luni, 13 noiembrie 2023

Sfântul Martin sărbătorit cu defilare cu lampioane și slujbă la Biserica ”Sfânta Treime” din Baia Mare

 

Sfântul Martin a fost sărbătorit sâmbătă, 11 noiembrie cu defilare cu lampioane și slujbă la Biserica romano-catolică ”Sfânta Treime” din Baia Mare.

Episcopul Sfântul Martin de Tours are o importanță deosebită pentru comunitatea băimăreană, încă din secolul al XV-lea. În secolul al XIX-lea, în cinstea lui a fost construită o biserică din Țințirim, iar în locul ei stă biserica de astăzi, veche de peste trei secole.  La Biserica Sfânta Treime a fost susținută o liturghie celebrat de István Vargin, preot asistent în Sighetu Marmației, au concelebrat Róbert Szmutku, paroh și István Covaci, paroh din Târgu Lăpuș , şi József Fanea, paroh din Porumbești.

Episcopul Sfântul Martin de Tours s-a născut în Pannonia, Szombathely de astăzi, în jurul anului 316 și a murit în 397. Era soldat, dar după ce a auzit chemarea Domnului, a renunțat la profesia militară, iar în 371 a fost ales episcop de Tours. Cu numele lui sunt asociate mai multe povești legendare, dintre care cea mai faimoasă este împărțirea mantiei unui soldat unui cerșetor, precum și faptul că s-a ascuns în cuibul gâștelor pentru a nu fi ales episcop, dar gâștele l-au trădat cu vocile lor.

Potrivit tradiției, cine nu mănâncă gâscă de Sf. Martin va suferi de foame tot anul.

La finalul slujbei, voluntarii parohiei au oferit participanților pâine cu untură de gâscă și ceai cald.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu