marți, 30 ianuarie 2024

Nemuritorii neclintibili ai României: Isărescu, Arafat, Pahonțu, Zisu, Chirițoiu, ș.a. Cine îi ține și cât câștigă?

 


Statul Paralel da in penibil, sustinandu-si oamenii in pozitiile cheie pana la varste matusalemice. Avem deja nu unul, ci tone de exemple de personaje ce nu pot fi scoase de la butoane. I-am numit eu “isaresti”, “isarescul” ar putea oricand deveni un nou cuvant de introdus in DEX.

Mandatul actualului guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu, expiră în luna octombrie a acestui an. El deține această funcție încă din 1990 și, în ciuda mai multor tentative de înlocuire, a reușit să-și păstreze mandatul. Chiar dacă a ieșit la pensie, Isărescu a continuat să activeze la conducerea Băncii centrale.

Intrebarea “e” mai multe: o tara ca Romania nu poate genera un inlocuitor viabil si competent pentru acest securist? este Isarescu suprapresedintele care a condus, de fapt, Romania in toti acest 34 de ani, cu acordul celor care sunt deasupra licuricilor, iluminatilor si altor rodshilzi? mai poate livra competenta colaboratorul securitatii la cei 75 de ani in acest domeniu sensibil care e finanta Romaniei?

Un lucru e cert. Nicio putere politica, nici un lider din ultimii 34 de ani nu l-a putut clinti din loc. Ba incaltea aflam ca politicul romanesc e dispus sa il si mumifice in fruntea institutiei.

Si Raed Arafat e un “isaresc”, isarescul medicinei de urgenta. Calitatea de “isaresc” nu inseamna doar longevitate, ci si dificultatea de a fi schimbat, pilele pe care le ai in spate.

Putini stiu ca tutorele lui Raed Arafat in politica romaneasca nu a fost musai Ponta, ci Calin Popescu Tariceanu care l-a aburcat in 2007 in “sistem”.

Incetul cu incetul, sirianul Raed Arafat, necasatorit ca si Marcel Bolos (hehe), a acaparat Ministerul Sanatatii, apoi Inspectoratul general pentru Situatii de urgenta, controland tot sistemul medical de urgenta. In esenta, Raed si-a oficializat in Statul Roman proiectul privat SMURD, diluand forta Serviciilor Judetene de Ambulanta. De circa 14 ani, toate marile licitatii din medicina de urgenta si interventie la dezastre sunt castigate de DELTAMED, firma clujeana a lui Dan Gorgan, un vechi prieten si nu numai de-al lui Raed din vremea studentiei.

In 17 ani, nimeni nu a reusit sa il clinteasca pe Arafat de la ciolan. A mai incercat DNA, s-a fasait. L-au mai contrat niste politicieni, au fost redusi la tacere.

Se pare ca pica tara in colaps daca il scoate pe Raed Arafat din schema, asa ni se da de inteles. Pana si Marcel Ciolacu, altfel un tip care taie in carne vie, nu l-a putut elimina si are mari probleme in a gestiona relatia de adversitate dintre Rafila si arab. Spre deosebire de Irasescu, Arafat e relativ tanar (57 de ani), deci e posibil sa il vedem si in 2040 pe functie, daca om mai trai.

Lucian Pahontu (59 de ani) este isarescul sistemelor de intelligence din Romania, conducand din 2005 Serviciul de Paza si Protectie (SPP), adica de 18 ani!

Trebuie sa marturisesc ca Pahontu este preferatul meu. De ce? Fiindca este un expert al pititului, politicienii vin si pleaca, pana si Florica Coldea a fost vomitat din sistem, Pahontu e mai puternic ca niciodata.

Avand acces instantaneu la toate secretele demnitarilor pe care SPP ii transporta si protejeaza, Pahontu a creat un serviciu secret in toata regula, desi, tehnic, nu ar trebui sa fie asa. Unii spun ca la fel de puternic ca SRI, atata doar ca folosit in… alt fel.

Mult mai relaxat ca responsabilitati fata de cei din SRI, Pahontu se implica de dupa perdele in tot ce prinde: santajeaza sau sprijina demnitari sau jurnalisti, si-a creat si o divizie de tarfulite pe care le foloseste in “misiuni” speciale,

Cand simte ca e in pericol sa fie schimbat, Pahontu fie cauta in “arhiva”, fie creeaza diversiuni, fie inventeaza o “situatie” din care, prin implicare personala, sa demonstreze presedintelui Romaniei, oricare ar fi el, ca este util.

Catalin Zisu – adevaratul ministru al Apararii – este isarescul militar de care nu putem scapa nici sa dam cu slujbe! Facut in 2003 general, la doar 37 de ani si dupa numai 15 ani de cariera militara, Zisu s-a inciotat pe tot ce inseamna logistica Armatei Romane si face asta de peste 20 de ani.

Tot ce inseamna scandaluri cu Steaua/Becali/stadionul Ghencea sunt praf in ochi fata de adevaratele sale biznisuri si jocuri de putere. E singurul sef de comandament care nu are mandat terminabil, hahaha.

In 22 de ani, Zisu a adunat sub comanda sa toate cercurile militare, hotelurile de la munte şi de la mare, dispunând discreţionar de fondurile de protocol ale Armatei.

Cu toate astea, domnul Zisu ramane un tip modest ce traieste de la chenzina la salar din solda amarata de 14 000 de lei pe luna. In declaratia de avere, vedem bine ca e sarac si cinstit, nu are nicio acumulare de cash in conturi, mai mananca rar la popota ca sa nu rabde de foame.

Bogdan Chiritoiu este un isaresc cu adevarat special. Din 5 mai 2009, Bogdan Chirițoiu deține funcția de președinte al Consiliul Concurenței, autoritatea națională în domeniul concurenței, care pune în aplicare și asigură respectarea prevederilor naționale, dar și a celor comunitare de concurență. Si nu are de gand sa plece. A mai marait ceva Ciolacu la el, dar s-au calmat lucrurile.

Consiliul Concurenței este un organism puternic, care combina puterea unei institutii de forta cu cea a unei autoritati de control si cu cea a unui procuror. Daca Chiritoiu are chef, maine organizeaza un desant peste OMV Petrom, le confisca calculatoarele, le da 20 de milioane de euro amenda si… Dar nu prea are chef domnul Chiritoriu de asemenea acte de vitejie. Lui ii trebuie sa “smantaneasca” si sa brokereze forta institutiei pentru interese private sau politice.

Are o avere imobiliara insemnata, dar si dumnealui ne da impresia din declaratia de avere ca abia se descurca din salariu.

Domnul Ion Sterian este un isaresc de marca al lumii gazelor. Din postura sa de boss al Transgaz, el se ocupa de “probleme” inca din 2007 si nici dracu nu l-a mai putut scoate de acolo.

Compania cu capital majoritar de stat Transgaz este un monopol fără concurență pe piața transportului de gaze din România.

Dar domnul Sterian, desi obisnuieste sa plateasca presa ce il critica si sa le inchida gura cu contracte grele de reclama (cele mai penibile sunt “felicitarile de Craciun”, hahaha), are o problema sa isi recunoasa tranpsarent veniturile.

Dupa ce in 2022 au aparut in spatiul public date certe despre ce salarioc are bugetofagul asta…

… Streian a decis unilateral ca legea nu mai trebuie respectata si si-a secretizat in 2023 veniturile.

Domnul Bogdan Despescu este isarescul Ministerului de Interne. Pe 10 decembrie 2015, a fost numit Șef al Poliției Române. Acum este chestor al Poliției și secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne. Dar voi asa trebuie sa il vedeti: ca inamovibil.

Nici ministrul Predoiu, nici premierul Ciolacu nu au curajul să se atingă de el, indiferent câte nenorociri stau pe rabojul sau: Crevedia, 2 Mai și Onești, crima de la Arad sau fuga lui Cherecheș, toate ii sunt iertate.

Daca mai aveti sugestii de “isaresti”, va rog sa ii dati mai jos.

Pana atunci, sustineti-ma cu un abonament platit, jurnalismul independent nu se face cu cardul gol, va zic eu.

Autor: Liviu Alexa

Sursă: strictsecret.substack.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu