miercuri, 13 septembrie 2023

…Și cărțile lui Al.Florin Țene se numără toamna

 

Nu numai boboci se numără toamna, vorba apoftegmei ce circulă prin popor, ci și cărțile scriitorului Al.Florin Țene, președintele național al Ligi Scriitorilor.Această realitate exprimă hărnicia și talentul acestui om de cultură, care mai este și un activ promotor cultural care o viață întreagă a îndrumat și promovat talentele provenite din România tainică și profundă.

Zilele acestea a apărut a 97 carte a acestui scriitor cunoscut atât în țară cât și în străinătate.Al.Florin Țene a publicat, până în prezent volume de poezii, proză scurtă, romane, critică literară, eseuri și antologii, pe lângă faptul că de-alungul vieți sale a înființat  6 cenacluri literare, unele dintre ele funcționează și astăzi, promovând tineri scriitori care astăzi sunt personalități remarcabile în cultura română. Însă să nu uităm că Al.Florin Țene este și unul din părinții Zilei Limbii Române care, prin demersul său, alături de Conel Leu și Ligya Diaconescu , a opținut aprobarea Parlamentului României pentru sărbătorirea Zilei Limbii Române în data de 31 august.

Așa cum subliniam la început zilele acestea au apărut două cărți:una în Canada la Montreal, la Editura Globart Universum, intitulată „Mihaela CD și opera sa în opinia criticului literar Al.Florin Țene „, în care cunoscutul critic literar din România  analizează cu profesionalism cele 17 cărți ale scriitoarei Mihaela CD, cunoscută și prin activitatea neobosită de a promova cultura română pe meridianele lumii, care alături de soțul domniei sale Johnny Ciatloș Deak, conduc Editura  Globart Universum din Montreal, în care publică cărți ale autorilor români. Lucru ce nu-l prea fac Institutele Culturale românești finanțate de la bugetul statului Român.Despre opera Mihaelei CD, Al.Florin Țene  concluzionează:“ „Cu cât am citit mai mult din poezia Mihaelei CD pe calea redefinirii de sine, cu atât înţeleg închip mai profund imaginea de scriitoare integrală a culturii.În fond, poeta româncă din Canada este cea mai penetrantă în direcţia metafizicii în poezie. … Poeta e creator de atmosferă originală, eufonică, abisală în acea versificaţie clasică. Mihaela CD este o poetă talentată, poate cea mai mare din diaspora românească, fiind poeta care a biruit, cu poemele şi vasta eioperă literară, trecerea timpului şi «Uita-vom tot pentru-a iubi!»

A doua carte apărută semnată de Al.Florin Țene este “ În fața lui Dumnezeu, geniul e văr primar cu idiotul“, apărută la Editura Napoca Star. cu o prefață de dr.Ionuț Țene și o postfață de Liliana Moldovan. Pe ultima copertă autorul specifică: “ Proiectul  inițiat în urmă cu cinci ani, intitulat „Sfinții închisorilor“, se apropie de sfârșit. După ce am publicat romanele despre Radu Gyr, Vasile Militaru, Valeriu Gafencu, Traian Dorz, aveți în mână, dragi cititori, romanul despre filosoful Petre Țuțea, iar în cursul anului viitor va apărea romanul „Nu se schimbă ispitele, se schimbă numai sensul lor- Viața filozofului Mircea Vulcănescu între realitate și poveste”.Pe ultima copertă a cărții, autorul specifică:“Acest ciclu de șase romane se constituie într-o amplă frescă a suferințelor intelectualilor, a preoților, țăranilor și muncitorilor, bărbați și femei, urmare a luptelor acestora pentru democrație, libertate de gândire, exprimare și a refuzului de a colabora cu organele comuniste impuse de sovietici, îndurate în pușcăriile comuniste etc. Verticalitatea acestora în temnițele comuniste  este un exemplu de dârzenie contra unei ideologii ce transformase societatea românească într-un lagăr al sclavagismului ideologic ce încălca toate Drepturile  Omului. Aceste cărți cuprind viețile scriitorilor amintiți, aceștia fiind marcanți eroi ai temnițelor comuniste și iluștri martiri ai Bisericii Ortodoxe care, prin pilda vieții lor, ne-au învățat un lucru elocvent: Prin credință nezdruncinată, orice iad poate fi biruit. Prin Hristos, martirii neamului românesc au biruit iadul comunist. Un exemplu de a nu-și pune talentul primit de la Dumnezeu în slujba ateilor criminali.

Am ales șase scriitori, și nu mai mulți, cu toate că meritul de a fi numiți Martiri și Sfinții Închisorilor comuniste  este foarte mare, ținând cont și de semnificația cifrei 6 care este întruchiparea inimii, așa cum au avut-o martirii. Aceștia au reprezentat iubirea necondiționată și capacitatea de a sprijini, hrăni și vindeca durerea într-o speranță spre mai bine. Este o forță puternică de compasiune și empatie, iar lumina lor caldă este un far de înțelepciune și o lecție de istorie. Rolul acestora a fost, și este, de a-și folosi inima, talentul, înțelepciunea  și sufletul pentru a fi în slujba celorlalți. Cifra 6 în numerologie strălucește în parteneriatele de orice fel, dar mai ales în cele emoționale. Empatia martirilor față de țară, libertate, democrație și neam ne este un exemplu și se înscrie cu litere de aur în Istoria neamului românesc. Exemplul lor ne este lecție să nu lăsăm garda jos.

Acest ciclu de șase romane se constituie într-o adevărată saga a unui eroism exercitat într-un timp cenușiu și sângeros din istoria recentă a României, impus de tancurile rusești cu sprijinul colaboraționiștilor și a comuniștilor români”.

Și prin aceste două cărți, neobositul și talentatul scriitor polivalent ne dovedește că viața sa de peste 80 de ani nu a fost în zadar, că a creat un drum de lumină a cuvântului, ce călăuzește iubitorii de cultură pe drumul adevărului istoric și al înțelegerii sentimentului uman înveșnicit în versuri nemuritoare.

 

Prof. Silviu Potoroacă             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu