marți, 20 februarie 2024

O zădărnicie folositoare

                                                                                            de Gheorghe Pârja

Încă nu s-a așezat bine zgura pe controversatul interviu acordat de Putin vedetei de televiziune Tucker Carlson, că Rusia a fost cutremurată de moartea lui Alexei Navalnâi, un redutabil opozant al locatarului de la Kremlin. Deocamdată rămân la câteva înțelesuri din acel dialog suficient de comentat de către jurnaliști și oameni politici. Mircea Mihăieș îmi furnizează știrea că Tucker Carlson provine dintr-o familie putred de bogată. Lasă să înțelegem că nu banii au stat la mijloc. Să credem? Am citit și eu interviul cu pricina. În multe locuri l-am găsit provocator. Nu a fost spontan, ci minuțios pregătit. Rămâne un dialog propagandistic, jurnalistul mimând agresivitatea. A fost un partener de dialog blând, iar Putin s-a rostogolit în formulări bombastice despre pace și înțelegere. Mai rar așa cinism!

Spectacolul dezgustător al închipuitului țar a îmbrățișat ipostaza democratului iubitor de oameni, pe care nu-l înțeleg liderii din Occident și-i aplică sancțiuni. Nu a suflat o vorbă despre sutele de mii de morți din războiul provocat de el și continuă să creadă că Ucraina este un stat artificial. Își afirmă mincinos dorința de pace, a pozat în ipostaza de victimă și a dat, mai ales americanilor, sfaturi de politică internă și externă. Evident, îl vrea exclus pe Biden, care nu dorește o pace în condițiile puse de ruși. Interviul a fost prefațat de un monolog în oglindă al lui Putin, în care și-a jelit condiția de neînțeles. Rolul jurnalistului Carlson a fost de spectator, iar interlocutorul pozând în personajul care trebuie să rezolve încâlcirile făcute de alții.

Vorbește despre o ieșire onorabilă, pe care el, creștinul ortodox, nu și-a dorit-o. Care ar fi această ieșire? Păstrarea teritoriilor cucerite, neapărat Crimeea, extinderea zonei de influență pe întreg litoralul Mării Negre. Vedem și noi, oamenii de rând, că valorile lui sunt dictatura, primatul forței, disprețul față de democrație și respingerea ideii de libertate. Se vede cu ochiul liber cum a reacționat la moartea opozantului Navalnâi. Cei care au simpatizat cu cel mort în închisoarea siberiană au fost bătuți și arestați. Cred că interviul este cu adresă. Timp de două ore, Carlson a reușit să plaseze o singură întrebare mai dificilă. Adică dacă rușii erau atât de convinși că Ucraina este a lor, de ce n-au anexat-o în 1991, când s-a destrămat URSS? Putin a privit în altă parte.

Pe mine m-a interesat faptul că jurnalistul american a aruncat în joc tema maghiarilor din Transilvania și mai ales care sunt nemulțumirile Budapestei față de acest teritoriu românesc. Putin, din nou, a ocolit analiza. A spus că nu i-a spus niciodată premierului Ungariei că poate revendica teritorii aparținând Ucrainei. De ce a încercat să deschidă Carlson acest subiect cu sensibilități istorice? Răspunsul vine dintr-o realitate care trebuie știută. Întrebarea pusă lui Putin de către jurnalistul american nu ține de vreo pasiune a jurnalistului, licențiat în istorie, ci de o strategie a premierului maghiar, care dă roade.

O recapitulare! Anul trecut, Ungaria a găzduit o Conferință internațională la care au participat și politicieni americani republicani. Premierul Viktor Orban a fost invitat să țină un discurs. Care s-a referit la meritele lui Trump. O conferință similară a avut loc și în Texas, la care premierul maghiar a fost prezent. Nu uit că scriitorul și jurnalistul Rod Dreher a făcut vizite de documentare în Ungaria, în urma cărora a scris cartea “Cum să trăiești în minciună?” Cartea a fost lansată și în România, cu audiență timidă. A ales să lase America pentru Ungaria. A scris numeroase articole despre imaginea pozitivă a premierului maghiar și a țării sale. La Universitatea Matei Corvin, din Budapesta, lucrează mai mulți profesori din Occident. Și Tucker Carlson se numără printre ei.

A fost ținut pe palme de premierul Orban. A fost plimbat cu elicopterul să vadă granițele Ungariei. Carlson a vorbit despre politica antiimigrație a Ungariei. A realizat mai multe interviuri cu Orban. Care i-a vorbit și despre nemulțumirea lui față de Transilvania. Strecurând și afirmația: Transilvania e în siguranță în mâna românilor, deo­camdată… De aici se trage și întrebarea lui Carlson adresată lui Putin. Maghiarii sunt nemulțumiți din cauza Transilvaniei, după cum bine știți. Multe state sunt nemulțumite de granițele de după războaiele din veacul XX. Ce-l preocupă pe idiotul de lux, cum îl numește Mihăieș. Putin a evitat un răspuns direct la întrebarea despre Transilvania. Am spus că este vorba despre zădărnicii folositoare. Cred că insinuările ar fi în zadar, dar cu folos pentru intriganți ai istoriei. Este bine să știm de unde bate vântul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu