joi, 27 februarie 2020

O schimbare care nu modifică direcția PNL


                                                                               de Dumitru Păcuraru
Alegerea președintelui Senatului, ședință de urgență CSAT, consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui prim ministru cu formarea guvernului. O zi aglomerată, trei teme mari, trei subiecte fierbinți au concurat miercuri, 26 februarie, pentru primul loc pe agenda publică.
Președintele a participat la două dintre ele, temele fiind de stringentă actualitate. Consiliul Suprem de Apărarea a Țării, condus de președintele Iohannis, a dezbătut măsurile de apărare împotriva unui dușman nevăzut, coronavirusul.
Tema nu putea fi amânată.
Nu puteau fi amânate nici consultările cu partidele parlamentare pentru formarea unui nou guvern. Rând pe rând, delegații PNL, PSD, USR, UDMR, PMP, ALDE, Grupului parlamentar Pro România, Grupului Minorităților Naționale și-au prezentat opiniile despre criza guvernamentală.
În schimb alegerile pentru președintele Senatului au fost amânate.
CSAT, cu informații de la SRI, a stabilit traseul și întâlnirile unui italian contaminat cu virusul fără leac, punând și România pe harta coronavirusului. Teama de infestare golește magazinele de alimente, oamenii își fac provizii. Probabil CSAT a discutat și despre criza măștilor, care provin și ele tot din China ca și coronavirusul, după ce a înflorit specula cu ele prețurile crescând de la câțiva bănuți la 100 de euro 50 de măști sau 10 bucăți la 99 de lei.
Ca alte epidemii, va trece și nebunia virusului care până acum nu a omorât niciun copil sub 9 ani. Dacă nu se va găsi leacul, se pare că virusul dispare de la sine la temperaturi de peste 20 de grade.
Mai greu va trece criza guvernamentală. Ludovic Orban și-a depus mandatul prin care era desemnat cu formarea unui nou guvern. Dacă premierul interimar nu și-ar fi direcționat întreg discursul pe dorința de a cădea guvernul pe care îl propunea, probabil că s-ar fi făcut un pas spre anticipate. CCR a intervenit, lăsând impresia că proiectul a căzut din vina lui Orban.
PSD a ieșit victorios dintr-o luptă ce părea câștigată de PNL și de președintele Iohannis înainte de a începe.
Figura se repetă. Partidele s-au prezentat în fața președintelui pentru consultări. PSD nu a propus niciun candidat. PMP îl propune pe Cristain Diaconescu. UDMR vrea un guvern politic. USR îl propune pe Dacian Cioloș. ALDE și-ar dori un premier independent, însă nu a făcut o propunere concretă.
Pro România vrea stabilitate politică. Pornind de la propria experiență, Victor Ponta s-a propus pe el însuși, însă a declarat că este conștient că nu va fi desemnat de președintele Iohannis, deși a format patru guverne.
Atmosfera de dinaintea anunțului așteptat de la președinte părea una destul de liniștită, de înțelegere de către toate partidele a situației politice din țară. Toți liderii prezenți la consultări și-au exprimat intenția de a contribui la efortul comun de instalare a unei stabilități politice bazate pe o majoritate parlamentară. USR este gata să intre la guvernare. Același lucru au lăsat să se înțeleagă PMP și UDMR. Stabilitate vrea și Pro România. Prea vocal nu a fost nici PSD.
Aparent, partidele parlamentare păreau să fi ajuns la un punct comun.
Anunțul a venit la ora 20. Președintele Iohannis l-a nominalizat pentru formarea unui nou guvern pe Florin Cîțu, care ocupă funcția de ministru de Finanțe în guvernul PNL.
Prin nominalizarea lui foarte probabil se dorește o nouă încercare de forțare a alegerilor parlamentare anticipate. Ludovic Orban rămâne în continuare premier interimar.
Odată cu desemnarea încep să vină și criticile. Florin Cîțu este unul dintre cei mai acizi critici la adresa PSD. Evident, PSD nu va vota un guvern condus de el. Asta se și dorește. Cum vor reacționa partidele care și-au exprimat disponibilitatea de a vota un guvern stabil? Foarte probabil PNL va continua aceeași linie deschisă de Ludovic Orban. Este greu de crezut că guvernul Cîțu va primi învestitura parlamentului. Așadar, lucrurile vor continua în același ton.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu