vineri, 26 ianuarie 2024

Ședința literară la Cenaclul ,,Artur Silvestri" Cluj

 

 Dacă a fost joi, 25 ianuarie 2024, a fost. Dacă a fost joi, a fost ședință literară la Cenaclui ,,Artur Silvestri" din Cluj Napoca. O binecuvântare. Pentru că nu prea îmi permite timpul, în linii mari, după intonarea imnului, prof. Voichița Vereș, a anunțat programul.

,,Domnul Al. Florin Țene ne va prezenta un bilanț al activității în cadrul Ligii!". A amintit despre cele două Filiale în Vâlcea (una la Drăgășani, condusă de Ion Nălbitoru și alta la Vâlcea, condusă de Luci Trușcă). A apreciat activitatea literară a Ligii, Filiala Constanța (președinte Vasilica Mitrea) și Filiala Iași. A prezentat revista ,,Bogdania" și a făcut un Laudatio, pentru Filiala Năsăud (președinte Ioan Mititean), aceștia din urmă fiind prezenți la ședință în număr destul de mare. Felicitări tuturor!

Iulian Patca, foarte expeditiv, ,,Pentru a permite celorlalți participanți să vorbească", a prezentat, cel mai proaspăt număr al revistei ,,Agora literară", apoi a vorbit despre concursul ,,Cărțile anului" și s-a făcut premierea celor câștigători. Multe volume intrare în concurs - peste 170, inclusiv reviste. Emoție! Diplome! Bucurie și aplauze pentru cei prezenți. A făcut rostire despre greutatea juriului în a lua o hotărâre finală și a stabili premianții, la fiecare secțiune. Mulțumiri pentru premiu și pentru aprecierea activității literare au rostit, inclusiv, cei prezenți la premiere. Să nu uit! Se lucrează la viitorul număr al revistei ,,Agora literară", deci, grabiți-vă, cei care nu ați reușit să trimiteți materialele literare. Și, iar felicitări, tuturor.

Prof. Antonia Bodea (stima și prețuire!), ne-a vorbit despre viața și opera lui Mihai Eminescu. Au adus completat col. Gavril Moisa și prof. Voichița Vereș. Mulțumim, prof. Antonia Bodea! Respect și prețuire profundă!

Prof. Vasile Sfârlea, ne-a vorbit despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza și cei 165 de ani de la Mica Unire. Foarte documentat, Domnia Sa, ne-a prezentat inclusiv poze cu Alexandru Ioan Cuza. Aceleași mulțumiri pentru prof. Vasile Sfârlea - cu prețuire și apreciere maximă.

A venit rândul celor din Liga Bistrița, Filiala Năsăud, să își prezinte cele mai proaspete apariții editoriale, semnate de către Ioan Mititean (președinte Filiala Năsăud) și Lucreția Mititean - un volum cu predicile din duminicile și Praznicele împărătești. Foarte docunentați, Domniile Lor. Personal, trăiesc o imensă bucurie, atunci când Bunul și Dreptul Dumnezeu, hărăzește să ne adune pașii. La loc de cinste, a stat prezentarea volumului ,,La poalele Sodomei", (pe care l-am primit de la autor!), apărut în condiții grafice deosebite, la Editura Karta-Graphic, 2022, Ploiești, ISBN 978-606-693-220-2, 364 p., autor Grigore Avram - ,,cu și despre jaful aurului verde, jaful pădurilor noastre seculare". Foarte interesant, se arată acest volum, încât voi lăsa deoparte celelalte promisiuni, pentru a-l citi. Felicitări, Grigore Avram, pentru curajul dumitale, deși, moral, toți ar trebui să avem această atitudine, împotriva celor care nu doresc binele societății românești. Volumul, este girat, cu un cuvânt de început, numit metaforic: ,,Romanul din liniștea nopții și din scoarța pământului", semnat de către Elena M. Cîmpan. Felicitari, tuturor!

Revin la premiile ,,Cărțile anului", și premianți. Printre cei premiați este președinta L.S.R., Filiala Maramureș, prof. Carmena Felicia Băințan - la Secțiunea Poezie - pentru cele mai recente apariții editoriale. Felicitări, doamna Carmena Felicia Băințan! Și, repet, încă multe secțiuni, multe premii și premianți. Tuturor, aleasă prețuire!

Premii? Premianți? Daaa... surpriză plăcută - carte de debut - Adrian Casoni - Turda, elev la un liceu din localitate. Ești un mare bravo, Adrian Casoni. Te felicit pentru volumul de debut, pentru premiul acordat de ligă, dar și pentru darul primit. Azi, îl voi citi. Întâi de toate, din curiozitate literară și apoi, pentru a semnala apariția a volumului. Este vorba despre, cartea de versuri, ,,De dor, de drag, de vechi și nou", apărută la Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2023, ISBN 978-606-17-2181-8, 86 p., iar din poemul ,,Zi-mi, tu, mie..." (p. 10-11), voi cita primele două strofe:
,,Ce e mama?
Dacă nu e poezie
Dragă mie.
Ce e tata?
Dacă nu un om înalt
Cu pălărie.
Ce-i familia?
Dacă nu acea ogradă
Zi-mi, tu, mie!
Ce e țara?
Dacă nu cea limbă veche
Și cea glie.
Ce e statul?
Dacă nu o fantezie
Amăruie.
Ce-i românul?
Dacă nu un patriot
Zi-mi, tu, mie!".
Părerea mea? Poezia este pe ,,mână bună", vorba românului. Felicitări, Adrian Casoni. Promit, semnalarea editorială a volumului de față. Continuă-ți visul și visarea! Crede, înainte de toate, în tine și fii puternic. Ești pe ,,drumul cel bun!".

P.S. De la Iulian Patca, am primit volumul de versuri, foarte proaspăt, 2024, ,,Povara singurătății", apărut la Editura Napoca Star.

Vasile BELE,
Cluj Napoca, 25.012024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu