sâmbătă, 30 septembrie 2023

S-a deschis Tabăra Națională de Literatură și Artă ARCHEUS Ocoliș, ediția 2023

 


Vineri, 29 septembrie la Ocoliș, ora 14,00 pe domeniul (conacul) președintelui Fundației culturale ARCHEUS dr. Ioan Marchiș, a avut loc slujba de pomenire a scriitorilor ( poeți, prozatori, critici literari, oameni de televiziune), pictorilor, sculptorilor, cântăreților, artiștilor în general, care s-au născut pe aceste meleaguri sau au iubit Maramureșul și au interacționat cu acest mirific loc. Acest moment solemn a fost oficiat de către preoții Jicărean Virgil și Țura Olimpiu Călin, din păcate lista cu cei pomeniți care au ajuns la Domnul organizând un Cenaclu al Cerului, extinzându-se an de an, spre tristețea noastră, a celor care încă respirăm anotimpuri! 

Dr. Ioan Marchiș, o gazdă minunată, ne-a invitat pe toți cei prezenți la locul bine știut al ședințelor de cenaclu ARCHEUS de când s-a organizat prima dată, cu aproximativ 20 de ani în urmă! S-a citit poezie în special, din creațiile următorilor: Rodica Brad-Păuna, Elena Cărăușan, Nicolae Scheianu, Ioan Dragoș, Gelu Dragoș, Ștefan Herțeg, Ioan Marchiș, Vasile Lupșe. Moderator al evenimentului literar a  fost poetul Nicolae Scheianu, discret, atent și cu multă experiență la acest gen de manifestări, motiv pentru care ”Tătuca” l-a mandatat să fie și în următoarele zile. 

Dr. Ioan Marchiș ne-a prezentat numărul din acest an al taberei - Revista de Cultură a Maramureșului ARCHEUS, MMXXII - revistă dedicată celor trecuți din această lume, un gest impresionant al celor care conduc prestigioasa revistă literară. Sunt cuprinși următorii: Mihai Olos, Valeriu Sabău, Vasile Grigore Latiș, Teresia B. Tătaru, V.R. Ghenceanu, Ion Burnar, Ion Codreanu, Augustin Cozmuța, Radu Săplăcan, Vasile Dobra, Ion M. Mihai, Ion Bogdan, Claudian Cosoi, Corneliu Oneț, Ioana Ileana Ștețco, Vasile Bologa, Mihai Cupcea, Ion Igna, Adam Puslojic, M.N. Tomi, Augustin Frățilă, M.N. Rusu și un material al lui Tiberiu Alexa despre fotograful Radu V. Suciu.

Punctul culminant al serii întâi a fost concertul folcloric susținut de Grupul IZA, grup binecunoscut atât în țară cât și în lume, format din virtuozii Ioan Pop, Ioachim Făt și Grigore Chira, doamnele din formație fiind scutite de această dată.

Despre performanțele culinare ale lui Daniel Florin Marchiș căruia i-am cântat LA MULȚI ANI, cu ocazia zilei de naștere și ale părintelui Virgil Jicărean nu mai vorbim, ca să nu-i facem invidioși pe cei de la ”Chefi la cuțite”.

A fost o zi de toamnă mirifică, într-un cadru natural edenic, în care, prin grija dr. Ioan Marchiș ne-am adus aminte de colegii noștri dragi care nu mai sunt!

                                                                                           Gelu DRAGOȘ, UZPR




























                                      
                                 




Foto: GDL și Sanda Marchiș

Un comentariu: