vineri, 15 septembrie 2023

Mihai Epli caută lumea ideală prin poezie

 


Despre poetul Mihai Epli am mai scris, dar o fac cu plăcere și de această dată, el fiind un prolific în a tipări. La prima vedere pare o poezie facilă, dar citind cu atenție și băgare de seamă o să observi că spune multe adevăruri (cu titlu de axiome) în versurile scrise în nopți de nesomn sau stând ore în șir la cafea la pub-ul din colț.

Sinceritatea poetică place, într-o vreme în care valorile s-au inversat și mai place (cel puțin mie) că-și pune ”sufletul pe tavă” fiindcă numai dacă ești sincer cu tine, poți fi sincer și cu cititorii tăi.

După ”Lacunele luminii”, ”Lacunele speranței”, ”Lacunele Privirii”, ultimele tipărite la editura ”eCreator” iată că la început de toamnă Mihai Epli vrea să ne surprindă plăcut cu ”Lacunele simțirii”, aceeași editură ”eCreator”, ceea ce dovedește o continuitate, în crescendo, a operei lui.

Nu știu dacă autorul este un  introvertit, un obsedat de propriile trăiri interioare dar știu că-n poezia lui găsești iubirea (carnală dar și cea platonică), dragostea (el rămânând un veșnic îndrăgostit, motiv pentru care și scrie poezii ”muzelor” pe care le întâlnește în viața reală), dorul, revolta, tristețea, bucuria, liniștea, resemnarea.

Și dacă vorbim de lacune, sigur că unele poezii puteau fi îmbunătățite (par neterminate ca idee poetică și mesaj), altele au rima care șchioapătă, dar per ansamblu, este un volum reușit iar poetul Mihai Epli de aplaudat pentru perseverența cu care-și cultivă eul poetic.

Volumul de față ”Lacunele simțirii” este împărțit în mai multe secțiuni pentru a nu obosi cititorii cu un amalgam de teme și motive redate în poeziile lui: ”(Stră)Luciri tardive”, ”Închinare Iuliei”, ”(Ano)Timpul reveriilor”, ”Acrostih”.

Poetul mulțumește Divinității pentru tot ceea ce i-a dăruit și la ce l-a supus de-a lungul timpului: ” Din propria mea cenușă /M-am renăscut azi, draga mea zeiță. /Îți mulțumesc că ai fost lângă mine/Atunci când nu m-am simțit bine,/Și boala m-a răpus la pat, în taină -/Vocea ta plăpândă,  /Privirea ta angelică /Mi-au dat speranță /Să am credință, putere și speranță” (”Pasărea Phoenix”).

Dragostea de mamă cât și dorul de ea, sfătuitorul suprem care-ți dorește binele se regăsește emoționant în poezia ”Scrisoare mamei mele”:  ”Azi e ziua în care se împlinesc /Patru ani de când tu nu mai ești. /Lacrimi amare port în mine,/Nu te pot uita, îmi e tare dor de tine./Îți port dorul în fiecare clipă, /În lipsa ta mamă, de soartă mi-e frică. /Am rămas fără putere și sufletul îmi plânge,/Departe ai plecat și m-ai lăsat fără cuvinte. /Aprind o lumânare și mă rog la Dumnezeu,/Să-mi aline suferința, căci fără tine mi-e greu”.

O poezie de dragoste reușită este ”Răgușit”:  ”Sunt răgușit /Corzile mele vocale nu mai scot niciun sunet, /S-au rușinat de frumusețea ta. /Am amuțit,/Rămân fără cuvinte când ești lângă mine./Mă uit în ochii tăi ce-mi zâmbesc /La fel ca stelele ce strălucesc /De pe cerul gol, uitat de iubire”, ce amintește de ”Poem” a lui Nichita Stănescu.

În poezia ”Bolnav” poetul Mihai Epli gândește lucid și e un justițiar iar eu tind să cred că alții sunt ”bolnavii”, motiv pentru care v-o spun atenției: ”Sunt înconjurat de teorii false /Nu mai știu care e realitatea. /Aștept o știre nouă cu nerăbdare /Din partea Statului Român care; /Prin minciună și progresivă manipulare /Mi-a distrus încetul cu încetul viața.// Nesilit de nimeni m-am vaccinat/Și am crezut ca prostul că voi fi protejat;/Dar oricând de covid pot fi infectat/La fel ca și ceilalți ce nu s-au injectat. /Atunci ce rost a avut acest experiment?/De ce doar Europa se vaccinează atât de frecvent?/Adevărul doare și încă nu știu nimic, /Doar că s-a mi s-a schimbat codul genetic /Și că mă obosește puțin acest ser fiziologic”.

Deși se desprinde multă tristețe în poeziile lui, un licăr de speranță întâlnim în poezia ”A trecut” în care trage linie la sfârșitul anului 2022, face un bilanț al anului pandemic scurs: ” A trecut un an cu bune cu rele /Cu vise-mplinite speranțe și probleme;/Sunt în anul nou cu zâmbetul pe față, /Cu gândul că voi avea o mai liniștită viață. /Aș vrea să treacă odată pandemia: /Să îmi văd prietenii adevărați și biblioteca; /Fără restricții și certificatul de vaccinare /Fără minciuni politice și aceiași nedreptate. /Poate Dumnezeu îmi ascultă ruga /Și 2022 îmi va lumina calea,/Calea spre fericire și multă sănătate, /Drumul spre o viață îndulcită cu toate”.

Dragostea de țară, patriotul și naționalistul Mhai Epli se poate observa cu ușurință în poezia ” 1 Decembrie”, în care poetul vine cu îndemnuri mobilizatoare pentru nația din care se trage: ” Azi e ziua în care /Soarele pe cer apare:/Încălzește inimile noastre, /Cu razele sale purificatoare. //Azi e mare sărbătoare, /E 1 Decembrie dragă române! /Uită agonia și lasă deoparte certurile: /Iubește-ți frații care au murit în războaie. //Fii patriot și deschide-ți sufletul /Cu mâna pe inimă fredonează imnul./Uită trecutul și în prezent să trăiești /Și viitorul îți va aduce tot ce îți dorești”.

Exact opusul poeziei ”1 Decembrie” este ”O țară vândută”, în care Mihai Epli spune niște adevăruri dureroase, palpabile și știute de românii simpli, mai puțin de cei care ne conduc. O poezie pe care aș recita-o la microfonul tribunei Parlamentului României: ” România mea minunată și iubită /Este de trei decenii la străinii vândută. /Dacă ar ști Ceaușescu unde am ajuns /Și-ar dori moartea, neavând nimic de spus.//Suntem îndatorați la băncile mondiale, /Oamenii din parlament cerșesc în continuare: /Visează la proiecte noi, dar nu fac nimic /Sunt atât de parșivi că în continuare ne mint.//Suntem sclavii Europei datorită lor,/Doar aerul e al nostru din acest popor. /Pădurile noastre la austrieci sunt vândute /De acest bavarez îngâmfat și fără scrupule”. Ce ar mai fi de zis?!

Abordează și mass-media, știrile false, ipocrizia patronilor de televiziuni unde primează banul, nu adevărul ca-n  poezia ”Nu știu ce să cred”: ”Lumea înnebunește din cauza știrilor, /Fiindcă va veni întunericul magnaților. /Unul dintre ei vrea să ne ia curentul,/Să se liniștească două săptămâni pământul. //A creat o panică globală cu acest plan mârșav: /Care nu se știe când va veni și cât va fi de grav,/Doar atât e cert că vom suferi și greu vom trăi,/În așteptarea luminii ne vom amăgi /Sau în cel mai rău caz pe rând vom muri -//Prin acest virus nu ne-a putut diminua /Cu foametea și frigul nu va  mai eșua./Acesta este planul lui de mult pus la punct:/Să scape de populație că suntem prea mulți”.

Pe romanticul singuratic, mereu atras de univers și celest  îl întâlnim în poezia ”Caut lumina”:  Noaptea, /Printre stelele ce strălucesc /Caut orbit lumina./Solitar călătoresc,/Caut fericirea eternă /În timpul ce trece/Ce îmi macină sufletul gol.//Singurătatea /Mă îmbrățișează /La fel ca o femeie ce apreciază /Defectele mele/Sau calitățile celeste /Pe care le port în mine”.

Forța lui creatoare vine din tot ce-l înconjoară, poetul  suferă pentru românii din străinătate, pentru copiii abandonați, pentru nedreptățile lumii dar și pentru vecina bolnavă: ” Draga mea vecină/Atât de rău îmi pare /Că azi nu te simți bine./Acum sunt /Mai melancolic ca niciodată /Mă rog la Dumnezeu să îți dea sănătate./Universul plânge /Alături de mine sunt florile, /Familia ta ce te iubește /Și întodeauna va fi lângă tine”.

Un număr însemnat și o secțiune întreagă este închinată Iuliei, fiindcă ea este: ” Iubita mea, /Ești clepsidra sufletului meu” (”Clepsidra sufletului”); ” Iubito, /Atât de angelică ești /Când acest peisaj mirific te îmbrățișează, /Încât lumina din tine /Strălucește tot mai intens” (”Înger în vacanță”); ” Iubito!/Ești îngerul meu născut din lumină. /Privirea ta apare în razele soarelui, /Îmbrățișarea ta tandră /Persistă în strălucirea lunii albastre /Care pe cerul mirific se află„ (”Înger născut din lumină”;” Iubita mea,/Ești balsamul sufletului meu./Acum nu mai sunt solitar, /Lângă tine zâmbesc /Lacrimile-mi deșarte /Nu mai cad pe pământ. /Mă bucur că strălucesc /La fel ca o stea /Care niciodată nu își pierde nemurirea” (”Balsamul sufletului meu solitar”); ” Atunci când mă gândesc la tine/Sărut pământul, /Cu mâna mea stângă ating universul. /Florile care își pierd petalele /Nu se compară cu frumusețea ta” (Sărut pământul”).

Interesante sunt și poeziile ”Melancolia iernii”, ”Zâmbet de mai”, ”Mea ego” un ars poetica autorului, ”Speranțe și reverii” din a treia secțiune.

În fine, ultima secțiune din volum, Mihai Epli scrie ”Acrostih” iar subiectele  abordate sunt persoane ( Crina Bud, Adriana Crăciun, Diana Dimitrache, Amalia Melnic, Alin Morar, Gigel Cornel, Luciana, Tatiana, Victoria, Yuri, Oliviu, Simina, Daiana, Iulia ș.a.) dar și cățelușa ”Arra” sau editura ”eCreator”.

Cred că cel mai bine l-a descoperit pe poetul Mihai Epli prietena Olimpia Mureșan care a spus: ” El găsește curajul de a fi el însuși, deși încă nu știe cine este, prin vers scrutează adâncimile „eului” în încercarea de a se descoperi, a crea și a-și trăi atât visul cât și realitatea”.

Aș vrea să cred că golurile existențiale ale lui Mihai Epli se vor umple printr-o nouă carte de poezii în care să transpire mai mult în găsirea eului poetic ideal spre care tinde oricine!

                                                                            Gelu Dragoș, UZPR

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu