat războaiele, dar a pierdut pacea. Invers față de cum a făcut Germania: a pierdut cel de-al doilea război mondial, dar a câștigat pacea, din punct de vedere economic.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu