Ianuarie 4, 2024
Haideți să contribuim mai mult la creșterea spirituală a copiilor în 2024
Cea mai mare și de valoare investiție pe care o pot face părinții în copiii lor este să îi îndrume spre Dumnezeu. Cea mai mare și de valoare investiție pe care creștinii o pot face în copii este să pună în ei valorile creștine. Aceste investiții nu sunt niște subiecte abstracte ori pentru discuții generale, ci niste imperative pe care ni le asumăm ca cetățeni creștini ai cetății. Ele ne aparțin nouă tuturor, cu mic, cu mare.
Cartea lui George Barna
Creștinismul nu se moștenește, ci se propovăduiește, iar identitatea creștină vine prin instruire. Aceste trei simple concluzii sunt explicate aprofundat și constituie obiectivul cărții tocmai publicate de George Barna, Raising Spiritual Champions: Nurturing Your Child’s Heart, Mind, and Soul / Creșterea campionilor spirituali: hrănirea inimii, minții și sufletului copilului tău.
Creștin practicant, George Barna a fost, vreme de mulți ani, un pollster care a avut propria lui firmă de sondaje de opinie și studii sociologice. Curiozitatea lui intelectuală a fost să afle cum gândește vastul grup de creștini americani, cu precădere cei de proveniență evanghelică. Accentul a fost mai mult pe aspectele sociale și politice, dar și, simplu vorbind, doctrinele esențiale ale creștinismului. Subiectele au fost diverse, de la avort, de exemplu, la credința în existența ori absența Iadului.
Metodologia lui Barna a evoluat în timp. La începutul carierei, sondajele erau făcute mai mult în persoană. Barna și angajații lui vizitau comunități creștine în diferite arii geografice și solicitau participanților să completeze manual chestionare pe hârtie. Răspunsurile erau centralizate, iar apoi procesate, iar rezultatele publicate sub formă de studii.
De la metodele clasice de investigare, Barna și-a extins interesul prin intermediul tehnologiei, ajungând în final să cuprindă subiecte mai vaste, mai diverse și mai fierbinți, pe eșantioane de respondenți de mii de persoane ori chiar zeci de mii. În 2006, Barna și-a vândut firma, dar a continuat să fie unul dintre cei mai influenți și de încredere pollsters din Statele Unite, la același nivel cu Gallup și Pew Research, cea din urma firmă fiind tot o agenție de sondaje de opinie creștină, dar cu orizonturi globale.
Declinul perspectivei biblice asupra societatii
De-a lungul zecilor de ani în care s-a interesat de modul în care gândesc creștinii privind credința, viața socială și politicul, Barna a observat o scădere treptată, dar palpabilă a ceea ce sociologii creștini numesc the Biblical Worldview.
Prin Biblical Worldview se înțelege măsura în care perspectiva unui creștin privind anumite aspecte sociale ori politice este dată de Scriptură ori de lumea seculară. Un exemplu simplu este avortul. Dacă poziția unui creștin este influențată de Biblie privind avortul, înseamnă că deține o perspectivă biblică privind subiectul. Iar dacă poziția lui e formată de criterii nebiblice, perspectiva este una nebiblică.
Gândul principal cu care Barna își deschide cartea tocmai publicată este regretul lui că nu a investit mai mult în copii și în generația tânără pentru a-i instrui în creștinism și valorile creștine. Pentru a pune în ei o perspectivă creștină asupra societății. Privind în urmă, Barna observă că în multa lui muncă printre creștini a descoperit o lipsă de interes de partea multor părinți de a pune în copii o perspectivă creștină asupra vieții și societății. Munca aceasta esențială și serioasă o lasă pe seama pastorilor ori a celor plătiți să o facă.
Provocari pentru alfabetizarea spirituala
Alfabetizarea și instruirea în creștinism a copiilor este indispensabilă și garanția viitorului creștinismului. Scrie Barna: ... if we do not get it right with young children, the chances are good that we will never see those people mature into real disciples of Jesus /daca nu ne mișcăm și nu izbutim în privința copiilor, șansele sunt reale că nu îi vom vedea niciodată transformați și maturizați în discipoli ai lui Isus ...” (Prefață)
Barna observă, de asemenea, că circumstanțele de azi privind educația religioasă și spirituală a copiilor sunt radical diferite de cele din 2003 și de dinainte. Provocările care fac educația spirituală a copiilor foarte dificilă astăzi sunt multe și agresive. Barna enumeră câteva dintre ele:
(1) părinții au transferat școlilor și pastorilor obligația de a le instrui copiii în creștinism;
(2) atitudinea societății în general față de creștinism s-a schimbat și a devenit ostilă;
(3) competiția din partea ideologiilor seculare privind rolul părinților în educarea și creșterea copiilor, inclusiv transmiterea valorilor copiilor;
(4) revoluția sexuală cu toate consecințele ei sociale;
(5) pandemia;
(6) confuzia și accesul minților imature și neformate spiritual ale copiilor la ideologii toxice prin intermediul internetului;
(7) schimbările sociale și politice zgomotoase din ultimii ani care dezorientează copiii; și
(8) schimbările privind valorile în gândirea creștinilor care se produc inevitabil sub influența culturii seculare.
[NOTĂ: Un exemplu din săptămâna aceasta este un articol care pretinde că dacă creștinii ar ajunge la putere ar instaura un sistem politic mai rău decât cel autoritar. Din nefericire, aceste articole sunt scrise de creștini „progresiști” care denigrează creștinii conservatori. [https://www.theatlantic.com/.../christian.../676974/]
Cum alfabetizam copiii in crestinism?
Cartea lui Barna, însă, nu este o simplă observație ori critică. În cea mai pare parte, ea oferă rețete clare și practice pentru fiecare părinte creștin să-și transforme copiii în „campioni spirituali”.
În primul rând, observă Barna, not all hope is lost / nu ne pierdem nădejdea, dar părinții trebuie să înceapă devreme instructajul în creștinism al copiilor lor. Conform datelor statistice date de Barna, “if parents start well, children finish well / dacă părinții încep bine, copiii vor termina cu bine”. Educația în creștinism trebuie să înceapă în familie, la o vârstă fragedă și trebuie menținută.
Scrie Barna: “the research is very clear that the more biblically prepared a child is to address life, the more likely they are to embrace a Christlike approach to daily challenges / studiile arată foarte clar că cu cât un copil este mai bine pregătit din punct de vedere biblic pentru a confrunta viața, cu atât mai probabil copilul va adopta o perspectivă creștină privind provocările vieții ...
În al doilea rând, observă Barna, creștinii nu pot schimba lumea – așa cum le este chemarea, dacă nu încep cu prezentul. Copiii lor sunt viitorul. Un viitor sănătos social și valoric înseamnă copii sănătoși și bine dezvoltați spiritual astăzi.
În al treilea rând, o motivație fundamentală pentru implicarea părinților în maturizarea spirituală a copiilor lor este ca ei sunt importanți pentru Dumnezeu. Dumnezeu a avut întotdeauna un interes special în copii pentru proiecte speciale. Spiritual vorbind, pentru Dumnezeu nu există „copii ai străzii” și nu ar trebui să existe nici pentru noi.
Motivația aceasta trebuie să o transformăm într-o prioritate esențială și datorită faptului că ne confruntăm cu o competiție furibundă când e vorba de creșterea spirituală și valorică a copiilor. Societatea alternativă seculară, păgână, hedonistă și imorală caută și ea să transforme copiii creștinilor în „campioni”, dar „campioni ai necurăției”.
O mare dar indispensabila provocare pentru 2024
Capitolul final al cărții lui Barna discută „parteneriatul dintre familie și biserică” pentru creșterea și dezvoltarea spirituală a copiilor. Există provocări serioase în acest sens de care nici biserica, nici pastorul nu se pot ocupa. De exemplu, internetul, media socială, ideologiile toxice și ereziile seculariste nu sunt de domeniul bisericii, ci fac parte din repertoriul obligatoriu al părinților.
Părinții trebuie să fie în prima linie de bătaie împotriva influențelor nocive care se abat asupra copiilor. Părinții trebuie să monitorizeze ce anume intră în mințile copiilor lor dinspre spațiul virtual. Părinții trebuie să se intereseze. Părinții trebuie să spună copiilor diferența dintre bine și rău. Părinții trebuie să impună limite privind accesul copiilor la ereziile seculariste, limite privind accesul și folosirea tehnologiei și canalizarea utilizării tehnologiei spre scopuri care zidesc o personalitate creștină în ei.
Care este rolul bisericii? Să maturizeze părinții și să îi transforme în educatori spirituali ai copiilor lor. Biserica trebuie să fie deschisă să discute – din perspectivă biblică, subiectele fierbinți ale zilei. Când, de exemplu, întreabă Barna, retoric, ați auzit ultima omilie privind avortul, imoralitatea sexuală, impactul nefast al divorțului asupra familiei și copiilor, transgenderismul și alte învățături eretice de acest gen?
Dacă subiectele acestea nu sunt discutate, părinților li se va da de înțeles că ele nu sunt importante, ci irelevante pentru Biserică. Iar această lacună se va răsfrânge asupra copiilor care vor deveni și mai analfabeți privind valorile și Adevărul.
Alfabetizarea spirituală este un sistem piramidal. Biserica și pastorii alfabetizează părinții privind valorile și învățăturile sănătoase, iar părinții fac același lucru cu copiii lor. (Paginile 183-185)
Din nefericire, concluzia lui Barna privind sistemul piramidal este sumbră: “the inescapable conclusion is, of course, that they [the parents] cannot give what they do not possess. Therefore, most Christian churches are filled with adults who are not receiving teaching that would point them toward thinking biblically / concluzia inevitabilă este, bineînțeles, că ei [părinții] nu pot da ceea ce ei nu posedă. În consecință, majoritatea bisericilor sunt pline de adulți care nu primesc o învățătură care le-ar permite să gândească biblic”. (Pagina 185)
În paginile de final ale cărții, Barna îndeamnă părinții să lupte pentru copiii lor: fight for your children, scrie el. (Pagina 205) A fi părinte spiritual, adaugă el, este cea mai mare onoare pentru un creștin: “Parenting your children is one of the most noble and profound ways in which you can serve Him / Creșterea copiilor tăi este una dintre cele mai nobile și profunde metode prin care îl poți servi pe El / Hristos”.
Haideți, deci, ca în 2024 să investim mai mult în instruirea în creștinism a copiilor și nepoților noștri. Neutralitatea, nepăsarea, neimplicarea – nu sunt opțiuni pentru un creștin.
ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI
Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!
JOIN US ON FACEBOOK / URMARITI-NE SI PE FACEBOOK!
Publicam comentariile noastre de joi si pe Facebook. Va rugam sa ne urmariti si sa deveniti prietenii nostri pe Facebook: https://ro-ro.facebook.com/Alianta.Familiilor/
VRETI SA FITI INFORMATI?
Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.
FACETI-NE CUNOSCUTI!
Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.
ANUNTURI
Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.
Alianta Familiilor din Romania
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu