miercuri, 27 septembrie 2023

Expoziția de fotografie etnografică „Tradiții Vii”, vernisată în orașul polonez Wieliczk

 

După ce timp de aproape o lună (17 august – 12 septembrie 2023) expoziția de fotografie etnografică „Tradiții Vii”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a fost admirată în Cracovia, la Biblioteca Publică Voivodală, de la sfârșitul săptămânii trecute bucură publicul din orașul Wieliczka, unde se află celebra mină de sare cu același nume, cea mai mare din Europa, care atrage zeci de mii de turiști anual, fiind înscrisă în anul 1978 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Expoziția a fost vernisată recent, în holul inferior al Bibliotecii Orășenești, în prezența consulului general al României în Polonia, Anca Simon Mihai, primarul orașului, Artur Kozioł și consulul onorific al României la Cracovia, Ignat Timar. În cadrul evenimentului, directorul bibliotecii din Wieliczka, Piotr Sionko, a mulțumit autorităților prezente, dar și inițiatorilor proiectului, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, pentru bogatul patrimoniu cultural imaterial românesc, prezentat în cadrul expoziției.

Expoziția  „Tradiții Vii” va putea fi admirată de cei interesați până pe 5 octombrie, a.c.

Manifestarea face parte din cadrul proiectului „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”, care beneficiază de o susținere financiară nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Aceasta prezintă, în 30 de panouri fotografice de mari dimensiuni, 18 obiceiuri, practici și meșteșuguri din România, dintre care o parte  înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural  Imaterial al Umanității. Privitorii pot să interacționeze prin coduri QR inserate în grafica panourilor fotografice cu site-ul wwww.traditiivii.ro, dar și cu alte site-uri de specialitate, pentru a afla mai multe informații despre cultura tradițională din județul Cluj și România. Sânzienele, Mărțișorul, Jocul Călușului, Doina sau obiceiurile cu măști sunt doar câteva din tradițiile specifice românești, care poartă  publicul polonez într-o lume arhaică.

 

NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu