sâmbătă, 2 septembrie 2023

Cum a murit Salomeea, cea care a cerut pe tipsie capul Sf. Ioan Botezătorul

 

Dacă vom băga de seamă în jurul nostru şi vom observa cum mor oamenii, vom vedea că în general aceasta se aseamănă cu păcatul lor. Precum este scris: cine scoate sabia, de sabie va pieri (Matei 26: 52).

Orice păcat este o lamă de cuţit, iar oamenii se ucid prin răul pe care cu plăcere îl comit.

Salomeea, fiica cea necurată a necuratei Irodiade, este un exemplu bun. Ea a cerut să primească pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul.

Aflându-se în Spania, în cetatea Lerida, unde era exilată cu Irod şi cu Irodiada, Salomeea s-a pornit să treacă într-o zi râul Sikaris, care era îngheţat. Dar gheaţa s-a spart şi ea a căzut în apă până la gât. Gâtul ei s-a strâns între sloiuri şi aşchii de gheaţă, cu cât se lupta mai mult ca să scape, zbătându-se cu picioarele, cu care odinioară jucase necurat înaintea lui Irod. Ea nu a putut nici să se înalţe deasupra apei, nici nu s-a scufundat, ci o bucată ascuţită de gheaţă i-a tăiat capul. Apa a cărat trupul cel necurat, iar Irodiadei i s-a adus capul fiicei ei pe o tipsie, precum odinioară al lui Ioan.

Să ne înspăimântăm de asemănarea dintre felul morţii şi al vieţii celor păcătoşi.

Prinţul Areta, care a vrut să răzbune onoarea fiicei lui, a pornit război împotriva lui Irod şi i-a învins. Învins fiind Irod, Caligula l-a osândit la surghiun – mai întâi în Galia, iar mai apoi în Spania.

Irod şi Irodiada au trăit în surghiun, în sărăcie cumplită şi în înjosire, până când s-a deschis pământul şi i-a înghiţit de vii.

Uciderea Sfântului Ioan Botezătorul s-a întâmplat chiar înainte de paştele iudeilor, dar ea se prăznuieşte la 29 august deoarece aceasta este ziua în care s-a sfinţit slăvita biserică închinată lui din Sevastia, ridicată chiar deasupra mormântului lui, de către slăviţii împăraţi Constantin şi maica lui Elena. Această biserică mai adăposteşte şi moaştele a doi dintre ucenicii lui Ioan Botezătorul, Sfinţii Elisei şi Avdie.

 

(Fragment din Proloagele de la Ohrida, sf. Nicolae Velimirovici) – Sursa: Atitudini

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu